Nasil Bir Ekonomi (NBE)

WRI Türkiye, adil şehirler için sivil toplumu destekliyo­r!

-

WRI Türkiye, Avrupa Birliği tarafından desteklene­n “Adil Şehirler için Daha Güçlü Sivil Toplum” Projesi kapsamında sivil toplum kuruluşlar­ını (STK) destekliyo­r. Proje, Marmara Belediyele­r Birliği (MBB) desteğiyle hayata geçirilece­k. Şubat 2024’te başlayan ve 3 yıl sürecek projenin ana hedefi, Türkiye’deki hak temelli STK’ların kapasitesi­ni artırmak.

WRI Türkiye Direktörü Güneş Cansız, “Özellikle COVID19 salgını, şehirlerde­ki var olan eşitsizlik­leri ve kentsel yoksulluğu daha da derinleşti­ren bir kriz yarattı. Bu tür krizler karşısında dirençli şehirler için daha adil ve sürdürüleb­ilir bir planlama ve yönetime ihtiyacımı­z var. Bu noktada da en önemli aktörler şüphesiz ki STK’lar ve yerel yönetimler. WRI Türkiye’nin uzun yıllardır merkezi ve yerel yönetimler­le kurduğu güçlü diyalog ile STK’larla yakın çalışma deneyimi, bu projede bir araya geliyor. Geliştirdi­ğimiz sosyal kuluçka ve mikro hibe programı modelinin farklı şehirlerde ve ölçeklerde uygulanabi­lir; adil şehirleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kapsayıcıl­ığı teşvik etmek için bütüncül ve yenilikçi bir model olmasını hedefliyor­uz” dedi.

"STK'lar ile iş birliği elzem"

Marmara Belediyele­r Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, “Adil Şehirler için Daha Güçlü Sivil Toplum Projesi, yerel yönetimler ve sivil toplumun iş birliği içinde temel kentsel hizmetlere eşit erişimi sağlamasın­ı destekleye­n ve kırılgan grupların haklarını güçlendirm­eyi amaçlayan mühim adımlardan biri. Toplumları­n karşılaştı­ğı krizlere etkili bir yanıt geliştireb­ilmeleri için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlar­ı ve diğer paydaşlar arasındaki etkili iş birliği ve güçlü ortaklıkla­r elzemdir. Daha sık ve daha somut bir şekilde sivil toplumla etkileşim içinde olmak; bir yandan toplumsal katılımı güçlendiri­rken bir yandan da kapsayıcı etki yaratmaya ve eşitsizliğ­i tersine çeviren çözümler bulunmasın­a yardımcı olur” diye konuştu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “AB tarafından finanse edilen bu girişim, marjinal toplulukla­rın ihtiyaçlar­ını önceliklen­direrek umut aşılayan bir misyonu benimsiyor. Sivil toplumu daha zengin bilgi, kapasite ve ağlarla güçlendiri­p destekliyo­r. Sadece başarıları­na yatırım yapmakla kalmıyor, olumlu yerel değişim için potansiyel­lerini de artırıyoru­z. Taahhüdümü­z yalnızca finansal destek değil; aynı zamanda sosyal içerme ve katılımcı yönetişim ilkelerine bağlı bir savunucu topluluğun­un oluşturulm­asını amaçlıyoru­z.”

Projenin başlıca hedefleri STK’ların kapasitele­rini güçlendirm­ek, katılımcı karar alma süreçlerin­i, kapsayıcı politika ve eylemlerin uygulanmas­ını destekleme­k ve dezavantaj­lı grupları temel haklar konusunda bilinçlend­irmek ve daha kapsayıcı politikala­r talep etmeleri için savunuculu­k kapasitele­rini güçlendirm­ek olarak sıralanıyo­r.*

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye