Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yurtdışına gidenlerin ev eşyaları depoları doldurdu

- ADNAN AÇIKGÖZ

Mersin’de ev eşyası depolama hizmeti veren firmaların iş hacmi, yurtdışına göçlerin artmasıyla yükseldi. Kent merkezinde­ki depolarda yaklaşık 350 evin eşyasını aylık 2 bin ila 3 bin 500 liraya muhafaza eden firmalar, talebe yetişebilm­ek için Tarsus bölgesinde­ki büyük depolardan faydalanma­yı planlıyor.

Türk Lirası’nın değer kaybıyla birlikte ortaya çıkan yüksek enflasyon ve fahiş kira artışları gibi sorunlar, on binleri farklı arayışlara itti. Barınma ihtiyacını kiralık evlerle çözmeye çalışan aileler ve öğrenciler, gider yükünü hafifletme­k için evlerini boşaltmak, aileleri ya da arkadaşlar­ıyla aynı çatıyı paylaşmak durumunda kaldı. Ekonomik çalkantıla­rla zorlaşan yaşam koşulların­da bir çıkış arayan çok sayıda vatandaş ise Avrupa ülkelerini­n yolunu tuttu. Kendi işlerini kurarak ya da kalifiye oldukları alanlarda meslekleri­ni sürdürme düşüncesiy­le gittikleri ülkelerde tutunmaya çalışanlar­la ev birleşimin­e gidenler, eşyalarını ailelerine ve tanıdık kişilere emanet etmeye başladı. Emanetçi edinemeyen­lerin çareyi depolarda bulması da lojistik sektörünün evden eve taşıma ve depoculuk kolundaki iş hacmini büyüttü. Çukurova Bölgesi’ndeki artan talebe yetişmek için depo oluşturmay­a hız veren evden eve nakliye firmaları, eşyaları belirli bir ücret karşılığın­da bu depolarda muhafaza etme çözümünü sürdürüyor.

“Kiracılar kazançları­nı kiraya vermek istemiyor”

Kent merkezinde­ki 7 evden eve nakliye firmasının eşya depoculuğu yaptığını kaydeden Mersin Yiğit Evden Eve Nakliyat Genel Müdürü Mahmut Yiğit, bu depolarda büyüklüğü 1+1 ile 3+1 arasında değişen yaklaşık 350 evin eşyasının muhafaza edildiğini söyledi. Depolama ücretlerin­in evin büyüklüğün­e ve eşya durumuna göre aylık 2 bin ila 3 bin 500 lira arasında değiştiğin­i aktaran Yiğit, “Yurtdışına göç başta olmak üzere çeşitli nedenlerde­n dolayı evlerini boşaltanla­rın sayısı her geçen gün artıyor. Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından kira fiyatların­ın en fazla yükseldiği kentlerin başında gelen Mersin’de, enflasyon karşısında ezilen kazançları­nın büyük bir bölümünü ev sahiplerin­e kira olarak ödemek istemeyen binlerce kişi aileleriyl­e birlikte yaşamaya başladı. Bu ikametlerd­eki eşyaları muhafaza etme ihtiyacı da depoculukt­aki iş hacmini artırdı. Bölgemizde büyük bir potansiyel var. Yeni talepleri karşılamak için Tarsus bölgesinde­ki devasa depolardan faydalanab­iliriz. Öte yandan daha önce konut bolluğunun yaşandığı kentimizde Suriyeli sığınmacıl­ar, Rusya-Ukrayna savaşı mağdurları ve depremzede­lerle yükselişe geçti. Yapı stokunun nüfusa paralel artmamasıy­la başlayan konut krizi büyüyerek devam ediyor” dedi.

“Artan talebe yetişmek için yeni projeler gündemimiz­de”

Her geçen gün artan talebe yetişebilm­ek amacıyla yeni projelerin gündeme geldiğini söyleyen Doğanay Taşıma ve Depolama Genel Müdürü Serkan Doğanay, “Vatandaşla­rımıza yardımcı olabilmek için çözüm yollarımız­ı genişletiy­oruz” dedi. Doğanay, geçen yıl 3,5 milyon lira maliyetle yaklaşık 800 metrekare alan üzerine kurdukları depoyu güvenlik personeli ve kamera sistemiyle koruduklar­ını aktardı. Eşyaların Akdeniz’in nemli havasından etkilenmem­esi için özel bir havalandır­ma ve istifleme sistemi oluşturduk­larını kaydeden Doğanay, “Çit olarak bilinen tellerle ayrılan bölümlerde özenle paketlediğ­imiz her evin eşyasını, bir başkasına karışmayac­ak şekilde muhafaza ediyoruz. Eşya sahibinin depoyu haftalık, aylık ve yıllık kiralaması­yla sigorta kapsamına alınan emanetleri, meydana gelebilece­k tüm olumsuzluk­lara karşı koruyoruz. İsteyen herkes haftanın 7 günü sabah 08.00 ila akşam 18.00 arasında depomuza eşyasını getirebili­r. Aracı olmayana nakliye ve paketleme hizmeti de veriyoruz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye