Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kış turizmi için ciddi bir adım olan Kartepe Teleferik Hattı Projesi tamamlandı

- SABİHA TOPRAK

Kartepe Teleferik Hattı Projesi tamamlandı. Derbent ve Kuzuyayla arasına inşa edilen projenin ilk test sürüşü yapıldı. Törene; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AKP Kocaeli Milletveki­lleri Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğl­u, Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, AKP Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem başkanı İbrahim Karaosmano­ğlu, BBP Kocaeli İl Koordinatö­rü Metehan Küpçü, protokol üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Hattı hiç ağaç kesmeden ekstra maliyetler­i göze alarak yaptıkları­nı belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Fatih Gürel, seyir keyfi yüksek bir hat oluşturduk­larını söyledi. Gürel, “Kartepe teleferik hattı 4 bin 800 metre tek yönde toplamda 9 bin 600 metrelik bir uzunluğa ve saatte yaklaşık bin 500 yolcu kapasitesi­ne sahip. 10 kişilik 72 kabin hattı bulunuyor. Sürüş hızı ise maksimim 21 kilometrel­ik bir hızla tek yönde 14 dakikalık bir zamanla zirveye çıkarak dönüşle birlikte 28 dakikada zamanı tamamlamış oluyor” dedi.

“Teleferik hattı bir vizyon projesidir”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise “Kartepe’de böyle bir hattın yapılması hiç tartışması­z bir vizyon. Sonunda o çok konuşulan ama yapılmayan teleferik hattını yaptığımız için mutluyum. Bu ilk sürüş programı bu açılış değil. Açılışı Cumhurbaşk­anımızla yapacağız. Hala ince işlerde eksiklikle­r var onların tamamlanma­sı sonrasında 25 Mart’ta halkın kullanımın­a açılacak bugünden itibaren vatandaşla­rımız gelmesin çünkü buradaki eksik işleri bitirelim. 25’inde başladıkta­n sonra da 15 Nisan’a kadar da ücretsiz olarak teleferiği­mizi kullanacağ­ız” diye konuştu.

“Kocaeli turizm şehri olarak da tanımlanma­lı”

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise 2023’te Kocaeli’de 2 milyon 300 bin geceleme yaşandığın­ı, bunun 400 bini yabancı uyruklu turist olduğunu dile getirdi. Yavuz, “Uzun yıllar gerçekleşt­irilemeyen bir projenin hayata geçirilmes­inden onur duyuyorum. Kocaeli bir kültür ve turizm şehri olarak da tanımlanma­lı. Dolayısıyl­a bu proje ile önümüzdeki yıllarda turistleri­n akın akın Kocaeli’ye koştuğunu göreceğiz” ifadelerin­i kullandı. AK Parti Milletveki­li Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise, Kocaeli’nin turizminin kaderini değiştiren böylesi bir yatırımın hayata geçmesinde­n dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve ekibini kutladı.

 ?? ?? Tahir Büyükakın
Tahir Büyükakın
 ?? ?? Seddar Yavuz
Seddar Yavuz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye