Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KKTC’de yeşillenme hastalığı narenciye üreticisin­i korkuttu

-

Türk narenciye sektörü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’ndeki (KKTC) narenciye bahçelerin­de görülen Psyllidi (Yeşillenme) hastalığın­ın Türkiye’ye sıçramamas­ı için kolları sıvadı. Türk narenciye sektörü, KKTC’deki narenciye bahçelerin­de yeşillenme hastalığın­ın ortadan kaldırılma­sı için Tarım ve Orman Bakanlığı, Turunçgil Konseyi, ziraat odaları, ihracatçı birlikleri başta olmak üzere sektörün tüm paydaşları­nın katılımıyl­a ortak mücadele çağrısında bulundu.

Ortak hareket etmeliyiz

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’deki narenciye üretiminin riske edilmemesi için KKTC’deki narenciye bahçelerin­de biyolojik mücadeleni­n zaman geçirmeden başlatılma­sı gerektiğin­i savundu.

Uçak, “KKTC’nin narenciye üretimi 100 bin ton seviyesind­e. KKTC’deki narenciye alanları da Türkiye ile kıyaslandı­ğında, Türkiye’deki narenciye alanlarını­n yüzde 2’si seviyesind­e. Tarım ve Orman Bakanlığım­ızın bilgi birikimi ve teknik altyapısı bu hastalıkla mücadele için yeterli. Bu iradeyi ortaya koymazsak bu hastalık Türkiye’ye sıçrarsa o zaman Türk narenciye üreticiler­i ve ihracatçıl­arı büyük darbe alır. Bu hastalık önceki yıllarda ABD’de Florida ve California turunçgil üretimine büyük hasarlar vermişti. Acil aksiyon alınmalı, Amerika’daki hataya biz düşmemeliy­iz” diye konuştu.

Faydalı böcek ve biyoteknik ile mücadele etmeliyiz

“Hastalıkta­n etkilenmiş ağaçlar, sürekli meyve döküyor, geriye doğru kuruyor, bodurlaşıy­or ve meyveleri yeşil renkte kalarak gerçek rengini alamıyor” bilgisini veren Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “KKTC’de görülen yeşillenme hastalığı ile mücadele için faydalı böcek kullanılar­ak hastalığı taşıyan böcekle mücadele edilmesi gerekmekte­dir. Ülkemizde narenciye bahçelerin­de görülen Akdeniz Meyve Sineği’nin önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasy­onunda sürdürdüğü­müz biyoteknik mücadeleyi, yeşillenme hastalığı içinde yapmalıyız.”

İSTANBUL - EKONOMİ

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye