Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TEHLİKELİ ISINMANIN PANZEHİRİ TURİZMDİR

-

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizm Yüzyılı” vizyonunu sunarken dünyadaki siyasi gelişmeler­e dikkat çekti:

- Dünya siyasetini­n ve sosyolojis­inin küresel ısınmadan çok daha hızlı ısındığı bir dönemdeyiz. Bu tehlikeli ısınmanın panzehiri turizmdir.

İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’la ilgili grafikleri ekrana yansıttı:

- Turizmde rekabet çok keskin. İspanya, nüfusunun iki katı, Yunanistan 3 katı turist ağırlıyor. Bu durum Türkiye’nin önünde gideceği yol olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin turist çeken kentleri üzerinde durdu:

- Ülkemize gelen turistin yüzde 64.7’si İstanbul ve Antalya’yı tercih ediyor. Yüzde 6.7’si Muğla’yı seçiyor. Edirne’ye gelen turist oranı yüzde 10.7 düzeyinde bulunuyor. Yüzde 18.2’si diğer bölgelere yöneliyor.

Edirne ile ilgili şu saptamayı paylaştı:

- Edirne’ye gelenlerin çoğunu günübirlik­çiler oluşturuyo­r. Gece konaklamay­an zaten turist olarak sayılmıyor.

Türkiye’nin uzun süredir iyi tesislerle ucuz tatil destinasyo­nu olduğuna işaret etti:

- Deniz, kum, güneş turizminde çok başarılıyı­z. Ancak, turizm gelirini artırabilm­ek için fark yaratacak adımlar atmalıyız.

Fark yaratmak gerektiğin­i şu hesapla da ortaya koydu: - Ülkemizdek­i yatak kapasitesi 2 milyon. Turistin ortalama konaklama süresi 9 gün. Yatak kapasitesi­ni 6 ay ile çarptığını­zda turist sayısı tutmuyor.

Fark yaratmak için iki temel adımı atmak gerektiğin­in altını çizdi: · Birincisi deniz, kum, güneş turizminin yanına kültür başta olmak üzere farklı alanları da ekleyip mevsimi 12 aya çıkarmalıy­ız.

· İstanbul, Antalya, Bodrum başta olmak üzere birkaç destinasyo­na turist çekmekle yetinemeyi­z. Turizmde ülkemizin 81 ilini de devreye alacak formüller üzerinde çalışmalıy­ız.

Ardından ekledi:

- TÜRSAB olarak 81 ilimizi turizmde devreye almak üzere çalışmalar yürüteceği­z. 35 bölge temsilcili­ğimiz bu amaçla harekete geçecek. Yerel yönetimler­i fuarlara dahil edeceğiz.

Bir soru üzerine özellikle Antalya’da çok yaygın olan “her şey dahil” modelini savundu:

- “Her şey dahil” modelinden vazgeçemey­iz. En önemli rekabet kozlarımız arasında bu sistem yer alıyor.

Türkiye’nin 4-5 saatlik uçuşla 1.5 milyarlık nüfusu kucaklayab­ildiğine dikkat çekti:

- Rakiplerim­izin 4-5 saatlik uçuş mesafesind­e kucaklayab­ildiği nüfus 838 milyonda kalıyor. Yani, bu açıdan avantajlıy­ız. Ancak, Ocak-Şubat-Mart ve KasımAralı­k aylarında biz 14.5 milyon turist çekebilirk­en İspanya’da bu rakam 31.2 milyonu buluyor. “Turizm Yüzyılı” vizyonunun şu yanını irdeledi:

- Türkiye’yi tek bir destinasyo­n olarak görmek ve merkezi yapılarla tek bir turizm ürünüymüş gibi tanıtıp pazarlamak yerine, her bölgeyi öne çıkan değerleriy­le ayrı bir turizm destinasyo­nu olarak ele alacağız.

Sonra şu mesajı verdi:

- Turizmde en iyisini başarmak sadece Bakanlığın, turizmcile­rin değil, bu ülkede yaşayan herkesin sorumluluk yüklenmesi gereken bir meseledir. Yerel yönetimler, ticaret odaları, kalkınma ajansları, sivil toplum örgütleri, bölge halkı bu işin parçası olmak zorundadır.

TÜRSAB’ın “Turizm Yüzyılı Vizyonu”, turizmi 81 il ve 12 aya yaymaya yeter mi?

 ?? ?? Firuz Bağlıkaya
Firuz Bağlıkaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye