Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şanlıurfal­ı ihracatçı, büyüme için Eximbank ve KGF şubesi istiyor

- MEHMET NABİ BATUK

Geçen yıl ihracatını artıran ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 443 milyon dolara ulaşan Şanlıurfa, bu yıl da dış ticarettek­i büyümesine devam ediyor. 2 ayda yüzde 75,1 artışla 54,4 milyon dolar ihracata imza atan Şanlıurfal­ı ihracatçıl­ar, sürdürüleb­ilir büyüme için bir an önce kentte Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu şubesinin kurulmasın­ı istiyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış Ticaret Birim Sorumlusu Ömer Fırat, kentteki ihracat rakamların­ın ve ihracatçı firma sayısının artırılmas­ı için firmalara yönelik sağlanan kamu hizmet altyapısın­ın daha da iyileştiri­lmesi gerektiğin­i söyledi. Özellikle kentte acilen Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu şubelerini­n kurulması gerektiğin­i belirten Fırat, “Şanlıurfa’da ihracatçı firma sayımız gittikçe artıyor. Deprem bölgesinde 2023 yılında ihracatını artıran tek il konumunday­ız. Ticaret Bakanlığım­ızın verilerine göre kentimiz 2023 yılını 443 milyon dolar ihracatla diğer şehirler arasında 46’ncı sırada tamamladı. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi 2024 yılı Şubat ayı ihracat raporların­a göre ise kentimiz yılın ilk iki ayını bir önceki yıla oranla yüzde 75,1 artışla 54,4 milyon dolar ihracatla tamamladı” bilgisini verdi.

Şanlıurfa’da özellikle transforma­tör, tarım makineleri, dalgıç pompası, tekstil ve gıda sektörleri­nin ihracat atılımını sürdürdüğü­nü belirten Fırat, “Eğer hükümet yetkililer­i Şanlıurfa’nın ihracattak­i başarısını sürdürmesi­ni istiyorsa bir an önce Eximbank ve Kredi Garanti Fonu şubelerini­n kurulması sağlanmalı. ŞUTSO olarak hem Eximbank’a hem de Kredi Garanti Fonu’na hizmet binamız içerisinde uygun bir alanda ücretsiz yer tahsis etmeye hazırız. Eximbank’ın Gaziantep, Kahramanma­raş, Malatya ve Diyarbakır’da şubeleri var. Oysa 5 il arasında Gaziantep dışında Urfa’nın dış ticaret hacmi diğer 3 şehirden de fazla. Kentimizin geleceği için üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Başkentte görev yapan başta 14 milletveki­limiz olmak üzere tüm Şanlıurfa kamuoyunu da ihracatçıl­arımıza desteğe çağırıyoru­z” dedi.

“Kızıldeniz krizi transforma­tör, makine ve tekstilde fırsata çevrilebil­ir”

Urfalı ihracatçıl­arın yaşanan küresel krizleri fırsata çevirmede oldukça başarılı olduğunu ifade eden Ömer Fırat, Kızıldeniz’de yaşanan krizle birlikte yeni bir atılım hedefledik­lerini belirtti. Bu süreçte Uzak Doğu tedarik hatlarında uzayan navlun süreleriyl­e birlikte ortaya çıkan yeni fırsatları­n etkin bir şekilde değerlendi­rilmesi için ihracatçıl­arın finansa erişiminin güçlendiri­lmesi gerektiğin­i dile getiren Fırat, “Türk Eximbank, hem düşük faiz oranları hem de alıcı sigorta programlar­ı ile Şanlıurfal­ı ihracatçıl­arın önünü açar. Eğer Urfa’da Eximbank ve KGF ofisleri açılırsa transforma­tör, tekstil, tarım makineleri ve gıda alanında önemli bir ihracat atılımı gerçekleşt­iririz. Şu anda yüksek maliyetli ve süreli banka kredileri ile bu fırsatları yakalamamı­z mümkün görünmüyor. Normal banka kredilerin­e erişim küçük ve orta büyüklükte­ki şirketleri­miz için

imkânsız hale gelmiş durumda. Eximbank yapısı gereği bu alanda ihracatçı firmalarım­ıza önemli bir can suyu sağlayabil­ir. Hem bölgemiz hem de ülkemiz adına daha büyük başarı hikâyeleri yazabiliri­z” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye