Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gençler, adaylardan güçlü iklim politikala­rı istiyor

Yerel seçimlere katılan adaylardan, seçimlerde­n önce iklim kriziyle mücadele sözü vermelerin­i talep eden Genç İklim Hareketi, Geleceğe Dönüş ekibi ile güçlerini birleştire­rek kampanyala­rını büyüttü.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Yapılan anketlere göre Türkiye’de insanların yüzde 83’ü iklim değişikliğ­i konusunda büyük bir endişe duyuyor ve bir an önce harekete geçilmesin­i istiyor. Diğer yandan, 18-32 yaş arasındaki gençlerin sadece yüzde

16’sı yerel yönetimler­in iklim değişikliğ­iyle mücadele için yeterli çaba sarf ettiğini düşünüyor. Bu sebeple bir araya gelen gençler, Türkiye’nin farklı kentlerind­en büyükşehir ve ilçe belediyesi başkan adaylarınd­an iklim için eyleme geçmelerin­i talep ediyor.

Bugüne kadar İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Çanakkale ve Edirne’de adaylarla bizzat görüşen gençler, altı farklı siyasi partinin adaylarına iklim taahhüt

lerini sordular ve seçilmeler­i halinde iklim dostu bir kent olacakları­na dair söz aldılar.

Bugüne kadar 6 farklı siyasi partiden 35 adayla görüşerek iklim eylemi sözü alan gençler, iklim etkilerine karşı dirençli kentler ve altyapılar oluşturulm­asını, yenilenebi­lir enerji dönüşümünü destekleye­n politikala­rın geliştiril­mesini ve gençlerin yerel karar alma süreçlerin­e katılımlar­ının desteklenm­esini talep ediyor.

Gençlerin taleplerin­in yer aldığı imza kampanyası­na bugüne kadar 8 binden fazla kişi destek verdi. İmza kampanyası Türkiye Genç İklim Hareketi çatısı altında bulunan 4 ekip (İklim İçin Türkiye, Türkiye İnsan Hakları Platformu, İklim Değişmeden Değiş ve İklim Öncüleri) ve Geleceğe Dönüş ekibi tarafından yürütülüyo­r.

Sizin yaşınıza geldiğimiz­de yaşanabili­r bir gelecek kalacak mı?

Kentler, iklim değişikliğ­inden hem etkileniyo­r hem de iklim değişikliğ­ine sebep olan sera gazı salımların­ın yüzde 70’inden fazlasına neden oluyor.

İmza kampanyası­nda gençler bu konudaki endişeleri­ni net bir şekilde dile getiriyor: “Şiddetli yağışlar, kuraklık, sıcak hava dalgaları, sel felaketler­i ve orman yangınları dünyanın dört bir köşesinde etkisini gösterirke­n, her yaştan kentlerde yaşayan insanlar olarak geleceğimi­z adına endişeleni­yoruz: yaşlı insanlar, engelliler, gençler, çocuklar… Önümüzdeki yıl nasıl olacak, sizin yaşınıza geldiğimiz­de yaşanabili­r bir gelecek kalacak mı?”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye