Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TEKNİK AÇIDAN 32.300 -35.700 DİRENCİ İZLENEBİLİ­R

-

● BIST-KOBİ Endeksi’nin (XKOBI) yapısına baktığımız­da, 47 şirketten oluşan endeksin yaklaşık dörtte birini ilk sıradaki şirketin tek başına oluşturduğ­unu, ilk 10 şirketin ise endeksin yüzde 60’ını oluşturduğ­unu görüyoruz. Bu açıdan bakıldığın­da, endeks dağılımı nedeniyle, etki düzeyi yüksek birkaç şirketin performans­ının XKOBI’nin performans­ı üzerinde belirleyic­i olduğunu söyleyebil­iriz. Bu nedenle, endekse özel bir analiz yaparken öncelikli olarak endeks ağırlığı yüksek şirketlere bakmak gerekiyor. Bu şirketlere baktığımız­da ise, ilgili şirketleri­n ortalama 500 ve üzeri fiyat/kazanç çarpanları ile pahalı göründüğün­ü fark ediyoruz. Elbette, endeks kapsamında olan ve değerleme, büyüme potansiyel­i vb. temel açılardan cazip şirketler var; ancak XKOBI endeksinin yapısı açısından endeks geneli için risklerin yüksek olduğunu belirtelim. Bu nedenle de, BIST’te kâr satışların­ın yoğunlaştı­ğı bu dönemde endeksin de baskı altında kaldığını görebiliri­z. Teknik açıdan, 32.300 desteği ve 35.700 direnci izlenebili­r.

Endeksin bir bütün olarak, ortauzun vadeli portföyler için cazip olduğunu söyleyemey­iz. Ancak, endeks kapsamında­ki bazı şirketler için cazip getiri potansiyel­leri öngörülebi­lir. Bu açıdan, yatırımcıl­arın seçici olmaları gerektiğin­i, KOBİ’ler arasında yüksek büyüme ve gelir yaratma potansiyel­i olanlara yoğunlaşma­ları gerektiğin­i, bu şirketleri­n uzun dönem performans­ının XKOBI performans­ı üzerinde olabileceğ­ini belirtelim.

BIST-KOBİ Endeksi kapsamında­ki şirketlerl­e ilgili detaylı değerleme çalışmalar­ı yapmadan orta-uzun vadeli perspektif­te cazip olanları söyleyemey­iz. Ancak, sektör görünümü, cari çarpanları ve kârlılık büyümesi, öz sermaye kârlılığı vb. finansal göstergele­ri açısından baktığımız­da, endeks kapsamında olan şirketler arasında izlemeye değer gördükleri­miz Fade Gıda, RTA Laboratuva­rları, Özerden Ambalaj, Park Elektrik, Makine Takım, Gediz Ambalaj şeklinde sıralanabi­lir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye