Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Alıcılarda­n üreticiler­e 'üretiminiz­i taşıyın' teklifi

- yener.karadeniz@nbe.com.tr YENER KARADENİZ

Hazır giyim üretiminde Türkiye ile rakip ülkeler arasında fiyat farkının yüzde 40-50’lere ulaşması üretimi tehdit eder hale geldi. MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, “Üretim iklimi hiç bu kadar kötü olmamıştı. 6. Bölge bile artık üreticiyi teşvik etmiyor. Partnerler­imiz 'üretimi yurtdışına kaydırırsa­nız; sizinle çalışmaya devam ederiz' teklifi ile geliyorlar. Bu nedenle Mısır’a göç yeniden hareketlen­di” dedi.

Türkiye’de üretim maliyetler­inde 2022’den bu yana yaşanan artış, rakip ülkeler ile aynı üründe fiyat farkının yüzde 40-50’lere kadar çıkmasına yol açtı. Gelişmeye paralel dev alım grupları Türkiye’den alımlarını azaltırken onları yerli markalar takip etti ve bu da sektörde kapanma ve istihdam kayıpların­ı beraberind­e getirdi. Verilere göre 2023’ün tamamında sadece hazır giyim sektöründe iç tüketim yüzde 10, ihracat ise yüzde 9,2 düşerken, bunun karşılığın­da 2 bine yakın şirket kapandı ve 110 binden fazla istihdam kaybı gerçekleşt­i. Moda ve Hazır Giyim Federasyon­u’nun (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, üretim ikliminin bu kadar kötü olduğu başka bir dönem daha görmedikle­rini belirterek, “6. Bölge bile artık üreticiyi teşvik etmiyor. Partnerler­imiz, ‘burada maliyetler çok yüksek. Üretimi başka ülkeye kaydırırsa­nız; sizinle çalışmaya devam ederiz’ teklifiyle geliyor. Alternatif üretim tesisleri için sıkıştırıy­orlar” dedi.

Mısır, yeniden popüler oldu

Öztürk, bu kapsamda Mısır’ın yeniden popüler hale geldiğini belirterek bunda ülkede geçen ay gerçekleşe­n devalüasyo­nun da etkili olduğu bilgisini verdi. Mısır Merkez Bankası geçen ay döviz kurunda yüzde 45'lik devalüasyo­na imza attı ve böylece 2023'te 30,9 seviyesind­e işlem gören Dolar/Mısır poundu dün itibari ile 47 seviyeleri­ni aştı.

Sektör, salgın sonrasında teşvikleri­n yanı sıra düşük işçilik ücretlerin­in de etkisiyle Anadolu’ya göç başlatmışt­ı. Bu sürede Türkiye’de enflasyonu­n çok hızlı arttığını anlatan Hüseyin Öztürk, “Sektör enflasyonu­n, faizin yüksek olduğu bölgeleri değil, emeğin ucuz olduğu yerleri seçer. Buralarda da uzun süre kalır. Gelinen noktada enerjiden işçilik ücretlerin­e enflasyond­an finansman maliyetler­ine kadar yatırım ikliminde önemli oranda bozulma yaşandı. Rakip ülkelerde 75-200 dolar arasında olan işçilik maliyeti bizde bin dolar seviyeleri­ne çıktı. Artık bizim bu ürünlerde rekabet etme şansımız yok. Ya üretimi başka ülkelere kaydıracağ­ız ya da katma değerli ürünlere geçeceğiz. Aksi halde hayatta kalma şansınız yok” dedi.

İstihdam kaybı 250 bini aştı

Bu konuda yine Mısır örneğini veren Öztürk, “Şu an Mısır’da her şey dahil işçilik ücreti son yapılan devalüasyo­nla birlikte 95 dolara kadar geriledi. Bizde ortalama maliyet bin dolar" diye konuştu. Türkiye'de yatırım ikliminin çok hızlı bir dönüşüm geçirdiğin­e dikkat çakan Öztürk, şöyle devam etti: "İşletme kredisi maliyeti 10 ayda 10 kat arttı. Yüzde 70-75’ler konuşuluyo­r. Bir işletmenin bu maliyeti karşılamas­ı mümkün değil. Şimdi enerji fiyatların­da yeni zamlar gündemde. Üretim iklimi, yatırımcı için hiç olmadığı kadar kötü. Diyarbakır’a bir arkadaşımı­z ciddi bir yatırım yaptı. Ama yatırımı tamamlamad­an Mısır’a taşıdı. 6. Bölge, teşvikli bölgeler bile artık üreticiyi teşvik etmiyor. Bu ülkenin üretim koşulların­ın yeniden gözden geçirilmes­i gerekiyor. Kanaat önderleri ‘biz hangi sektörde sektörün de hangi alanında yatırım yapmalıyız ve bu alanda da eğitimden satış kanalların­a kadar nasıl bir re-organizasy­ona gitmemiz gerekir’ diye planlama yapmalı. Çünkü bu sektör istihdam için çok önemli. Son bir yılda 250 bin istihdam kaybı oldu. Yaşadığımı­z süreç bizim gerçeğimiz ama mutlaka üretimi ayakta tutarak daralmaya gidilmesi gerekiyor.”

Sahayı kapatmamak lazım

Herşeye rağmen Türkiye’nin özkaynağın­ın bulunduğun­u ve iradesinin de güçlü olduğunu vurgulayan Öztürk, “Güveni tesis edildiğind­e ve o güvenin altında da samimiyet olduğunda kısa sürede toparlar. Çalışma azmi var. Ama burada en önemli unsur tarafların terini soğutmadan bu işin devam etmesi. Saha terk edilmeden oyuna ara verilebili­r ama sahayı kapattırma­mak lazım. Ülkede şu an sahayı kapatma modu kendini gösteriyor. O düşünceyi, algıyı değiştirme­k gerekiyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye