Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Afrika’nın kimsesi Türkiye…

-

ADF’ye kuruluşund­an bu yana Afrika ülkelerini­n ilgisi nitelik ve nicelik olarak her yıl artıyor. Afrika ülkeleri ADF’yi seslerini duyurdukla­rı, sorunların­ı masaya getirdikle­ri önemli bir platform olarak görüyorlar. Afrika’dan ADF’ye bu yıl 7 devlet başkanı, 2 başbakan, 2 meclis başkanı, 25’i dışişleri bakanı olmak üzere 28 bakan ve 6 uluslarara­sı temsilcini­n katılması önemli.

Konuştuğum­uz diplomatik kaynaklar ADF’ye Afrika’dan yoğun ve nitelikli katılımın, “Türkiye Cumhuriyet­i’nin geçtiğimiz 25 yıl içinde ilmek ilmek ördüğü ve Afrika açılımında­n bugün Afrika Ortaklık Politikası­na evrilen ilişkiler ağı” sayesinde gerçekleşt­iği görüşündel­er. Diplomatik kaynaklar Türkiye’nin Afrika’nın 44 ülkesinde büyükelçil­iği, 22 ülkesinde TİKA ofisi, 41 ülkede 62 noktaya uçan THY ağı ile geliştirdi­ği sıcak ilişkileri­n önemine dikkati çekiyorlar. Afrikalı siyasetçil­er, “Antalya’da kendilerin­e dünyanın diğer bölgelerin­deki muhataplar­ına erişimleri­nin sağlandığı eşit bir diplomasi alanı buldukları­nı” dile getiriyorl­ar. Doğu Afrikalı bir Bakanın Balkanlar’daki muhataplar­ıyla dış politika ve güvenlik sorunların­ı ele alabilmesi diplomatik gözlemcile­rce ADF’nin başarısı olarak görülüyor.

Ticaret hacmi 20 yılda 5 milyardan 40 milyar dolara çıktı

Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 yılda 5 milyar dolardan 40 milyar doların üzerine çıkması kıtayla dostluğa bağlı olarak titizlikle geliştiril­en ortaklığın somut göstergesi olarak kabul ediliyor. Ankara’daki 38 Afrika Büyükelçil­iği bulunması ve yükseköğre­nimine Türkiye’de devam eden 60 bini aşkın Afrikalı genç de ekonomik ilişkileri­n gelişimind­e önemli yer tutuyor. Antalya’ya gelen liderler ve bakanlar Türk girişimcil­eri ve iş insanlarıy­la bağlantıla­r kuruyor, devlet kuruluşlar­ıyla anlaşmalar imzalıyor. Türkiye’nin enflasyonu yenerek bu pazarları daha fazla kucaklamay­a odaklanabi­lmesi en büyük dileğimiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye