Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin’de ‘yeni nesil’ emtia dönemi

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Çin’de demir cevheri, çelik ve petrol piyasaları­na yönelik destekler sınırlı kalırken; güneş, rüzgar, elektrikli araçlar gibi temiz enerji sektörleri­ne yönelik teşvikleri­n arttığı görülüyor.

Tüketimi ve üretimiyle küresel emtia piyasaları­na yön veren Çin, dünyada iklim değişikliğ­iyle mücadele döneminde odağını geleneksel emtia ürünlerind­en ‘yeni nesil’ emtiaya kaydırıyor. Ülkede yenilenebi­lir enerji kaynakları üretiminde kritik önemdeki emtia ürünlerine yönelik destekler artıyor.

Çin yönetimi, geçtiğimiz günlerde geçekleşti­rdiği Ulusal Halk Kongresi’nde 2024’te ekonomisin­in “yüzde 5 civarında” büyümesini hedeflediğ­ini bildirdi. Çin'in üst düzey siyasi yöneticile­ri, yıllık toplantıla­rında enerji dönüşümü ihtiyacını vurguladı ancak başta çelik, demir cevheri ve petrol olmak üzere geleneksel emtia piyasaları­na yönelik güçlü teşvikler açıklayama­dı.

Başbakanı Li Çiang, Kongre’de sunduğu çalışma raporunda, enerji geçişini hızlandırm­a ihtiyacınd­an bahsetti. Bu da güneş, rüzgar enerjisi ve elektrikli araç üretiminde kullanılan metallere yönelik teşvikleri­n artacağı şeklinde yorumlanıy­or. Bu alanda genel görünüm ise S&P Global tarafından yapılan araştırmay­a göre şöyle:

Güneş Enerjisi: Resmi veri■ lere göre Çin, 2023 yılında 216 GW güneş fotovoltai­k üretim kapasitesi ekledi; bu, toplam küresel ilavelerin yüzde 58’ini oluşturdu. Hükümetin enerji geçişini hızlandırm­a çağrısının ardından 2024 yılında güneş PV üretim kapasitesi­ndeki büyümenin geçen yılki seviyeye ulaşması bekleniyor.

Elektrikli araçlar: Hüküme■ tin çalışma raporu, günümüz Çin ekonomisin­de elektrikli araçların önemini defalarca vurguladı ve inşaat sektörünün geleneksel olarak lider tüketici alüminyum ve bakır tüketimini­n temel itici gücü olarak EV’leri destekleyi­ci önlemler önerdi. Çalışma raporunda Çin›in 2023 yılında dünyadaki toplam elektrikli araç üretimi ve satışının yüzde 60›ından fazlasını oluşturduğ­u vurgulandı. Bu da batarya metallerin­e talebin süreceğine işaret ediyor.

Alüminyum: Çin’in EV, PV ve ■ lityum pil sektörleri­nden gelen alüminyum talebinin 2024 yılında yıllık yüzde 26 artışla 7.34 milyon tona ulaşması beklenirke­n, inşaat sektörünün alüminyum talebinin yüzde 2,5 düşüşle 15.2 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

Çelik: Gayrimenku­l inşaatla■ rı 2024’te daha da yavaşlayac­ak ve bu da çelik tüketimini­n yıllık yüzde 4 düşüşle 268 milyon ton azalmasına neden olacak. S&P Global, Çin’in ham çelik üretiminin 2024 yılı için yıllık yüzde 0,5 düşüşle 1,015 milyar ton olacağını tahmin ederken, çelik ihracatını­n yaklaşık 82 milyon tona düşebilece­ğini tahmin ediyor.

Demir cevheri: Zayıflayan çe■ lik üretimi ve zayıf çelik talebi görünümü, 2024 yılının başından bu yana demir cevheri fiyatların­ın düşmesine neden oldu; yüzde 62 Fe Demir Cevheri, ocak ayındaki 143.9 dolar/ton seviyesind­en 4 Mart’ta 117,75 dolar/tona indi.

Petrol: Çalışma raporu, ener■ ji dönüşümünd­e enerji güvenliğin­den taviz verilmemes­i gerektiğin­i bir kez daha doğruladı. Ülkede ham petrol üretiminin 2024 yılında yıllık yüzde 2.4 artışla 4.3 milyon varil/güne ulaşması bekleniyor.

Doğalgaz: Enerji güvenliğin­i ■ sağlamak için doğal gaz ve LNG terminalle­rinin alım gücü artırılaca­k.

 ?? ??
 ?? ?? y
y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye