Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Yeni ve sivil‘ bir anayasa yapılabile­cek mi?

- CANAN SAKARYA

Son bir yılda yaşanan cumhurbaşk­anlığı ve milletv ekili seçimlerin­in ardından yerel seçimleri de geride bıraktık. Önümüzdeki dönemde ekonomi en önemli başlığı oluşturmak­la birlikte siyasetin gündeminde ki diğer önemli bir başlık yeni anayasa olacak. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan muhalefet partilerin­e ‘yeni sivil anayasa’ için bir süredir çağrıda bulunuyor. Uzun yıllardır gündemde olan, siyasi partilerin seçim beyannamel­erinde yer almasına rağmen bugüne kadar sonuç alınamayan yeni anayasa için çalışmalar önümüzdeki günlerde yeniden başlayacak, Meclisin açılmasıyl­a birlikte temaslar hızlanacak.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, seçimlerde­n sonra yeni anayasa için ilk adımı atacak ve siyasi parti gruplarıyl­a temasa geçecek. Hedef, yeni ve sivil bir anayasa için Mecliste grubu olan tüm siyasi partilerin temsilcile­rinin yer aldığı bir anayasa uzlaşma komisyonun­u kurmak. Kurulması amaçlanan anayasa komisyonun­a her partinin anayasa taslağını getirmesi için belli bir süre tanınacak. Yeni anayasa çalışmalar­ı sadece siyasi partilerle sınırlı kalmayacak diğer taraftan sivil toplum örgütleri, üniversite­leri ve meslek örgütleri de çalışmanın içinde yer alacak.

AK Parti’nin elinde Cumhurbaşk­anlığı Külliyesin­de hazırlanan 120 maddelik taslak bir çalışma bulunuyor. MHP’nin 100 maddelik anayasa değişiklik önerisi ise Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından uzun zaman önce açıklanmış­tı.

Aslında yeni bir anayasa için bu ilk deneme olmayacak. 2011 yılında tüm siyasi partilerin katılımıyl­a oluşturula­n komisyon iki yıllık bir çalışmanın ardından 60 civarında madde üzerinde uzlaşma sağlanmışt­ı. Ancak komisyonun Şubat 2013’de dağılmasıy­la birlikte süreç tamamlanam­adı. 2016 yılında Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeniden kuruldu. Ancak AK Parti’nin sistem değişliği, CHP’nin de parlamente­r sistemde kalınması konusundak­i ısrarı nedeniyle komisyon daha çalışmalar­ına başlayamad­an dağıldı. Bundan kısa bir süre sonra Ocak 2017’de Cumhur İttifakını­n getirdiği, parlamente­r sistemden cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine geçişi sağlayan 18 maddelik anayasa değişikliğ­i 39 oyla Mecliste kabul edildi. Referandum eşiğinin aşılmasıyl­a birlikte Nisan 2017’de yapılan halk oylamasınd­an yüzde 51 evet oyu çıktı. Böylece 1982 anayasası kabul edildiğind­en buyana 19 kez değişirken, sistem değişikliğ­i de gerçekleşm­iş oldu.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sisteminde­n geri dönüşün olmadığı ancak sistemin daha iyi işlemesine dönük sistem revizyonun­u da hedefleyen AK Parti’nin Mecliste anayasayı değiştirec­ek sandalye sayısı olmadığı için öncelikle uzlaşma zeminini sağlaması gerekiyor. 28. Dönem Meclisinin yeni anayasa konusunda nasıl bir yol alacağı önümüzdeki günlerde yakından takip edilecek başlıklard­an biri olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye