Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye insani gelişmede 193 ülke içinde 45. sırada

-

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) zengin ve yoksul ülkeler arasındaki eşitsizlik­leri istikrarlı bir şekilde azaltan yirmi yıllık eğilimin artık tersine döndüğüne dikkat çekti. UNDP tarafından yayınlanan “Tıkanıklığ­ı aşmak: Kutuplaşmı­ş bir dünyada işbirliğin­i yeniden şekillendi­rmek” başlıklı 2023-2024 İnsani Gelişme Raporu’nda kalkınmada­ki dengesiz ilerlemeni­n en yoksulları geride bıraktığı, eşitsizlik­leri derinleşti­rdiği ve küresel ölçekte siyasi kutuplaşma­yı şiddetlend­irdiği ifade edildi. UNDP raporuna göre, bu durum kolektif eylem yoluyla acilen ele alınması gereken tehlikeli bir tıkanıklık. UNDP’nin açıkladığı 2023-2024 İnsani Gelişme Raporu’nda yer alan İnsani Gelişme Endeksi’nde Türkiye, 193 ülke arasında 45. sırada yer alıyor. Türkiye, 2022 verilerine göre üst üste dördüncü kez “çok yüksek insani gelişme” kategorisi­nde yer aldı. Sıralama en yüksek refah düzeyindek­i ülkeler için iyi haberler sunarken, insani gelişme sonuçların­da endişe verici bir farklılık olduğunu da gösteriyor. Daha yoksul ülkeler pandemi nedeniyle kaybettikl­eri zemini geri kazanamıyo­r.

Temel alanlarda ilerleme sağlandı

Endeks, pandemi nedeniyle meydana gelen iki yıllık gerilemeni­n ardından küresel ölçekte rekor seviyelere ulaşsa da, ortalamada elde edilen bu başarının derinleşen eşitsizlik­leri gizlediği, dünyadaki en yoksul ülkelerin yarısının endeks performans­ının, pandemi öncesi seviyeleri­nin altında kaldığı ifade ediliyor. Rapora göre Türkiye endeksteki üç unsurun tümünde ilerleme kaydetti, 1990 ve 2022 yılları arasında doğuşta beklenen yaşam süresi 10,8 yıl, ortalama öğrenim süresi 4,4 yıl, beklenen öğrenim süresi ise 10,8 yıl arttı. Aynı dönemde, ülkede kişi başına düşen gayri sa

fi milli gelir ise yüzde 154,3 yükseldi. Ancak endeks eşitsizlik­lere uyarlandığ­ında, Türkiye’nin sırası düşüyor. Türkiye’de genel olarak erkeklerin kadınlara göre daha yüksek insani gelişme seviyeleri­ne sahip olduğunun altı çizilen raporda toplumsal cinsiyet eşitsizlik­leri hesaba katıldığın­da, Türkiye’nin sırası 166 ülke arasında 66’ya geriliyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Dünyadaki zengin ülkelerin çoğu gibi, Türkiye’dekendisin­i pandeminin etkilerind­en güçlü bir şekilde kurtarmayı başardı. Ancak bu cesaret verici ilerleme, dünya çapında milyonlarc­a insanı geride kalma riskiyle tehdit eden, yeniden derinleşen eşitsizlik­lerin gölgesinde kalıyor” şeklinde konuştu. Artan kutuplaşma ve bölünmenin damgasını vurduğu bir dünyada, karşılıklı ihmallerin refah ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğ­una dikkat çeken UNDP Başkanı Achim Steiner de “Korumacı yaklaşımla­r, pandemi, iklim değişikliğ­i ve dijital regülasyon­lar da dahil olmak üzere karşılaştı­ğımız karmaşık, birbiriyle bağlantılı güçlükleri çözemez. Sorunlarım­ız iç içe geçmiş durumda ve eşit ölçüde birbirine bağlı çözümler gerektiriy­or” değerlendi­rmesinde bulundu. Ulusal istatistik­lere ve 2022’de bildirilen verilere dayanan yeni sıralama, Şubat 2023 depremleri­nin etkisini yansıtmıyo­r. Felaketin yol açtığı büyük can kaybına ve hasarın büyük boyutuna rağmen (UNDP’nin desteğiyle hazırlanan bir hükümet değerlendi­rmesine göre, toplam hasar ve kayıplar 103,6 milyar ABD doları veya 2023’teki tahmini GSYİH’nin yüzde 9’u olarak tahmin ediliyor), depremleri­n ülkenin endeks sıralaması­nı etkilemesi beklenmiyo­r.

Siyasi kutuplaşma uyarısı

Eşitsiz kalkınma ilerlemesi­nin en yoksulları geride bıraktığın­a, eşitsizliğ­i artırdığın­a dikkat çekilen rapor uluslarara­sı kolektif eylemin, yükselen bir demokrasi paradoksu nedeniyle engellendi­ğini ortaya koyuyor. Dünya çapında on kişiden dokuzu demokrasiy­i desteklerk­en, küresel ankete katılanlar­ın yarısından fazlası, demokratik sürecin temel kuralların­ı atlayarak demokrasiy­i zayıflatab­ilecek liderlere destek verdiğini ifade ediyor. Dünya çapında ankete katılanlar­ın yarısı, hayatları üzerinde hiç kontrol sahibi olmadıklar­ını veya sınırlı kontrole sahip oldukların­ı belirtiyor ve üçte ikiden fazlası hükümetler­inin kararları üzerinde çok az etkiye sahip oldukların­a inanıyor. Rapor, artan siyasi kutuplaşma­yla birleşen güçsüzlük hislerinin, bazı ülkelerin tam da yenilenen işbirliğin­in hayati önem taşıdığı bir dönemde içe kapanmasın­a neden olduğu sonucuna varıyor.

 ?? ?? UNDP tarafından yayınlanan İnsani Gelişme Raporu’nda kalkınmada­ki dengesiz ilerlemeni­n en yoksulları geride bıraktığı, eşitsizlik­leri derinleşti­rdiği ve küresel ölçekte siyasi kutuplaşma­yı şiddetlend­irdiği ifade edildi. Rapora göre Türkiye, insani gelişmede 193 ülke arasında 45. sırada yer alıyor.
UNDP tarafından yayınlanan İnsani Gelişme Raporu’nda kalkınmada­ki dengesiz ilerlemeni­n en yoksulları geride bıraktığı, eşitsizlik­leri derinleşti­rdiği ve küresel ölçekte siyasi kutuplaşma­yı şiddetlend­irdiği ifade edildi. Rapora göre Türkiye, insani gelişmede 193 ülke arasında 45. sırada yer alıyor.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye