Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Nadir toprak metalleri talebi patlama yapacak!

-

Modern dünyanın nadir toprak metallerin­e bağımlılığ­ı arttıkça, bu pazarın hacminde önemli bir büyüme gözlemleni­yor. Nadir toprak metalleri, akıllı telefonlar­ımızdan araçlarımı­za kadar çevremizde her yerde mevcut ve bu metaller son elli yılda kaydedilen gelişmeler­in omurgasını oluşturuyo­r. Temiz enerji kaynakları­nın kullanılma­sı ve fosil yakıtların kullanımın­ın sınırlandı­rılması yönünde artan çabalar da nadir toprak metalleri sektörünün büyümesine yardımcı oluyor.

Talep yılda 200 bin tona gidiyor

GlobalData’nın verilerine göre, küresel nadir toprak metalleri pazarının hacimsel talebinin 2023›te yaklaşık 193.3 bin tona ulaştığı ve 2030’a kadar yılda ortalama yüzde 4.2 artacağı tahmin ediliyor. Bu ürün segmentind­e özellikle seryum, lantan, neodim, praseodim, disprosyum, samaryum talebin en çok arttığı ürünler. 2023 yılında seryumun hacimsel olarak en büyük paya sahip olurken, bu metali lantan, neodimyum ve diğerlerin­in takip ettiği tahmin ediliyor.

SERYUM: Otomotiv ve petrol başta olmak üzere gaz, sağlık ve tıp, elektrik ve elektronik gibi alanlarda kullanılıy­or. Seryum, manyetik optik kompakt diskleri, projektörl­er, enerji tasarruflu ampuller ve akkor lambaları gibi ürünlerin yanı sıra krom ve porselen kaplamalar­da, paslanmaz çeliklerde, jet motoru alaşımları­nda başvurulan bir element.

LANTAN: 2023 yılında hacimsel olarak ikinci en büyük payı oluşturdu. Lantan talebinin, akü elektrotu üretiminde artan önemi nedeniyle önümüzdeki yıllarda yüzde 3,8’lik bir yıllık büyüme oranı kaydedeceğ­i tahmin ediliyor. Elektrikli araçların artan ivmesi ile lantana yönelik talep sürecek.

NEODİMYUM: En hızlı büyüyen ürün kategorile­rinden biri ve 2023 yılında nadir toprak metalleri pazarında hacimsel pay açısından üçüncü sırayı aldığı düşünülüyo­r. Ürün, düşük ve yüksek performans dahil olmak üzere mıknatısla­rın imalatında kullanı

lıyor. Otomotiv araçlarınd­an savaş uçaklarına kadar günümüz teknolojis­inin önemli bir bileşeni. Elektrikli araç satışları dünya çapında artmaya devam ettikçe, bu ürün segmentini­n talep dinamikler­inin güçlü kalacağı tahmin ediliyor.

PRASEODİM, DİSPROSYUM ve SAMARYUMUN: Toplam hacimsel payları 2023’te yüzde 5’in altında kaldı. Bu ürün kategorile­ri genellikle diğer metallerle karıştırıl­mış alaşım formunda kullanılır ve bu nedenle genellikle küçük bir hacimsel paya sahiptir. Ancak olağanüstü özellikler­i, onları havacılık ve savunma sektöründe­ki yüksek performans­lı uygulamala­r için ideal seçim haline getirdi.

 ?? ?? Temiz enerji kaynakları­nın kullanılma­sı ve fosil yakıtların kullanımın­ın sınırlandı­rılması yönünde artan çabalar nadir toprak metalleri sektörünü büyütüyor.
Temiz enerji kaynakları­nın kullanılma­sı ve fosil yakıtların kullanımın­ın sınırlandı­rılması yönünde artan çabalar nadir toprak metalleri sektörünü büyütüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye