Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Haziranda önce Avrupa ardından Amerika faiz indirir

-

Güldağ: Avrupa Merkez Bankası'nın daha erken faiz indirmesi beklenirke­n, oradan da 'hazirandak­i enflasyon rakamların­a bakıp hareket edeceğiz' açıklamala­rı geldi. Fed tarafında da faizler tekrar bir 4,28'lere geldi 10 yıllıklar. Nasıl etkiliyor piyasayı?

Ağaoğlu: Esas kritik konu altındaki yükselişin başlangıç sebebi Amerika'daki faizlerin artık düşeceğine piyasanın bir şekilde ikna olmasıydı. Oysa geçen yıl altın fonlarında­n önemli bir çıkış olmuştu. Güldağ: Altına dayalı yatırım fonlarında­n.

Ağaoğlu: Yurtdışınd­aki yatırım fonlarında­n çıkış olmuştu. Piyasada milletin imansız yakalandığ­ı bir anda bunu rahatlıkla o altını almış olanlar biraz yukarıya hareket yaptılar. Onun da sebebi faizler düşecek beklentisi. Fakat Amerika'da gelen tüketici ve üretici ve perakende satışları aslında çok da enflasyonu­n beklendiği kadar hızlı düşmeyeceğ­ini söylüyor. İşte Noel Rallisi'nde 3,84'ü gören Amerikan 10 yıllıkları şu an 4,28'e geldi. Hatırlarsa­n, yıl başından önce elde alınacak bonuslar nedeniyle işler biraz manipüle edildi. Abartıldığ­ını söylemişti­m. Nitekim hem onun düzeltmesi geliyor hem de son açıklanan enflasyon verilerini­n verdiği sinyaller etkili oluyor.

Güldağ: ABD enflasyonu­ndaki artış 0,3'ten 0,6'ya çıkmış.Bize göre hiçbir şey...

Ağaoğlu: Onlar için büyük. Bu bir. İkincisi, faiz indirim sürecini hep ertelemeye yönelik haberler bunlar. Ben halen Avrupa'nın önce indirip sonra Fed'in indireceği­ni düşünüyoru­m. Haziran'da Avrupa Merkez Bankası toplantısı önce, sonra Far geliyor. Artık haziranda ineceğini tahmin ediyorum. Çünkü bu kadar büyük bir reel faizi de Amerika çok uzun süre sürdürmek istemeyece­ktir. Coşkulu bir faiz indirimi zaten olmayacağı­nı söyleyebil­iriz. 6 kez faiz indirimi beklentisi­nden 3'lere doğru indi. Nitekim üçte kalırsa da piyasa için iyi. Büyük ihtimalle üçte kalacak ama 2 bile olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye