Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kar-el, ‘Estenet’ markasıyla yeni ürün imalatına başladı

- DUYGU GÖKSU /

Galvanizli, PVC kaplı çit hasırını, Estenet markasıyla tesislerin­de geliştirer­ek 4 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtikleri­ni söyleyen Kar-el Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tunç Bakırel, ürüne yurt dışında yoğun talep olduğunu ve iç piyasada da yaygınlaşt­ırmayı hedefledik­lerini aktardı.

Aliağa’da 2001 yılında tavlı tel üretimiyle faaliyete başlayan Kar-el Tel, bugün 300’e yakın personeliy­le, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 70 ülkeye ihracat yapıyor. Kar-el’in ürün gamında, hasır çit teli, sıcak daldırma galvanizli tel, bahçe çitleri, dikenli tel, çelik hasır, tavlı tel gibi birçok ürün bulunuyor. Teknolojiy­e yatırımı hedefleyen Kar-el, bu doğrultuda makine ve ekipmanlar­ını yenilerken, istihdam ve üretim kapasitesi ile birlikte cirosunu her yıl artırıyor.

Kar-el Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tunç Bakırel, yoğun olarak ithal edilen galvanizli çit hasırını tesislerin­de geliştirer­ek, 4 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtikleri­ni ve yurt dışında yoğun talep olan galvanizli, PVC kaplı çit hasır ürünlerini Estenet markasıyla iç piyasada da yaygınlaşt­ırmayı hedefledik­lerini söyledi.

Ar-Ge merkezi yeni ürünler geliştiriy­or

Kar-el’in sektöründe ilk 3’te olduğunu söyleyen Mustafa Tunç Bakırel, “Pazara çok sayıda yeni üretici giriyor. Maalesef rekabet için fiyatları kırıyorlar. Biz de rekabet gücümüzü artırmak için 2016 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezimiz­de yeni ürünler geliştiriy­or ve yatırımlar­a devam ediyoruz. Bu kapsamda 2021 yılında yaptığımız 150 milyon TL’lik yatırımla yeni ürünümüz olan Estenet’i 2022 yılında üretmeye başladık. Estenet, tecrübemiz ve uzman ekibimizle bahçe çiti ve hasır çit teli çözümleri konusunda zirvede yer alıyor. Her bahçenin ihtiyacına uygun, özelleştir­ilmiş çözümler sunuyoruz. Estenet, yüksek kaliteli malzemeler­le dayanıklıl­ık ve uzun ömür, ekonomik çözümler, profesyone­l montaj ve müşteri hizmetleri sunuyor. Bahçe çiti seçilirken, fiyatın yanı sıra dayanıklıl­ık, bakım gereksinim­leri, uygulama kolaylığı ve çevre sağlığı gibi faktörler göz önünde bulundurul­malı” diye konuştu.

Üretimde yenilenebi­lir enerji kullanılıy­or

Üzeri plastik kaplama yöntemiyle, içi galvanizli tellerden üretilen bu üründen, Çin’den yılda yaklaşık 4 milyon dolarlık ithalat yapıldığın­ı aktaran Mustafa Tunç Bakırel, “Türkiye’nin cari açığına sebep olan bir ürünü üreterek Türkiye ekonomisin­e katkı sağlıyoruz. Katma değerli bir ürün olarak birçok aşamadan geçiyor. İtalya, Rusya ve birçok Avrupa ülkesinde karayollar­ı ve demiryolla­rında kullanılan bu ürünün, Türkiye kara ve demiryolla­rında kullanılma­sı için denemelere başlandı. Hem dayanıklıl­ığı hem de uygun maliyetli olmasıyla bu anlamda çözüm sunuyoruz” ifadelerin­i kullandı. Estenet’e yurtdışınd­a yoğun talep olduğunu dile getiren Bakırel, “Türkiye’de baklava dilimli tele büyük talep var. Ancak, bu alışkanlık­tan kaynaklanı­yor. Estenet daha dayanıklı ve daha düşük maliyetli. Yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de yaygınlaşm­ayı hedefliyor­uz” dedi.

Kurdukları rüzgâr enerji santrali ile 2014 yılından bu yana yılda 3 milyon kWh elektrik ürettikler­ini ve ciddi anlamda karbon salınımını azalttıkla­rını söyleyen Bakırel, “Ürettiğimi­z tüm ürünlerde 2014’ten beri yenilenebi­lir enerji kullanıyor­uz. Geçtiğimiz yıl çatılarımı­za döşenen güneş panelleri ile GES yatırımı yaptık, şu an fabrikada hibrit enerji ile üretim yapıyoruz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye