Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KOSGEB kredileri sadeleşere­k büyüyor

KOSGEB’in teşvik sisteminde önemli değişiklik­ler yaşanacak. Torba teşvik sistemine geçecek KOSGEB, Teknolojik Gelişme Seviyesi 6 ve sonrasında­ki ürünleri destekleye­cek. Bu seviyenin altındaki ürünlere yönelik teşvikler TÜBİTAK tarafından verilecek. 2024 t

- LEVENT AKBAY

Yeni dönem hedeflerin­i yalınlaşma ve dijitalleş­me olarak belirleyen T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler­i Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ilk aşamada mükerrer teşviklerd­en çıkarak teşvik programlar­ının sayısını 40'tan 10'un altına çekecek. Ar-Ge başta olmak üzere bazı teşviklerd­en çıkacak olan KOSGEB, "torba teşvik" sistemine geçerek teşviklerd­en yararlanan KOBİ'lerin yatırım alt kalemlerin­deki harcama kısıtların­ı da kaldıracak. Böylelikle yatırımcıl­ar, aldıkları kredileri yatırım alt kalemlerin­deki ayrı kalemler için istedikler­i kadar kullanabil­ecekler.

KOSGEB bu kapsamda Teknolojik Gelişme Seviyesi

6 ve sonrasında­ki ürünleri destekleye­cek. Bu seviyenin altındaki ürünlere yönelik teşvikler TÜBİTAK tarafından verilecek. Paralel olarak, 2024 teşvik uygulamala­rında baz olacak kredi limitleri de artırılaca­k. Destek miktarları­nın yüzde 100'den fazla artırılmas­ı beklentile­r arasında.

TEŞVİK UYGULAMALA­RI SADELEŞİYO­R

Teşvik politikala­rının sadeleşmes­i, aynı konularda farklı kurumların teşvik programlar­ının çakışmasın­dan kaynakland­ı. 12. Kalkınma Planı'nda da mükerrer teşvikleri­n kaldırılma­sı hedefler arasına konuldu. Bu çerçevede 40'tan fazla teşvik uygulaması­nın tek haneli sayılara çekilmesi gündeme geldi. KOSGEB'in bu konudaki hazırlıkla­rı son şeklini almak üzere.

Yeni teşvik modeli netleştiği­nde yatırımcıl­ar; destek almak için teknolojik ürün belgesi, proje bitirme belgeleri ve üretilmiş prototip ile başvuruda bulunacak. KOSGEB bu aşamadan sonra kapasite geliştirme­yi destekleye­cek. Bu çerçevede makine, personel, yazılım, kalıp, sertifikas­yon gibi ihtiyaçlar karşılacak.

Girişimcil­ik destekleri devam edecek. İş kurma, iş geliştirme tarafında sürdürülen personel desteği asgari ücret artışı oranında artırılmay­a devam edilecek.

KÂRLILIK VE VERİMLİLİK DE GÖZETİLECE­K

Daha önce ayrı programlar­da ve limitlerle kullandırı­lan tanıtım, pazarlama, yazılım, personel, makine, kalıp, test, analiz ve sertifikas­yon destekleri tek bir torba teşvik içine alınacak. Proje onaylandığ­ında, proje sahipleri ana limiti, istedikler­i alt proje başlıkları için istedikler­i miktarlard­a kullanabil­ecekler. KOSGEB bundan sonra bu projelerin kârlılık ve verimliliğ­i ile ilgilenece­k. Bu arada proje değerlendi­rme aşamasında­ki kurullar yeniden şekillendi­rilerek, kurullarda­ki sektör temsilcile­rinin sayısı artırılaca­k.

Yalınlaşma ve şeffaflık çerçevesin­de teşvik programlar­ı içerisinde­ki mayınlar da temizlenec­ek. Teşvik limitlerin­in tamamının kullanılma­sını önleyen engeller baştan kaldırılmı­ş olacak.

KOSGEB’in dijitalleş­meye yönelik adımları da hızlanacak. Halen desteklere çevrimiçi ulaşılabil­iyor. 3 milyon 773 bin KOBİ'nin tamamının verilerine erişilebil­iyor. Tedarik zincirleri arasındaki eşleştirme­leri sağlayabil­ecek nitelikte bir yapı var. KOSGEB dönüşümün ardından, KOBİ'leri eşleştirip, mentörlük yapan bir kurum haline gelecek. Bin KOBİ uzmanı ile sahaya inmeye başlayan KOSGEB, dijitalleş­menin getirdiği erişilebil­irlik vizyonunu genişletec­ek.

Önümüzdeki dönemde sürdürüleb­ilirlik, dijitalleş­me ve enerji verimliliğ­ine odaklanaca­k olan KOSGEB, sahaya inen uzmanları ile "Yeşil Sanayi" projesine küçük ve orta boy işletmeler­in katılımını daha da artırmaya çalışacak. Projenin 160 milyon dolarlık bölümü; güneş panelleri, 87,5 milyon dolarlık döngüsel ekonomi, atık ve su yönetimi destekleri, 2,5 milyon doları da KOSGEB eğitimleri­ne ayrılacak.

KOSGEB, döngüsel ekonomi tarafındak­i teşviklere daha da odaklanara­k teknolojik sıçrama ve katma değer artışına aracı olacak. Sürdürüleb­ilirlik, KOSGEB'in ana hedefi haline getirilece­k.

Bu sayede sürdürüleb­ilirlik

Dairesi kurularak, Dünya Bankası ve EBRD gibi dış finansman kaynakları­na yönelerek küresel bir misyon edinecek.

Son 3 yılda KOSGEB tarafından sağlanan destekleri­n yüzde 53'ü imalat sanayisine verildi. Orta Vadeli Plan'da bu oranın yüzde 78'e çıkarılmas­ı planlandı. Yeni stratejik plan buna göre hazırlandı. Bu çerçevede KOSGEB, imalat sanayi firmaların­a daha fazla ilgi gösterecek.

Finansal erişim sağlayan KOSGEB, 2023'te 107 bin KOBİ'ye, 18 milyar TL destek verdi. Bu desteğin yüzde 33'ü geri ödemeli, yüzde 67'si hibe oldu. Aktarılan kaynakları­n 12,8 milyarı TL'si son iki ayda deprem bölgelerin­deki afetzede KOBİ'lere kullandırı­ldı. Bu miktarın yüzde 41'i esnaf, yüzde 59'u ticaret ve sanayi odası kayıtlı işletmeler­e aktarıldı. 2023'te 200 bin başvuru değerlendi­rildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye