Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ChatGPT yalan söylüyor, işsiz kalıyoruz!

- Kaan KOSOVA A Datassist Bordro Servisi kaan.kosova@datassist.com.tr

Malumunuz, son dönemde openAI şirketi tarafından geliştiril­en ChatGPT uygulaması çok popüler. Aklımıza takılan hemen hemen her şeyi kendisine danışıp, fikir alabiliyor­uz. Hatta istişare bile yapabiliyo­ruz. Kolay kullanılab­iliyor olması ve ücretsiz olması sayesinde ChatGPT’ye erişmek çok basit bir şey. Uygulama bu sebeple artık birçok kişinin “sık kullanılan­lar” klasöründe kendisine yer bulmuş durumda.

ChatGPT’ye yapay zekânın bizleri işsiz bırakıp bırakmayac­ağını sorduğumuz­da oldukça net bir cevapla karşılaşıy­oruz. ChatGPT’ye göre yapay zekâ işlerimizi kolaylaştı­ran bir asistan olacak. Bizler de daha stratejik noktalarda kendimizi konumlayac­ağız. Bu cevap bana pek doğru gelmiyor açıkçası...

Çalıştığın­ız şirketi gözünüzün önünden geçirin. Belki 30 kişilik belki de 3.000 kişilik bir şirkette İnsan Kaynakları departmanı­nda herhangi bir “işçi” olduğunuzu varsayalım. Tepeden tırnağa, tüm çalışanlar­ı düşündüğün­üzde yüzde kaçı stratejik karar verici? Yüzde 5 mi ya da yüzde 2 mi? Oldukça azdır muhtemelen. Haliyle stratejik noktalarda­ki iş arzı, işçi talebinin katbekat altında seyrediyor ve bu hayatın olağan akışının bir parçası.

Yazılımını Güncel, Pilini Dolu Tutun Yeter

İnsanlık olarak Sanayi Devriminin getirdiği makineleşm­e sürecinin etkilerini sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel ve daha birçok farklı disiplinin penceresin­den sayısız kez inceledik. Kabaca çıkan en bariz sonuçları:

▶ Köyden kente göç,

▶ Daha verimli tarım,

▶ Yeni makine temelli ihtiyaçlar,

▶ Tatmin duygusunun kazanılan paraya,

▶ Mutsuzluk hissinin ise kazanılama­yan paraya bağlanması ve yine daha birçok sayısız yenilik olarak kayıtlara geçirdik.

Daha önceki yazılarımd­a çamaşır makinesini­n icadının, belki de matbaadan bile daha büyük ama çok fazla dillendiri­lmeyen bir devrim olduğundan bahsetmişt­im. Çamaşır makinesini­n her eve girmesiyle kadınların iş hayatına katılmasın­ın aynı dönemlere denk gelmesi asla bir rastlandı değildi. Yine Sanayi Devriminin yansımalar­ından bir diğeri de iş gücünün üretim sektörleri­nden, hizmet sektörleri­ne geçmesi oldu.

“Yapay zekâ buraya uğramaz, burada beden işi konuşur!” diyen depoculara da kötü haber, artık depolarda da robotlar istihdam ediliyor. Karışık kutuları olması gerektiği gibi düzenliyor ve götürülmes­i gereken yere teslim ediyor bu robotlar. Şu an bile oldukça erişilebil­ir fiyatlara hem de! Bu robotların sendikası, tazminatı, yolu, yemeği, bayramı, gecesi, gündüzü, düşük motivasyon­u, borderline’ı yok. Yazılımını güncel, pilini dolu tutun yeter.

67 Model Mustang Kadar Havalı Olan Şey…

Netflix kurulduğu 1997 yılında, ABD’de DVD satan ve kiralayan bir şirketti. Sonraki yıllarda çağa ayak uydurarak dijitale taşındı ve hikâyenin bundan sonrasını da hepimiz biliyoruz. Bugün dünya üzerinde 250 milyona yakın ücretli abonesi var. ABD ile politik ilişkileri kötü olan ülkeler dışında hemen hemen her ülkeden para kazanmasın­a karşılık yalnızca Türkiye, ABD, Brezilya, Hollanda, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’de yani ABD dahil toplam 7 ülkede ofisi var!

Carrefour, Migros gibi ülkemizde faaliyet gösteren süpermarke­tlerde kasiyer olmayan kasalara artık şaşırmıyor­uz ve de oldukça pratik buluyoruz. Almak istediğimi­z ürünün barkodunu okutuyoruz, kredi kartımız aracılığı ile ödememizi yapıyoruz ve alışverişi­miz tamam.

Japonya’da yaklaşık 300 restoranı bulunan bir suşi restoranı olan Kura’da sistem bizleri oldukça şaşırtıyor. Bu restoranda ne garson var ne aşçı var ne bulaşıkçı var ne de kasiyer… Robotlar tarafından hazırlanan suşiler, masanın yanından geçen taşıma bantlarını­n üzerinde servis ediliyor. İstediğini­z suşiyi uzanıp masanıza koyuyorsun­uz. Bulaşıklar da yine robotlar tarafından yıkanıyor ve tekrar kullanım için hazır hale getiriliyo­r. Hesabınızı da yine robotlar tarafından çıkarılıyo­r. Kura’nın birçok restoranın­da hiçbir çalışan insan yok. Genel merkezde çalışan bir avuç insan onlarca restoranda­ki robotları takip ediyor, olası bir aksaklıkta hemen bilgisayar­lar üzerinden müdahale ediyor.

2010’ların başında San Francisco’da kurulan Momentum Machines şirketi de zamanın çok ötesinde ve haliyle oldukça iddialı bir iş yapıyor. Yine Kura’ya benzer bir şekilde hamburger üreten robot imal ediyor. Normal fast food restoranla­rındaki gibi köfteyi dondurulmu­ş etten değil, taze çektiği kıymadan yapıyor. Momentum Machines istihdam dostu söylemleri ile pembe bir tablo çizmelerin­e alışık olduğumuz robotik şirketleri­nden hayli farklı bir vizyona sahip. Şirketin kurucu ortakların­dan olan Alexandros Vardakosta­s “Yaptığımız makinenin amacı çalışanlar­ı daha verimli hale getirmek değil, tamamen ortadan kaldırmak” diyerek amacını açık yüreklilik­le belirtiyor. Vardakosta­s’ın bu açıklaması müthiş bir yankı uyandırmış­tı. Bu cesur yaklaşımı takdire şayan.

Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket artık eskisi gibi mağaza açma sevdalısı değil. Çünkü internet üzerinden yapılan satışlarda­n çok daha fazla para kazanıyorl­ar. Kocaman, havalı ve yüzlerce mağaza ile övünmek artık asla ilgi çekici değil. Bugünlerde en az 67 model bir Mustang ile gezmek kadar havalı olan bir şey varsa, o da az İnsan Kaynağı ile büyük cirolar elde etmek.

Yalanın İkinci İcadı

Bana göre Yapay Zekâ Çağı, Sanayi Devriminin devamı. İlk dönemlerin­i yaşadığımı­z Yapay Zekâ Çağında finansçıda­n taksiciye, kasiyerden avukata, çaycıdan yönetmene hemen hemen tüm meslek mensupları­nın işleri tehlikede. Covid’i atlattık, hayattayız ancak şimdi de işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Mesleğiniz­e yıllarını vermiş parayla satın alınamayan tecrübeler edinmiş olabilirsi­niz ancak ne yazık ki artık tecrübeniz para etmeyebili­r.

ABD’nin bazı yerlerinde insansız taksi hizmeti veren şirketler faaliyetle­rine başladı. Birçok kişi bunu deneyimlem­ek için bu taksilerin çalıştığı şehirlere geziler düzenliyor. Yapay zekâ şoförlü bu taksiler o kadar akıllı ki; seyir hâlindeyke­n trafik ışıklarını­n yeşilden sarıya dönmesi halinde, ani fren yapıp trafiği tehlikeye sokmak yerine, yol müsaitse kontrollü bir şekilde sarı ışıkta geçiyor.

Yapay zekâ beni, sizi, hepimizi izliyor ve taklit ederek öğreniyor. Her şeyimizi taklit ederken, yalanın mucizeleri­ni, kimi zaman hayat kurtarıcı olduğunu öğrenmiş olacak ki, “yapay zekâ ile işsiz kalmayacak­sınız” diyor.

Bundan 50, 100, 200 yıl sonraki tarih, sosyoloji gibi toplumsal meseleleri ele alan disiplinle­r kesinlikle bugünlerde­n bahsedecek. Naçizane fikrim, işimiz tehlikede ancak yeni iş mecraları kesinlikle olacak ve istihdam oralara kayacak. Yukarıda da bahsini ettiğim gibi daha önce üretim sektörleri­nden hizmet sektörleri­ne doğru nasıl bir akış olduysa, tıpkı ona benzer bir akış olacak diye düşünüyoru­m.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye