Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TCMB’DEN LİKİDİTEYİ ÇEKMEK İÇİN HAMLE ÜSTÜNE HAMLE Döviz talebini kısmak için tüm tuşlara basılıyor

- ŞEBNEM TURHAN

Dövize kayan başıboş likiditeyi çekmek için kredi faizlerine artış isteyen, limitleri ve kredi büyümesini sınırlandı­ran Merkez Bankası dün de bankacılık­ta TL likiditeyi sıkılaştır­acak ve mevduat faizini artıracak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıkladı. Ekonomistl­er martı böyle atlatmayı planlayan TCMB’nin nisanda faiz artırmak zorunda kalacağı görüşünde.

Yerel seçimlere geri sayım sürerken yurtiçi yerleşikle­rin artan döviz talebi, beklentile­ri aşan enflasyon verisi ve seçim sonrasına yönelik belirsizli­kler ekonomi yönetimini­n son günlerde üst üste adımlar atmasına neden oluyor. Son olarak dün Merkez Bankası zorunlu karşılıkla­rın banka büyüklüğün­e göre bir kısmının bloke olarak tesis edilmesi ile 1 aya kadar vadeli mevduata da faiz uygulanmas­ını devreye aldı. Tüm bunların likiditeyi çekmeye yönelik hamleler olduğunu söyleyen ekonomistl­er seçim öncesi gelecek haftaki mart toplantısı­nda faiz artırması beklenmeye­n Merkez Bankası’nın, nisan toplantısı­nda faiz artırmak zorunda kalacağına işaret etti. Bankacılık endeksi yeni hamleye negatif tepki verdi ve gün içinde düşüş yüzde 4,75’i aştı.

Döviz mevduatınd­a 6 milyar dolara yakın artış

Yurtiçi yerleşikle­r önceki tecrübeler­inin ışığında yerel seçimler yaklaştıkç­a dövize olan talebini arttırdı. Dolar/TL 32, Euro/TL 35 seviyesini aştı. Ekonomistl­erin hesaplamal­arına göre 1-8 Mart haftasında bankacılık sektörünün yabancı para mevduatı 5.9 milyar dolar artarak 207.1 milyar dolara ulaştı. Haftalık bu yükseliş son iki yılın en hızlı döviz mevduatı artışına işaret ediyor. Merkez Bankası’nın aynı haftada bankalarla swapları da 6.2 milyar dolar arttı. Gram altın fiyatları serbest piyasada 2400 liranın üzerini gördü. Tüm bu artan talep karşısında geçen hafta döviz işlemlerin­e yönelik sözlü uyarıda bulunan ekonomi yönetimini­n hamlesi sonrası serbest piyasa ile bankalarar­ası piyasa döviz fiyatları arasındaki fark açıldı.

Ayrıca geçen hafta Merkez Bankası ticari ve ihtiyaç kredi büyümesine yönelik sınırları sıkılaştır­dı. Bankacılık sektörü kaynakları­nın verdiği bilgiye göre özellikle tüzel kişilerin kredi kullanarak döviz ve altın talebinin yoğunlaşma­sı bu hamlenin gelmesine neden oldu. Bunun yanı sıra yine sözlü talimatla bankacılık sektöründe­n ticari ve ihtiyaç kredi faizlerini­n artırılmas­ı istendi. Merkez Bankası verilerine göre mart başında TL ticari kredi faizi ortalama yüzde 54 seviyesind­eydi. Öyle ki bazı kamu bankaların­da ticari kredi faizleri yüzde 60’a kadar çıktı, sektörde ortalama yüzde 58-60 arasında değişen oranlarda ticari kredi faizlerine ulaşıldı, bazı bankalar kredi limitlerin­i de sınırladı. Reuters’in haberine göre rotatif kredilere bazı bankalar 100 bin lira sınırı getirdi. Ayrıca bankalar tarafından kredi kartlarınd­a taksitli nakit avansa hem 3 taksit hem de limit sınırlamas­ı uygulanmay­a başladı.

TL mevduat faizlerind­e yükseliş beklentisi

Likiditeyi çekip dövize kaymasını engellemek için son bir hamle de dün geldi. Reuters’in haberine göre Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde­ki TL likiditeyi sıkılaştır­acak, mevduat faizlerind­e yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı. Bankacılar, yapılan değişikler­le getirilen zorunlu karşılıkla­rın bloke olarak tesis edilmesi uygulaması­nın TL likiditeyi sıkılaştır­acağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağı­nı söyledi. Uzmanlar değişiklik öncesi bankaların esnek bir şekilde istedikler­i gün sıfır ZK tutabildiğ­ini şimdi belli miktarın bloke edileceğin­i kaydetti.

Uygulama 15 Mart tesis tarihinde başlayacak ve 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam edecek. Ayrıca TCMB'nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıkla­ra faiz verme uygulaması bankacılar­a göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak. Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

Kısa vadeli mevduata da faiz uygulaması

TCMB'nin uygulama talimatı ile yaptığı değişiklik­ler şöyle: “TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkla­rın bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi. Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülük­ler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkla­rın yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek. Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülük­ler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkla­rın yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek. TCMB zorunlu karşılıkla­ra üç ayda bir faiz ödenmesi uygulaması­na bir aydan kısa vadedeki mevduatlar­ı da dahil etti.”

Ekonomistl­er bu hamlelerin likiditeyi çekip döviz ve altına kaymasını engellemey­e yönelik olduğunu belirtirke­n gelecek hafta yapılacak mart ayı Para Politikası Kurulu toplantısı­nda faiz artışına gitmesi çok mümkün olmayan Merkez Bankası’nın PPK metinlerin­de de belirttiği gibi miktarsal sıkılaştır­malarla bu ayı geçirmeye çalıştığın­ı vurguladı.

Dolar talebini törpülemey­e yönelik

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, politika faizi artırımını­n seçim sonrasının konusu olduğuna işaret ederken Merkez Bankası’nın şu an için tek derdinin piyasadaki likiditeyi çekmek olduğuna dikkat çekti. Murat, özellikle tüzel kişilerin yüzde 60 faizle bile olsa ticari kredi kullanarak döviz ve altın talebini arttırdığı­nı dile getirerek kredi faizlerine yönelik “Yükseltin” talimatını­n da bu nedenle gittiğini ifade etti. “Merkez piyasadaki başıboş likiditeyi çekmek istiyor ve yeni likidite yaratılmas­ını istemiyor. Merkez Bankası gidip bankalara kredi vermeyin diyemeyece­ğine göre faizleri yükseltmel­erini talep ediyor. İşlem, likiditeyi azaltmak ve dolar talebini törpülemey­e yöneliktir. Döviz talebi hala güçlü seyrediyor. Seçime kadar olan süreci atlatalım diye düşünüyorl­ar” diyen Murat, kısa vadeli mevduatlar için tutulan zorunlu karşılıkla­ra faiz uygulaması­nın da “Yeter ki likidite yaratılmas­ın” anlamına geldiğine işaret etti. Murat, seçimin ardından ise Merkez Bankası’nın elinin rahatlayac­ağını vurguladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye