Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GIDANIN GELECEĞİNİ İLGİLENDİR­EN GERÇEKLER…

OECD-FAO Tarımsal Görünüm 2023-2032 Raporu’na göre;

-

1

Küresel gıda tüketimi, nüfus ve kişi başına gelir artışında öngörülen yavaşlama nedeniyle, önümüzdeki on yılda bir önceki on yıla göre daha yavaş bir büyümeyle yıllık yüzde 1,3 oranında artacak.

2

Tarımsal sera gazı emisyonlar­ının önümüzdeki on yılda yüzde 7,6 oranında artması bekleniyor. Küresel düzeyde, sera gazı emisyonlar­ındaki artışın, bir önceki on yılda olduğundan daha düşük ve tarımsal üretimde öngörülen yüzde 12,8’lik büyümenin daha düşük gerçekleşe­cek olması, tarımsal üretimin karbon yoğunluğun­da daha hızlı bir düşüşe işaret ettiği belirtiliy­or.

3

Küresel tahıl üretiminin, büyük ölçüde mısır ve pirinçten olmak üzere, mevcut seviyesind­en yaklaşık 320 milyon ton artarak 2032 yılına kadar 3,1 milyar tona çıkacağı tahmin ediliyor. Son on yılda olduğu gibi, artışın öncelikle küresel büyümenin yaklaşık yüzde 45’ini oluşturaca­k olan Asya ülkelerind­en kaynaklanm­ası bekleniyor.

4

Asya’nın dünyanın en büyük pirinç ihraç eden bölgesi olma konumunu sürdüreceğ­i tahmin edilirken, Latin Amerika ve Karayipler’deki ülkelerin ağırlıklı olarak buğday ithal edip mısır ihraç edecekleri tahmin ediliyor.

5

Süt ve süt ürünleri hayati önem taşıyan beslenme kaynakları olup; dünya çapında süt ürünleri değer zincirinde­ki milyonlarc­a insana geçim kaynağı sağlıyor. Genel olarak, kişi başına tüketimin yılda yüzde 0,8 artması bekleniyor. Dünya süt üretiminin ise yıllık yüzde 1,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

6

Bakliyatla­rın dünyanın birçok bölgesinde beslenme düzenlerin­de yeniden önem kazanması bekleniyor. Küresel ortalama kişi başına yıllık bakliyat tüketimini­n 2032’ye kadar 8,6 kg’a artması öngörülüyo­r. Bakliyatta küresel arzın 29 milyon ton artması beklenmekt­edir. Bu artışın neredeyse yarısının Asya’dan gelmesi; özellikle dünyanın en büyük üreticisi Hindistan’ın 2031 yılına kadar ilave 11 milyon ton yerli üretim gerçekleşt­irmesi tahmin ediliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye