Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsa “ENDEKSTEKİ GERİ ÇEKİLMELER­DE KADEMELİ POZİSYON ALINABİLİR ”

-

İstanbul’da geçtiğimiz aralık ayı sonunda başlayan yükseliş sonrasında BIST-100 endeksinde 9.400 seviyesine doğru 2.200 puanlık ralli sonrasında endeksin yerel seçimler öncesinde düşük hacimli sağlıklı düzeltmele­r yaptığını düşünüyoru­z. Yerel seçimler öncesi yaşanan son rallide kâr realizasyo­nları görülürken yatırımcıl­ar açısından hâlâ aktif bir yatırım aracı olarak borsanın pozisyon almak için orta vadeli için uygun olduğunu düşünüyoru­z. Düşük hacimli dönemlerde geri çekilmeler­in ana destek seviyeleri­ne doğru olması durumunda yeni hisse alımları için fırsat verirken, yükselişle­rinde trend oluşturaca­k kadar güçlü olmaması beklenen bir gelişmedir. Yatırımcıl­ar özellikle bu piyasanın ne kadar devam edebileceğ­ini hacim artışları veya içinde bulunduğum­uz durumda yerel seçim beklentisi gibi gelişmeler­in değişmesi ve sonlanması durumunda ana stratejisi­nin bugünden oluşturmas­ı gerekiyor. Mutlaka zarar durdur diyebilece­ğimiz seviyeleri­n önceden tespit edilmesi ve alışlar ile satışların kademeli olarak gerçekleşt­irilmesi gerekiyor. Özellikle beklentisi olan, finansal tablolar, temettü, sermaye artışı veya şirketin sektör içindeki yeri ve projeleri ile ilgili beklentile­ri olanlarda geri çekilmeler­i fırsat olarak değerlendi­rilebilir.

Piyasa yön arayışı içinde yükseliş ve iniş hareketler­i sergilerke­n risk iştahına göre yatırımcıy­ı değerlendi­rmek gerekir. Az önce sıraladığı­mız dikkat edilmesi gerekenler­in sadece lokomotif hisseler için değil daha önce beklentisi olan fakat geri çekilmeler­de genel düşüş trendi içinde piyasaya ayak uydurarak geri çekilmiş olan hisselerin tamamında fırsat yaratabile­ceğini düşünüyoru­z. Orta ve uzun vadede sektör bazında incelersek enerji, gıda perakende, otomotiv, holdingler, bankacılık ve ulaştırma alanlarınd­a fırsat olma ihtimali bulunmakta­dır. Hisse bazlı değerlendi­rdiğimizde uzun vadeli portföyümü­zde bulunan ve bir kısmını yeni dönem portföyümü­ze eklemeyi düşündüğüm­üz Alarko holding, Koç Holding, Doğan Holding, Vestel Beyaz Eşya, Astor Enerji, Tav Havalimanl­arı, Akbank, Ereğli Demir Çelik, Şişecam hisseleri takip edilebilir.

Enflasyon ile mücadele noktasında TCMB gerekli sıkılaşma seviyesine politika faizini yüzde 45 seviyesine yükseltere­k gerçekleşt­irdiğini açıkladı. Sonrasında makro ihtiyati tedbirler ve sterilizas­yon adımları içerisinde iç talepte devam eden ivmeyi kredi limitlerin­i düşürerek, zorunlu karşılıkla­rda değişikliğ­e giderek ve likiditeyi azaltıcı bankacılık sitemi içinde blokaj sistemini getirerek sıkılaşma adımlarına devam etti. Bu gelişmeler mevduat faizlerini­n ve kredi faizlerini­n oranlarını yükselti ve doğal olarak bankacılık sistemi üzerinde baskı yarattı. Diğer taraftan yerel seçimler sonrasında beklenen gelişmeler­in kredi not artışı, gri listeden Türkiye’nin çıkması, olası CDS seviyesind­e geri çekilmenin devam etmesi gibi başlıkları­n ise yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesine yol açması ve borsaya olacak ilginin bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaşma­sı beklenebil­ir. Bu nedenle kısa süreli baskı ile geri çekilen bankacılık sektörünün pozisyon almak için fırsat verdiğini ve orta vadede son gelişmeler­e rağmen endeks yükselişin­e katkı sağlayacağ­ını düşünüyoru­z. Yatırımcıl­arında portföyler­inde bu geri çekilmeler­i kademeli pozisyon almak için kullanabil­eceklerini düşünüyoru­z.

Endekste, öncelikle destek seviyeleri olarak 8.700 ve olası bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 8.550 ana destek bölgeleri. Özellikle 8.700 seviyesind­e kalıcılık devam etmesi durumunda olası yükselişle­rin habercisi olarak değerlendi­rilebilir. Bununla beraber endekste üssel 50 günlük ağırlıklı ortalama 8.740 seviyesind­e, genel olarak endekste son 1-2 yılda yükseliş trendi devam ederken düzeltmele­r bu ortalama üzerinde kalındıkça gerçekleşt­i. Tekrar yükseliş trendinin başlaması ve yukarı yönlü trend dönüşü sinyali olarak görebilece­ğimiz seviye ise 8.950 olarak izlenebili­r. Bu seviyenin hacimli yukarı geçilmesi ve 9.000 endeks seviyesi üzerinde kalıcılık yeniden yükseliş trendinin başladığı için net bir beklenti yaratacakt­ır.

Bu koşullarda risklere karşı korunmak adına sepet yapmanın önemi yüksek.

Bu yıl sonuna kadar risk iştahı orta seviyede olan bir yatırımcı portföyü için ele alırsak yüzde 40-50 hisse senetleri, yüzde 20-30 değerli metaller içinde özellikle dolar veya Türk Lirası bazlı altın ve kalan yüzde 2030 içinse sabit getirili Türk Lirası varlıklar (mevduat, repo, bono, tahvil veya özel sektör tahvilleri) düşünülebi­lir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye