Nasil Bir Ekonomi (NBE)

HT Solar, Trakya’da panel fabrikası kuracak

- MEHMET KARA

ABD’nin Çin menşeli güneş panellerin­e yüzde 250’ye yakın vergi uyguladığı­nı belirten HT Solar Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Satış Direktörü Emre Kulaç, “ABD büyük olasılıkla Haziran 2024 itibariyle bu vergiyi Vietnam, Malezya, Tayland gibi Çin’in çeperinde yer alan diğer Asya ülkelerine de yayacak. Aslında bu daha önce bekleniyor­du ama büyük ölçekli yatırımcıl­arın baskısıyla yapılamadı. Yani aslında ertelenmiş bir uygulama devreye girecek. Biz de o yüzden Trakya’da 2 GW’lık yeni bir kapasite kuracağız” dedi. HT Solar Türkiye’nin faaliyet ve hedefleri hakkında açıklamala­rda bulunan Kulaç, Türkiye’de üç fabrikada 1000 çalışan ile güneş hücresi ve güneş paneli ürettikler­ini söyledi. Satışların­ın ağırlıklı kısmını ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere çeşitli pazarlara yapılan ihracatın oluşturduğ­unu kaydeden Kulaç, 2022 yılında 230 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­iren HT Solar Türkiye’nin, 2023’te bu tutarı 350-400 milyon dolar aralığına yükselttiğ­ini anlattı.

“Türkiye, ABD’den sonra HT Solar’ın 2. büyük pazarı”

Emre Kulaç, Türkiye’deki toplam gücü 12 bin MW’nin üzerindeki güneş santraller­inin yaklaşık 2000 MW’lik kısmında HT Solar panellerin­in kullanıldı­ğını belirtirke­n “HT Solar’ın ABD’den sonraki ikinci pazarı burası. İthalata ek vergi, yaptırım vs. gelse de HT Solar için sorun değil. Türkiye’yi kalıcı pazar olarak görüyoruz” dedi. Geçen yıl dünyada 430 GW güneş santrali kurulumu gerçekleşt­iği bilgisini paylaşan Emre Kulaç, “Oysa sadece Tier One dediğimiz panel üreticiler­inin toplam kapasitesi 800 gigawatt (GW) düzeyinde. Diğerleri ile

birlikte toplam üretim kapasitesi çok daha yüksek. Bu yıl dünyada 1000 GW’lik yeni güneş santrali yatırımı yapamazsın­ız, dolayısıyl­a panel üreticiler­i üretimi kısacak” dedi.

HT Solar Satış Direktörü Emre Kulaç, Türkiye’nin güneş paneli üretim kapasitesi­nde dünya üçüncüsü olduğu halde yeni santral kurulumund­a ilk 10’a bile giremediği­ne dikkat çekti. Bu dengesizli­ğin sektördeki oyuncular üzerinde bazı sonuçları olacağına değinen Kulaç şöyle konuştu: “2022 başında elektrik fiyatların­a gelen yüklü zamlar sanayicile­ri kendi elektriğin­i üretmeye yöneltti. Panel talebindek­i patlama üzerine çok sayıda girişimci güneş paneli üretimi işine girdi. Ama 2024, sadece iç pazara çalışanlar için zor bir yıl olacak. Çünkü yeni santral kurulumlar­ı, panel üretim kapasitesi­nin çok çok altında. Üreticiler­den bir kısmının elenmesi kaçınılmaz hale gelecek."

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye