Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Menemen Serbest Bölgesi’ni MENSER kurup, işletecek

- AHMET USMAN /

Cumhurbaşk­anlığı kararı ile 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete ile serbest bölge ilan edilen 1,5 milyon metrekare arazi üzerinde Menemen Serbest Bölgesi’ni kuracak ve işletecek olan şirketin kuruluş işlemi tamamlandı. Türkiye’nin 20’nci, İzmir’in 4’üncü serbest bölgesi olacak olan Menemen Serbest Bölgesi’ni MENSER (Menemen Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.) işletecek. Şirketin kuruluşu 21 Mart 2024 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanar­ak tescil edildi.

1 milyon TL sermaye ile kurulan MENSER’in tüm hisseleri Muş merkezli Kay-Sa İnşaat Tekstil Gıda Kuyumculuk Temizlik Güvenlik İthalat ve İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne ait. Adresi İzmir-Konak olarak belirtilen şirketin amacı, 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğ­i ve Ticaret Bakanlığı ile şirket arasında akdedilen ya da akdedilece­k olan sözleşme hükümleri çerçevesin­de Menemen Serbest Bölgesi’ni kurmak ve işletmek olarak kaydedildi. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre MENSER yönetim kurulu Ayşegül Önder, Esin Önder Çağlayan ve Sadık Okçu’dan oluştu. İlk 3 yıl için şirketi temsil yetkisi Kay-Sa İnşaat adına Esin Önder Çağlayan hareket edecek.

Bölgede, yüksek teknoloji şirketleri yer alacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz hafta İzmir’e yaptığı ziyarette bölgenin kuruluş dosyasını tamamladık­larını ve dosyayı en kısa zamanda Cumhurbaşk­anlığı’na sevk edecekleri­ni söylemişti. Bolat, Menemen Serbest Bölgesi’nde 200’e yakın yeni fabrika kurulacağı­nı, bölgenin yüksek teknoloji odaklı yerli ve yabancı sermayeli şirketlere ev sahipliği yapacağını dile getirmişti.

Bölgenin arazisi davalık

30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşk­anlığı kararı ile Menemen Serbest Bölgesi olarak ilan edilen 1 milyon 501 bin metrekare arazi, geçtiğimiz yıl Nisan ayında arazi sahibi Menemen Belediyesi tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılmış, ihaleyi Muş merkezli Kay-Sa İnşaat kazanmıştı. Daha sonra ihale katılımcıl­arından ve söz konusu araziye komşu durumdaki İzmir Serbest Bölgesi’ni işleten İZBAŞ, satış ihalesinin iptali ve yürütmesin­in durdurulma­sı istemi ile İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Bunun yanında Şehir Plancıları Odası tarafından da bölgeyi serbest bölge ilan eden Cumhurbaşk­anlığı kararının iptali ve yürütmenin durdurulma­sı amacıyla farklı bir dava daha açıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye