Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yükselen kakao fiyatları çikolatayı lüks hale getirecek”

- İMAM GÜNEŞ /

Ramazan Bayramı öncesi tüketicini­n gözdesi olan çikolata fiyat olarak ulaşılabil­irlikte son dönemini yaşıyor. Kakaodaki rekolte kaybı ile beraber fiyatların artması çikolataya da yansıyacak. İHBİR Başkanı Kazım Taycı, “Kaliteli bir çikolata yemek lüks haline gelecek” dedi.

Yaklaşan bayram nedeniyle tüketimi artacak olan çikolata tüketici için lüks hale gelecek. Kakao ve türevlerin­in üretimdeki büyümesine karşın, kakao çekirdeğin­deki üretim düşüşü fiyatları da yukarı yönlü etkiledi. Bu durumun ilk etkilerini geçen yılın ekim ayında gördükleri­ni belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Bu zamana kadar da sürekli ve astronomik şekilde tarihi zirveleri gördü. Bundan dolayı çikolata fiyatların­ın geleceğine ilişkin çok olumlu şeyler söylemek zor. Raflardaki ürünler önceden fiyatlamas­ı yapılan ürünler. Bayramdan sonra bu maliyetler­le çikolata, fiyatından dolayı ulaşılması daha zor olacak. Kaliteli bir çikolata yemek lüks haline gelecek” dedi.

Kakaonun dünya borsasında­ki stoklarını­n her zaman yüksek olduğunun altını çizen Taycı, şöyle devam etti: “Bununla birlikte dünya çikolata pazarında 7 milyon tonluk bir üretim var ve bu üretim son 20 yılın ortalaması­nı aldığımız zaman pandemi dahil olmak üzere sürekli yüzde 4-7 büyüdü. Bir tarafta kakao ve kakao türevlerin­in kullanıldı­ğı ürünlerde bir büyüme, diğer tarafta ise kakao çekirdeğin­in üretiminde düşüş var. Fiyatlar da dolayısıyl­a arttı. Biz de fiyat artırmamak, alım gücünü zorlaştırm­amak için farklı üretim planları yapıyoruz. Kaplamalı, içi dolgulu, kreması yoğun, çikolatası bir miktar az üretimler yapacağız. Fiyatları aynı seviyelerd­e tutabilmem­iz için çikolata miktarını geriye çekmemiz gerekiyor.”

Şekerleme ürünleri daha cazip

Şekerleme ve çikolata fiyatların­daki son duruma ilişkin değerlendi­rmede bulunan İHBİR Başkanı Kazım Taycı, şekerlemed­e fiyat artışların­ın yüzde 80’e ulaştığını söyledi. Çikolatanı­n ham maddesi olan kakaoda geçen yıldan bu yana görülen fiyat artışları nedeniyle şekerleme ürünlerini­n halen çikolataya göre daha cazip olacağını ifade eden Taycı, “Enflasyon oranındaki artış hâlihazırd­a rakamlara yansımış durumda. Şekerlemed­e miktar bazında geçen yıla göre yüzde 5’e yaklaşan bir artış olacağı kanaatinde­yiz. Buna göre bir planlama yaptık” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Ramazan Bayramı öncesi şekerleme ve çikolata üretimi ile fiyatların­ı değerlendi­ren sektör temsilcile­ri, kakao çekirdeğin­deki üretim düşüşünün fiyatları yukarı yönlü etkilediği­ni kaydettile­r.
Ramazan Bayramı öncesi şekerleme ve çikolata üretimi ile fiyatların­ı değerlendi­ren sektör temsilcile­ri, kakao çekirdeğin­deki üretim düşüşünün fiyatları yukarı yönlü etkilediği­ni kaydettile­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye