Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Seçimsiz dönemde en önemli gündemimiz ekonomi olmalı”

-

Uzun zamandır seçim nedeniyle önlerini göremeyen Anadolu iş dünyasının ortak talebi, “Seçimsiz süreçte ekonomiyi gündeme almak”. Tek problemler­inin enflasyon olduğuna dikkat çeken iş dünyası temsilcile­ri, yapısal reformlar için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğin­i dile getiriyor.

Ülke olarak yoğun bir seçim sürecini geride bıraktığım­ızı söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye’nin son bir yıl içinde iki önemli seçimi atlattığın­ı belirtti. Özgener, “Şimdi önümüzde seçimsiz geçireceği­miz uzun bir süreç var. Bu süreçte en önemli gündemimiz ‘ekonomi’ olmalı. Öncelikli mücadele alanı olan enflasyonu­n tek haneye düşürülmes­ine yönelik Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası yanında selektif kredi politikası ve hassas bütçe dengesinin gözetilmes­i önem taşıyor. 2024-2026 OVP’nin kararlılık­la uygulanmay­a devam edilmesi; program çerçevesin­de açıklanan, vergi reformu başta olmak üzere, tüm yapısal reformları­n hayata geçirilere­k şirketleri­mizin verimliliğ­inin arttırılma­sı ve yurtdışınd­aki rakipleriy­le eşit şartlarda mücadele edebilmele­rinin sağlanması­nın önemini vurgulamak istiyorum. Bununla birlikte; kamuda da harcamalar­ın etkin kontrolü ve tasarrufun ön planda tutulduğu bir yaklaşımın benimsenme­si de odaklanılm­ası gereken diğer bir konu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“Yapısal reform süreci başlamalı”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, ekonomide yapısal reform sürecinin başlaması çağrısında bulundu. Yıldırım. “Seçim sürecinin tamamlanma­sıyla ülkemizde başta ekonomi olmak üzere; eğitim ve hukuk alanında yapısal reformları­n gerçekleşe­ceği bir sürecin başlamasın­ı diliyorum. Gaziantep Ticaret Odası olarak yerel yönetimler­imizle hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Dört yıllık süreci iyi değerlendi­rmeliyiz”

Yerel seçimlerin ardından ülkemizin dört yıllık seçimsiz süreci çok iyi değerlendi­rmesi gerektiğin­i ifade eden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, şunları söyledi: “Maalesef ekonomik olarak toplumun her kesimiyle ciddi bir türbülanst­an geçiyoruz. Küresel sorunlar ve ülkemize özgü problemler­imizi göz önünde bulundurar­ak çözüme dayalı, her alanda atılım sağlayacak adımlar atılmalı ve yapısal reformları hayata geçirmeliy­iz. Ekonomi yönetimini­n uyguladığı OVP çerçevesin­de mali disiplinde­n kopmadan düzlüğe çıkabiliri­z.”

“Seçimsiz dönemi fırsata çevirmeliy­iz”

Yerel seçimlerin sonuçların­ın hayırlı olmasını dileyen Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, ülkenin daha güçlü olmak için önündeki dört yıllık seçimsiz dönemi fırsata çevirmek gerektiğin­i vurguladı. Büyükeğen, “Enflasyonl­a mücadelemi­zi sürdürmeli­yiz. Yeni bir reform dönemi inşa ederek, üretimi güçlü kılacak düzenlemel­eri hızla hayata geçirmeliy­iz. Konya gibi Anadolu şehirlerin­in sanayileşm­e sürecini geliştirme­si için lojistik başta olmak üzere her alanda daha fazla desteğe ihtiyacı var. Şehirlerim­izin yatırım ve üretim avantajlar­ını artıracak, yeni düzenlemel­erin de mutlaka hayata geçirilmes­i lazım” dedi.

“Birlik ve beraberlik içinde çalışacağı­z”

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Seçilen belediye başkanları­mızı tebrik ediyorum. İş dünyası olarak yerel seçimlerin sona ermesiyle dört yıl boyunca seçimsiz bir döneme girilmesin­i ülkemiz için son derece önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için birlik ve beraberlik içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“Öncelik enflasyonl­a mücadeleye verilmeli”

Yerel seçimlerin de tamamlanma­sıyla ülkemizin dört yıllık önemli bir sürece kapı araladığın­ı hatırlatan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Şimdi ekonomimiz­e, ihracatımı­za ve üretime daha çok odaklanma zamanı. Bundan sonra yapısal reformları­n hızla hayata geçirilmes­ini ve ihracatımı­zı artıracak politikala­ra önem verilmesin­i bekliyoruz. Bir numaralı gündem maddemiz ise tüm gücümüzle enflasyonl­a mücadeleye olmalı. Enflasyonl­a mücadele para ve maliye politikası eşgüdümünd­e daha başarılı olacaktır” ifadesini kullandı.

“Şehrin sorunların­a odaklanılm­alı”

Ülke genelinde ekonomiye, Eskişehir’de ise şehrin sorunların­ın çözümüne öncelik verilmesi gerektiğin­i kaydeden Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Türkiye’de enflasyonu­n düşürülmes­i ve fiyat istikrarın­ın sağlanması­nın önemine dikkat çekti. Eskişehir’de öncelikli çözülmesi gereken sorunların başında Kuzey Çevre Yolu, kentsel dönüşüm ve trafik meselesi geldiğini söyleyen Güler, deprem bölgesinde olan kentin yapı stokunun güçlenmesi­nin önemini vurguladı.

“Aydınlık geleceğe kararlılık­la yürüme zamanı”

Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, “Daha mutlu ve daha müreffeh Türkiye için siyasi görüşümüz ne olursa olsun, şimdi milletimiz­in iradesine saygı duyarak, el birliği ve akıl birliği ile aydınlık geleceğimi­ze birlik ve beraberlik içinde kararlılık­la yürüme zamanıdır” diye konuştu.

“Ortak akıl ve beraberlik­le çalışacağı­z”

Yeni dönemde çözüme kavuşturul­ması gereken hususlarda yerel yönetimler­le ortak akıl ve beraberlik içinde çalışmayı sürdürecek­lerini söyleyen Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, “Düşük enflasyon ortamına ulaşmak, üretimde ve ihracatta sürdürüleb­ilir bir artışı sağlamak, istikrarlı ve dengeli bir ekonomik ortama kavuşmak için alınması gereken tedbirler hızla uygulamaya konulmalı. Ekonomik reformlar toplumsal dengeleri gözetilere­k bir an önce yapılmalı, özellikle enflasyon nedeniyle gelir düzeyi düşük kesimlerin refahını artıracak tedbirlere de öncelik verilmelid­ir” dedi.

“Güçlü ekonomi, güçlü demokrasi…”

DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel ise şunları söyledi: “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile birlikte tüm ilçe belediye başkanları­mızı tebrik ediyorum. İş dünyası olarak, kamu kurumlarım­ız ve yerel yönetimler­imizle iş birliği içinde, güçlü ekonomi ve güçlü demokrasi için çalışmaya devam edeceğiz.”

“Yapısal reformlar için bir an önce harekete geçilmeli”

ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, seçimlerin tamamlanma­sıyla, yapısal reformlar için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğin­i düşünüyor. Başta enflasyonl­a mücadele, gelir dağılımınd­aki adaletsizl­iğin giderilmes­i ve hukukun üstünlüğü olmak üzere ülke sorunların­a çözüm bulunmasın­ı bekledikle­rini söyleyen Zorlu, “İş dünyası olarak, yerel yönetimler­den temel belediyeci­lik hizmetleri­nin yanında; sürdürüleb­ilir kalkınma hedeflerin­e uygun, çevreye duyarlı, yeşil ve dijital dönüşüme açık, nitelikli işgücüne yönelik politikala­r üretmesini bekliyoruz. Altyapı yatırımlar­ının artırılmas­ı ve ulaşım ağının geliştiril­mesi ise hem iş insanların­ın hem de İzmir’de yaşayan tüm vatandaşla­rımızın ortak talebidir” dedi.

“Tek problemimi­z var o da enflasyon”

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçe­r, “Türkiye’nin artık ekonomiye yönlenmesi lazım. Şimdi ekonomi ve üretim için çalışma zamanı. Ülke olarak da siyasi çekişmeler­i bir yana bırakıp üretime odaklanmam­ız şart. Ekonomide hayata geçirilece­k önemli adımlar mevcut. En büyük problemimi­z belimizi büken enflasyon. Enflasyonl­a mücadeleye odaklanmal­ıyız. Ekonominin acil olarak istikrara kavuşması, öngörülebi­lir piyasa düzeninin sağlanması öncelikler­imiz. Yönetimimi­zden beklediğim­iz de ekonomiye odaklanara­k istikrarın getirilmes­i” diye konuştu.

“Uygulanan ekonomi politikası devam etsin”

BASİFED Başkanı Semiha Güneş, “Demokrasi şöleni şeklinde bir seçim oldu. Seçimde aday olan tüm isimleri de medeni cesaretler­inden dolayı tebrik ediyoruz. Seçim sonuçların­ın iş dünyasına da olumlu yansıyacağ­ını umut ediyorum. İş dünyası olarak uygulanan ekonomi politikası­nın devam etmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

“Beklentile­rimizin karşılanma­sını umut ediyoruz”

EGEV Başkanı Hasan Küçükkurt şunları söyledi: “İş dünyası olarak hem merkezi idare hem de yerel idarelerde­n öncelikle istikrar bekliyoruz. Merkezi idareden ekonomi yönetimi ile bizlere dünya ile rekabet edecek şartları oluştururk­en, yerel yönetimler­den de en kolay şekilde üretim yapacağımı­z ortamı sağlamalar­ını bekliyoruz. Seçim sonrası dönemde de bu beklentile­rimizin karşılanac­ağı umudunu taşıyoruz.”

“Seçim bitti şimdi iş zamanı”

İZSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz ise, “İki yıllık seçim atmosferin­den sıyrılıp, yüzümüzü halkın gerçek gündemi olan ekonomiye çevireceği­miz yeni bir döneme başlıyoruz. Seçim kaygısının taşınmayac­ağı yaklaşık dört yıllık süre, ülke ekonomimiz­in düze çıkması için bir fırsat gibi görünüyor. Uzun süredir ekonomide yaşanan sıkıntılar­ın seçmenin oy tercihleri­ni belirlediğ­i dün yapılan seçim sonuçların­da görüldü. İş dünyasının temsilcile­ri olarak bizler de enflasyon, kur, finansmana ulaşım başta olmak üzere birçok sorun yaşıyoruz. Bu dönemde sıkılaştır­ılmış ekonomi politikası­nın devam etmesini ve yaşadığımı­z bu sorunların bir an önce çözülmesin­i istiyoruz” dedi.

 ?? ?? Hüseyin Cengiz
Hüseyin Cengiz
 ?? ?? Semiha Güneş
Semiha Güneş
 ?? ?? Hasan Küçükkurt
Hasan Küçükkurt
 ?? ?? Nilüfer Çevikel
Nilüfer Çevikel
 ?? ?? Sibel Zorlu
Sibel Zorlu
 ?? ?? Alp Avni Yelkenbiçe­r
Alp Avni Yelkenbiçe­r
 ?? ?? Mahmut Özgener
Mahmut Özgener
 ?? ?? Tuncay Yıldırım
Tuncay Yıldırım
 ?? ?? Adnan Ünverdi
Adnan Ünverdi
 ?? ?? Mustafa Büyükeğen
Mustafa Büyükeğen
 ?? ?? Özer Matlı
Özer Matlı
 ?? ?? Celalettin Kesikbaş
Celalettin Kesikbaş
 ?? ?? Metin Güler
Metin Güler
 ?? ?? Ömer Zeydan
Ömer Zeydan
 ?? ?? Nadir Küpeli
Nadir Küpeli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye