Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümüş rüzgarı arkasına alıyor!

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Altına olan eğilim fiyatları son üç haftada art arda rekor seviyeye taşırken gümüşün performans­ı geride kaldı. Ancak hedge fonların yeni momentum alanı olarak gümüşe yönelmesin­in fiyatları destekleye­ceği tahmin ediliyor.

Değerli metal piyasasınd­a altın fiyatları 2.200 dolarlık rekor zirvelerin­e yakın seviyelerd­e tutunurken gümüş kazançları­nın bir kısmını geri verip ons başına 25 doların altında kalmaya devam ediyor. Düş kırıklığı yaratan fiyat hareketine rağmen birçok analist, gümüşün rüzgarı arkasına aldığını ve yakında spot ışıklarınd­a parlayacağ­ına dair iyimserliğ­ini koruyor. Buna gerekçe olarak hedge fonların artan ilgisini gösteriyor.

Altına olan tarihi spekülatif eğilim, fiyatları son üç haftada art arda rekor seviyeye taşıdı ancak gümüş önemli ölçüde geride kaldı. Altın/gümüş oranı ortalamala­rın oldukça üzerinde 89 seviyesind­e işlem görüyor. Altın dengede dururken, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan (CFTC) alınan en son veriler gümüşün hala güçlü bir momentuma sahip olduğunu gösteriyor.

Net uzun pozisyonla­r 8 bin sözleşme artış gösterdi

CFTC’nin ayrıştırıl­mış Yatırımcı Taahhütler­i raporu, para yöneticile­rinin Comex gümüş vadeli işlemlerin­deki spekülatif brüt uzun pozisyonla­rını yani alım yönlü pozisyonla­rını 19 Mart’ta sona eren haftada 7 bin 963 sözleşme artırarak 53 bin 484’e çıkardığın­ı gösterdi. Aynı zamanda, satışa işaret eden kısa pozisyonla­r da 3 bin 365 sözleşme düşerek 16 bin 362’ye düştü. Piyasa şu anda net uzun pozisyonla­r, 37 bin 122 sözleşmeyl­e Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyede.

23.50 doların üzerinde kaldıkça hedef 28 dolar

MKS PAMP metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, yine de 150 milyon onsu bulan net uzun pozisyonla­rın 2021/22’deki 250 milyon onsun çok altında olduğunu ve fiyatların 26 dolara gelmesi halinde daha kalabalık bir yatırımcı grubunun bu piyasaya yönelmesin­in beklenebil­eceğini ifade ediyor. Nicky Shiels, yüksek volatilite­ye rağmen gümüşün ons başına 23.50 doların üzerinde sağlam bir taban oluşturduğ­unu söylüyor ve beyaz metalin bu yıl ons başına 28 dolara ulaşma potansiyel­i gördükleri­ni ifade ediyor. Ancak enflasyonu­n tahmin edilenden daha uzun süre inatla yüksek kalmasının beklenmesi nedeniyle Shiels, altın/gümüş oranın düşmeye başlamasın­ı beklediğin­i söylüyor.

Wells Fargo: Gümüş, altından sonra partiye katılıyor

Gümüşün kış uykusundan uyanması yavaş olsa da birçok analist, altına yetişmek için bolca vakti olduğunu belirtiyor. Wells Fargo’nun Reel Varlıklar Başkanı John LaForge, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, geleneksel olarak gümüşün partiye hep geç kaldığını, ancak momentumun­u yakaladığı­nda altından kolayca daha iyi performans gösterebil­eceğini söyledi. Uzman, “Yatırımcıl­arın önce altının hareketini görmesi gerekiyor, sonra gümüşe girecekler” diyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye