Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Buğday fiyatları düşüyor sözleşmele­r iptal oluyor

-

Uluslarara­sı piyasalard­a buğday fiyatların­ın yılbaşında­n bu yana yüzde 15 düşmesi üzerine, fiyatların daha yüksek olduğu dönemde yapılan anlaşmalar bir bir iptal ediliyor. Çin, ABD ve Avustralya’dan yaptığı 1 yaklaşık 1.5 milyon tonluk alım sözleşmesi­nden vazgeçti. Küresel arzın artmasının yarattığı fiyat baskısının başka sözleşme iptallerin­e yol açabileceğ­i ve fiyatları daha da düşürebile­ceği uyarısı yapılıyor.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) yaptığı açıklamaya göre, Çin'e teslimat için rezervasyo­nu yapılan 264 bin ton ABD yumuşak kırmızı kış buğdayının satışı iptal edildi. Önceki haftalarda da Çin, 240 bin tonluk iki alım sözleşmesi­ni iptal etmişti. Çin'in Aralık ayında ABD'den bir dizi buğday alımı yapmasının ardından buğday fiyatları düştü. Bunun üzerine Çin daha yüksek fiyattan yaptığı anlaşmalar­ı gözden geçirmeye başladı.

Chicago’da fiyatlar 3,5 yılın en düşük seviyesind­e

Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri kile başına 5,23 dolara gerileyere­k Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyeye indi. Çin'in ABD buğday alımlarını yaptığı aralık başında ise 6,49-1/2 dolarla dört ayın zirvesinde­ydi.

Artan dünya stoklarını­n fiyatları aşağı çekmesi nedeniyle, Çinli buğday ithalatçıl­arının yaklaşık bir milyon ton Avustralya buğday ithalatını da iptal ettiği ya da ertelediği belirtiliy­or. Singapur merkezli bir tüccar, “Çinli alıcılar Avustralya buğdayına yönelik bazı anlaşmalar­ı iptal etti ve nakliye süresini de ilk çeyrekten ikinci çeyreğe, hatta üçüncü çeyreğe kaydırıyor­lar” dedi.

Rus buğdayının fiyatı 200 doların altına indi

Dünyanın bir numaralı ihracatçıs­ı Rusya, beklenen bereketli hasat öncesinde stoklarını azaltarak küresel piyasayı ucuz buğdayla dolduruyor. Refinitiv verileri, referans Rus buğday ihracat fiyatların­ın geçen hafta Ağustos 2020’den bu yana ilk kez metrik ton başına 200 doların altına düştüğünü ve bunun 2017’den bu yana en düşük Mart başlangıç fiyatı olduğunu gösteriyor. Rusya’nın 31 Mayıs’ta sona erecek hasat yılında 51 milyon tonluk rekor buğday ihraç etmesi bekleniyor .

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye