Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elita Gıda, yeni yatırımlar­a yöneldi

-

Sunar Topluluğu’nun bitkisel sıvı yağları üretiminde öncü firması Elita Gıda, soya yatırımına yöneldi. Perakende ve ev dışı tüketime yönelik bitkisel sıvı yağlar üreten Elita, yeni yatırımı sonrası işleyeceği soyanın yağını ihraç edecek, küspesini yem sektöründe değerlendi­recek.

İSO 500’de son üç yıldır yükselerek; 2020’de 272, 2021’de 249 ve 2022’de 214’üncü sırada yer alan Elita Gıda, yeni yatırımlar­la büyüme trendini sürdürmeyi hedefliyor.

Yaklaşık 11 yıl Suudi Arabistan ve 7 yıl Orta Asya ülkelerind­e çalıştıkta­n sonra, dört yıl önce Sunar Topluluğu’nda çalışmaya başlayan ve geçtiğimiz aylarda Elita Gıda Genel Müdürü olan Mustafa Çoban yeni yatırım planlarını EKONOMİ Gazetesi Adana Temsilcisi Selçuk Altun’a anlattı. Pandemiden sonra reorganiza­syon çalışmalar­ı yaptıkları­nı belirten Genel Müdür Mustafa Çoban, “Elita Gıda’nın ürün portföyünü genişletme­k amacıyla yeni yatırımlar­ımızı hayata geçiriyoru­z” dedi. İlk etapta soya için hazırlık yaptıkları­nı açıklayan Çoban, “2024’te soya kırımını artıracaca­ğız. Mısır yağı üre

timindeki öncü rolümüzü soya yağı üretiminde de üstleneceğ­iz” diye konuştu.

Yem sektörünün soya küspesine ihtiyacı var

Soyanın küspesi için kırılan bir yağlı tohum olduğunu vurgula

yan Çoban, “Yüzde 80’i küspe, yüzde 20’si yağ. Türkiye soya küspesinde yüzde 95 gibi ciddi bir oranda dışa bağımlı. Üreteceğim­iz soya küspesini iç piyasa için düşünüyoru­z. Bu ürünü ağırlıklı olarak kanatlı sektörü yem hammaddesi olarak kullanıyor ve talep hayli yüksek. Soya yağını ise tamamen ihracata yönelik kullanacağ­ız. Soya yağı Kuzey Afrika ve İran’da yaygın şekilde kullanılıy­or. Bu bölgelere ihracat yapmayı düşünüyoru­z” bilgisini verdi.

Hammadde olarak kullanacak­ları soyayı, bu üründe dünyanın en büyük üreticiler­i arasındaki Brezilya, Ukrayna, Arjantin ve ABD gibi ülkelerden tedarik edecekleri­ni belirten Çoban, Türkiye’nin yerli soya üretimiyle ilgili olarak ise “Ülkede yılda yaklaşık 180 bin ton üretim var ve bunun 100 bin tonu Adana’da üretiliyor. Yerli soya kullanırsa­k bunu rafine ederek iç piyasaya satma imkânımız var” yorumunu yaptı.

“Mısır yağında Türkiye’nin tek entegre tesisiyiz”

Elita Gıda’nın mısır ve ayçiçeği yağında toplam üretiminin 12 bin ton olduğunu belirten Çoban, “Bunun 7 bin tonu ayçiçeği, 5 bin tonu mısır yağı. Türkiye’de mısırı alıp, kırıp, yağını elde eden tek entegre tesisiz. Ürettiğimi­z 5 bin ton mısır yağının 3 bin tonunu Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyoruz” diye konuştu.

ADANA-EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye