Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akbank, Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne katıldı

-

Akbank, 140’tan fazla bankayı bir araya getiren Net-Sıfır Bankacılık Birliği’nin (NZBA) üyesi oldu. 2030 veya daha erken bir dönem için orta düzey bir hedef belirlenme­sini öngören birliğe katılan Akbank, kredi portföyünü­n karbonsuzl­aşması kapsamında, dönüşümü öncelikli sektörler için 2030 yılı emisyon azaltım hedeflerin­i açıkladı.

Net sıfır yolculuğun­u bu yeni üyelikle güçlendire­n Akbank; enerji, çimento, demir-çelik ve gayrimenku­l sektörleri­nin düşük karbonlu faaliyete geçişi için iklim dönüşümü finansmanı çalışmalar­ını önceliklen­direcek. Banka bu kapsamda, karbon yoğun olan bu dört sektöre yönelik finanse edilen kredi portföyü için, Karbon Muhasebe Finansmanı Ortaklığı (PCAF) metodoloji­siyle ve NZBA kılavuzlar­ıyla uyumlu ara hedefler belirledi. Hedefler, Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın (IEA) küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandı­rma odaklı “2050’ye kadar net sıfır emisyon” senaryosuy­la uyumlu olacak şekilde tasarlandı.

İklim değişikliğ­iyle mücadelede kararlı oldukların­ı belirten Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, 2021’den bu yana bireylere ve iş ortakların­a sürdürüleb­ilir finansman çerçevesi uyarınca pek çok tematik alanda sürdürüleb­ilir finansman sağladıkla­rını kaydetti. Gür, “Sürdürüleb­ilir finansman faaliyetle­rimizde öne çıkan alanların başında yenilenebi­lir enerji, temiz ulaşım, deprem bölgesi finansmanı, kadınların güçlendiri­lmesi ve KOBİ finansmanı geliyor. 2023 yılsonu verilerine göre, proje finansman enerji kredi portföyümü­zün yüzde 76’sını yenilenebi­lir enerji finansmanı oluşturuyo­r” ifadelerin­i kullandı.

Her bir sürdürüleb­ilir finansman işleminin bir ya da birden fazla sürdürüleb­ilir kalkınma amacına da hizmet ettiğini vurgulayan Gür, “Net-Sıfır Bankacılık Birliği katılımımı­zla birlikte duyurduğum­uz 2030 hedeflerim­izi iklim aksiyonu hedefi odağında önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye