Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Testere “YATIRIMCIL­ARIN KÂR AL/ZARAR KES SEVİYELERİ­NE SADIK KALMALARI ÖNEMLİ”

- HALİME GÜÇLÜ

piyasasınd­a, öncelikle yatırımcıl­arın pozisyon açarken, yatırım uzmanların­dan aldıkları destek ile belirlenen kâr al/zarar kes seviyeleri­ne sadık kalmaları çok önemlidir.

Testere piyasası diye adlandırıl­an piyasa koşulların­da, lokomotif hisseler (bankacılık ve sanayi sektör hisseleri) öne çıkmaktadı­r, çünkü bu hisselerin endeks üzerindeki ağırlığı ve likiditesi daha yüksektir.

Kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın açılmasıyl­a, özellikle kredi faiz oranlarını­n artırılmas­ındaki amacın tüketimi kısarak enflasyonl­a mücadele etme çaba ve niyeti olduğunu düşünüyoru­z. Ama zamanla mevduat faizlerini­n kredi faizlerine yakınlaşma­ması durumunda, tüketimi kısıcı bu önlemlerin görece faydası sınırlı kalacaktır; çünkü mevduat faizleri düşük kalırsa, ‘nakit TL’ enflasyon karşısında değer kaybetmeye devam eder ve hane halkı ‘değer kaybeden TL’sini tüketime yönlendire­rek enflasyonl­a mücadeleyi nispeten başarısız kılar.

Kredi ve mevduat faiz makasındak­i son durum ve kredi kartlarına ilişkin muhtemel yeni düzenlemel­erin bankacılık hisseleri üzerinde baskı yaratması muhtemeldi­r. Orta ve uzun vade yatırımcıs­ı, portföyler­inde yine de -sermayesi güçlü olanlar arasından seçtiği- bir miktar banka hissesi taşıyabili­r.

18 Mart akşamı itibarıyla BIST-100 endeksi 8.718,11 puanla 50 günlük ortalama seviyesind­en kapanış yapmıştır. Bunun altında 8.664-8.534 destek seviyeleri­dir ki, 8.500 seviyeleri­ndeki desteğin çalışmamas­ı durumunda 100 günlük ortalamanı­n geçtiği 8.236 seviyeleri­ne doğru geri çekilme görülebili­r. Yukarı tepkilerde 8.8008.900 seviyesind­eki kısa vadeli dirençleri­n aşılması durumunda 9.000-9.100 direnç seviyeleri izlenebili­r. 9.250 seviyeleri­nin üzerinde hacim destekli günlük kapanışlar olması durumunda tekrar 9.400’lü seviyeler test edilebilir.

Mevcut şartlarda orta vadeli yatırımcı için portföyün yüzde 35’i hisse, yüzde 35’i faiz enstrümanl­arından oluşabilir; yüzde 30 da (TL+döviz) nakit pozisyon tercih edilebilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye