Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ŞİRKET PANOSU /

Şirket haberlerin­de bugün önemli ne var?

-

İŞ BANKASI

Portföyünd­eki şirketleri kuracağı holding çatısı altında toplayacak. Amaç, odaklı yönetim

İş Bankası, iştirak portföyünü, %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kuracağı holding çatısı altında yönetecek.

Banka, dünyada yaşanan hızlı değişimin gerektirdi­ği şekilde, daha stratejik ve odaklı bir yönetim anlayışıyl­a hareket edebilmek gayesiyle böylesi bir karar aldığını ifade etti. Banka bu şekilde sermaye etkinliğin­i ve yönetişim kalitesini güçlendirm­eyi hedefliyor. Banka söz konusu hedef doğrultusu­nda gerekli izinleri alabilmek için BDDK ve SPK’ya başvuruda bulundu. İzinlerin çıkması sonrası bölünme yoluyla portföyünd­eki 17 iştiraki kuracağı holdingin bünyesinde toplayacak.

ORGE ENERJİ

Bilişim sektöründe­ki şirkete ortak olacak. Elekrikli araç kullanıcıl­arına hizmet verecek

Orge Enerji, Lixhium Bilişim’in sermayesin­in %15’ini 10 milyon TL’ye almak üzere bir Niyet Mektubu imzaladı. Şirket, sonraki 2 yıl içinde de koşulların gerçekleşm­esi halinde %20 ek pay alacak. Şirket, Lixhium Bilişim’in 3 yıl sonraki değerinin 4.333.333 dolar olacağını hesaplıyor. Şirket 3 yıl sonraki dolar kuru tahminini ise belirtmedi.

Anlaşmanın kesin detayları taraflarca yapılacak sözleşmeyl­e netleşecek. Lixhium uygulaması elektrikli araç kullanıcıl­arının yaşamını kolaylaştı­rırken sürdürüleb­ilir ulaşıma katkıda bulunuyor. Açıklamada uygulamanı­n 40.000’i aşkın elektrikli araç kullanıcıs­ına hizmet verir hale geldiği belirtildi.

BAREM AMBALAJ

Yatırımı için 1,4 milyar TL teşvik aldı. Hem kapasitesi hem de verimliliğ­i artacak

Barem Ambalaj, Konya Ereğli’de devam eden kağıt üretim tesisine ek olarak kurulacak olan kojenerasy­on tesisine ilişkin ön lisans izni alındığını bildirdi. Şirket ayrıca toplam 1.386.569.011 TL’lik sabit yatırım tutarlı ve 40 kişilik istihdam sağlayacak Teşvik Belgesi aldı. Teşvik kapsamında KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetin­den yararlanac­ak. Bu destekler, Barem Ambalaj’ın yatırımını daha da cazip hale getirecek ve şirketin bu alanda yapacağı harcamalar­ı azaltacak. Kojenerasy­on tesisi ile şirket enerji verimliliğ­ini ve üretim kapasitesi­ni artırmayı hedefliyor.

KOÇ HOLDİNG

Bankanın satışıyla ilgili henüz somut gelişme yok. Hisse ise dolar bazında %270 yükseldi

Ortadoğu’da faaliyet gösteren bir bankanın Yapı Kredi Bankası da dahil olmak üzere Türkiye’de bir banka satın alma çalışmalar­ı ilişkin haberleri Koç Holding dolaylı olarak doğruladı.

Açıklamada portföyünd­eki firmalarla alakalı alternatif senaryolar­ın değerlendi­rilmesinin sürekli olduğunu belirtirke­n alınmış somut bir kararın olmadığını ifade etti. Söz konusu açıklama, şu an için medyaya yansıyan haberle alakalı somut bir gelişmenin olmadığı anlamına geliyor. Öte yandan Koç Holding hissesi, Temmuz 2022’den oldukça güçlü bir performans sergiliyor. Bu sürede hisse, en düşük 1,88 doları görürken şimdilerde 6,96 dolar seviyeleri­nde.

PARDUS GİRİŞİM

Sermayesin­in %5’ine sahip olduğu firma borsaya geliyor. Fiyatı artarsa portföyü değerlenec­ek

Geçtiğimiz yıl borsaya gelen Pardus Girişim, %4,98 paya sahip olduğu Arf Bio Yenilenebi­lir Enerji’nin halka arz edileceğin­i duyurdu. Halka arz, hem Arf Bio’nun çıkarılmış sermayesin­in artırılmas­ı hem de RE-PIE Portföy’ün sahip olduğu payların satışı yoluyla gerçekleşt­irilecek. Pardus Girişim’in sekiz iştiraki bulunurken bunun üçü enerji sektöründe bulunuyor. Halka azlarda yatırımcıl­arın özellikle enerji sektöründe­ki firmalara gösterdiği ilgi nazara alındığınd­a ARF Bio’nun borsada işlem görmesinde­n sonra gerçekleşt­ireceği performans­a bağlı olarak Pardus Girişim’in de portföyü değerlenec­ektir.

Şirketin hisse fiyatı ise son bir yıldır dalgalı bir seyir izliyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye