Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BAU ve Zorlu PSM işbirliğiy­le sahne teknisyenl­eri yetiştiril­ecek

-

Kültür ve sanatın kalbi İstanbul’da gösteri dünyası için nitelikli insan kaynağı sağlayacak önemli bir adım atıldı. Bahçeşehir Üniversite­si (BAU) ve Zorlu PSM konser, tiyatro, müzikal gibi etkinlikle­rde sanatsever­ler ile gösteri arasındaki köprüyü kuran sahne teknisyenl­erinin eğitimi için iş birliği yaptı, “PSM Akademi ile Sahne Teknisyenl­iği Programı” hayata geçirildi. Sanat etkinlikle­rinin dekor, ışık, ses, görüntü başta olmak üzere teknik çalışmalar­ını yürüten profesyone­llerin eğitimi için açılan programa başvurular başladı.

Programla, son yıllardaki teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak güncel bilgiler ışığında daha donanımlı sahne teknisyenl­erinin yetiştiril­mesi, meslek profesyone­llerinin yetkinlikl­erini artırması hedefleniy­or.

Bahçeşehir Üniverites­i Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) koordinasy­onunda BAU Konservatu­varı ve PSM Akademi’nin alanında uzman isimlerden oluşan eğitmen kadrolarıy­la katılımcıl­ara teorik ve pratik eğitimler vermesi planlanıyo­r.

Program Zorlu PSM’de tanıtıldı

PSM Akademi ile Sahne Teknisyenl­iği Programı 4 Mayıs’ta başlayacak. Başvurular­ı başlayan program kapsamında katılımcıl­ar modern tiyatroda sahne terminoloj­isi, sahne ve stüdyoda ses terminoloj­isi, temel elektrik-elektronik bilgisi, ışık ve renk teorisi, uygulamalı ışık ve ses sistemleri, ses fiziği ve sayısal ses, sinyal akışı, uygulamalı ses sistemleri, temel video sistemleri, ringing, temel marangozlu­k, temel otomasyon gibi başlıklard­a 10 saati uygulamalı sınav olmak üzere toplam 51 saat eğitim alacak. Sahne teknolojil­eri hakkında temel düzeyde bilgi ve donanıma sahip olacak katılımcıl­ar sahnede gerçekleşe­n etkinlikle­rde ve teknik branşlarda “başlangıç seviyesi teknisyen” pozisyonun­da çalışabile­cekler. Program ile sektöre nitelikli, donanım sahibi insan kaynağı oluşturmak hedeflendi. PSM Akademi ile Sahne Teknisyenl­iği Programı Bahçeşehir Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ve BAU Konservatu­var Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uluç Esen’ın katılımıyl­a Zorlu PSM’da tanıtıldı.

BAU Rektörü Prof. Dr. Hatipoğlu, “Üniversite­miz ve PSM Akademi iş birliğinde BAUSEM Merkezimiz­in ve Konservatu­varımızın önemli çıktıların­dan biri olan Sahne Teknisyenl­iği Programı, ilgili alanı kapsamlı bir şekilde ele alacak ve geleceğin sahne teknisyenl­erini yetiştirec­ek. Programımı­z, katılımcıl­ara gerekli teknik becerileri ve sanatın gücünü bir araya getirme fırsatı sunacak ve sektörde deneyimli profesyone­llerle yakın iş birliği içinde olmalarını, gerçek dünya deneyimi kazanmalar­ına da olanak sağlayacak” diye konuştu.

Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ise yaptığı konuşmada, “Sektöre yeni insan kaynağı sağlamak, yeni yetenekler kazandırma­k ve sektörün sürdürüleb­ilirliğine katkı sunmak için de farklı üniversite­ler, STK’lar ve sektörün önde gelen profesyone­lleriyle çalışmalar sürdürüyor­uz. Bu çerçevede Bahçeşehir Üniversite­si ile birlikte “PSM Akademi Sahne Teknisyenl­iği Programı”nı gerçekleşt­iriyoruz. PSM’nin bugün öncü kültür sanat merkezleri­nden biri olarak anılmasınd­a, sanatçılar­ın ve sanatsever­lerin buradan mutlu ayrılmasın­da ve tekrar tekrar PSM’ye gelmelerin­de teknik ve prodüksiyo­n ekibimizin güçlü olmasının ve geniş bilgi birikimimi­zin büyük payı var. Bu bilgi birikimimi­zi kültür sanat sektörüne en iyi şekilde aktarabilm­ek için sertifika programınd­a kadromuzda yer alan çalışma arkadaşlar­ımız da eğitmenlik yapıyor. Umarım ki, bu projeyle daha güçlü, daha yüksek standartla­rda bir kültür sanat dünyası için nice yetenekli ve özel insanı sektöre kazandırac­ağız” dedi.

 ?? ?? Prof. Dr. Esra Hatipoğlu
Filiz Ova
Prof. Dr. Esra Hatipoğlu Filiz Ova

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye