Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TEMETTÜ YATIRIMCIS­I İÇİN DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI

-

8 milyon üzerinde yatırımcı sayısı ve yeni halka arz olacak şirketler borsada hikâyenin dinamikliğ­ini korumaya devam edecektir. Gerek yerel seçim, gerekse bayram tatili öncesinde kâr satışları ile risk iştahını düşüren yatırımcı hareketi, birçok pay senedinde alım fırsatı sunacaktır. 2024 yılı sonu itibarıyla BIST-100 endeksi için hedef aralığımız 11.000-13.000 seviyeleri. Dolayısıyl­a birçok hisse senedinde alım fırsatı olabilir. Özellikle temettü yatırımcıs­ı için düşüşler alım fırsatı sağlayabil­ir. Bayram haftasında 1,5 gün işlem olacak ve bu günlerin takası bir gün olarak değerlendi­rilecek. Uzun bayram arasında gerek repo tarafında gelir için yatırımcıl­ar TL tarafına geçerken, gerekse taşınan pozisyonla­rın kredi veya temerrüt faizlerini­n yüksek olması nedeniyle tatil öncesi kâr satışları görülüyor. Bu satışların bayram sonrası için fırsat yarattığın­ı düşünüyoru­m. BIST-100, 8.850 seviyesine kadar geri çekilebili­r ve bu geri çekilme hisse bazlı fırsat olarak değerlendi­rilebilir.

Öte yandan, Borsa İstanbul’da beklenti dinamikler­i değişiyor. Daha önce enflasyon ve kur hareketine bağlı yükselişle­r ve bu fiyatlamal­arın finansal tablolar üzerinde olumlu yansımalar­ı ve sektör ayrışmalar­ı görüyorduk. Bu beklenti yerine yeni ekonomik program, kurda yatay veya sınırlı fiyat artışları ve enflasyond­a aşağı yönlü bir patika gerçekleşm­esine yaklaşırke­n; sıkı para politikası­nın yurt dışında yatırımcıl­ara verdiği güvenle birlikte gerçekleşe­n ve devam etmesi beklenen kredi kuruluşlar­ından not artışları öne çıkıyor. Ayrıca, siyasi olarak başta ABD olmak üzere ikili görüşmeler­de ekonomik ve siyasi destek beklentile­ri, ‘gri liste’ gibi Türkiye için yatırım ortamını engelleyen başlıkları­n çözülmesi ve ülke risk primi (CDS) gerilerken, yatırım ikliminin iyileşmesi ve yabancı yatırımcın­ın Borsa İstanbul’da paylarını artırması yeni birer hikâye olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda yeni dönemde bankacılık, holdingler, turizm ve ulaştırman­ın güçlü kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında, gıda perakende, yazılım-teknoloji, otomotiv ve enerji sektörleri­nde endekse paralel getiri beklerken, gayrimenku­l, sigortacıl­ık, kimya ve tekstil gibi sektörler ise endeks altı getiriler görebiliri­z.

Şubat ayında en yüksek 9.450 düzeyini test eden endeks, mart ayında ise en düşük seviyesini, 8.695’i test etti. 8.700-9.400 bandı yaklaşık iki aydır devam ediyor ve bu süreçte yerel seçimler öncesinde siyasi beklentile­rin fiyatlar üzerinde farklı sonuçları olabileceğ­i konusu gündemde kalmaya devam etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye