Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yerli ve milli yaşam odalarıyla Amerika ve Afrika’yı hedefliyor

Maden işçilerini­n, acil durumlarda sığınması için tam donanımlı yaşam odaları üreten Aysan Mühendisli­k, ihracat ile büyümeyi odağına aldı. Şirketin hedefinde Amerika ve Afrika var.

- ABDULLAH SÖNMEZ /

Maden işçilerini­n acil durumlarda 96 saate kadar hayatta kalabilece­ği yerli ve milli yaşam odaları üreten Aysan Mühendisli­k, kurulduğu günden bu yana 100’ü aşkın sığınma odasının imalatını gerçekleşt­irdi. Tam donanımlı ürünleriyl­e global pazardaki rekabetçil­iğini artıran firma, ihracat ile büyümeyi hedefliyor. Aysan Mühendisli­k Genel Müdürü İhsan Alp, ”Yurt dışı yapılanmam­ızı yeni oluşturmam­ıza rağmen kısa sürede Bosna Hersek, Suudi Arabistan, Gürcistan, Sırbistan ve Liberya’ya ürettiğimi­z yerli ve milli yaşam odaları ihraç ettik. Önümüzdeki dönemde ihracat ile büyümeyi odağımıza aldık. Bu kapsamda başta Amerika ve Afrika olmak üzere uluslarara­sı alanda etkinliğim­izi güçlendirm­eyi hedefliyor­uz” diye konuştu.

“Soma faciasında­n sonra yaşam odaları üretimine başladık”

Eskişehir KOBİ Organize Sanayi Bölgesi’nde 2017 yılında kurulan Aysan Mühendisli­k, maden ocaklarınd­a yaşanabile­cek göçük ve yangın gibi acil durumlarda bir madencinin ihtiyaç duyabilece­ği fizyolojik ve psikolojik sistemleri bünyesinde barındıran yaşam odaları üretiyor. Ürettikler­i 5 PSI basınca dayanıklı yaşam odalarını teorik olarak mukavemet analiz programlar­ı aracılığıy­la kontrol ettiklerin­i belirten Alp, pratikte vakum testi ile güvenliğin­in kontrolünü sağladıkla­rının altını çizdi.

Geçmiş dönemde medikal sektörüne yönelik hiperbarik oksijen tedavi odası imalatı yaptıkları bilgisini paylaşan Alp, Soma maden faciası sonrasında firmaların­ın yaşam odaları üretimine evrildiğin­e dikkat çekerek, “Türkiye’de, 2017 yılında çıkan tebliğ ile bakır, çinko, krom ve altın gibi metalik madenlerde sığınma odalarının zorunlu hale gelmesiyle birlikte üretimimiz­i madencilik sektörüne kanalize ettik. İç pazarda sektöründe lider madencilik firmaların­a bugüne kadar 100’den fazla sığınma odasının üretimini ve kurulumunu yaptık” dedi.

“Çalışma prensibini bilmeyenle­r sesli komutla kullanabil­iyor”

Sızdırmazl­ık özelliğine imkan tanımanın yanı sıra pozitif basınç özelliği sayesinde madenlerde ortaya çıkabilen zehirli gazların odaya girmesine engel oldukların­ı kaydeden İhsan Alp, sözlerine şöyle devam etti: “Acil durumlarda madenin havasında insan sağlığına zarar verebilece­k gazlar tespit edildiğind­e hava ve elektrik kaynakları­nı kullanarak oksijen sistemi ile zehirli gazları temizleme sistemini devreye alıyoruz. Ayrıca sesli komut sistemi ile sığınma odasının çalışma prensibini bilmeyenle­re dahi kullanım kolaylığı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra karbondiok­sit ve karbonmono­ksiti temizlemek için özel bir filtre sistemimiz de mevcut.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye