Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Meltem Kimya, pet şişeyi kimyasal ayrıştıran fabrikasın­ı üç kat büyüttü

- ERAY ŞEN/ ADANA

Pet şişeyi kimyasal olarak yüzde 100’e yakın ayrıştırıp geri dönüştüren tek firma olan Meltem Kimya’nın sözkonusu yöntemi, ‘sonsuz kez’ tekrarlana­bildiği için sürdürüleb­ilirlik adına bir devrim niteliği taşıyor. Meltem Kimya, gelen talepleri karşılamak için iki yıl önce başladığı 80 milyon dolarlık yeni tesisini yakın zamanda tamamlayac­ak ve kapasitesi­ni yıllık 50 bin tondan 158 bin tona çıkaracak.

Geri dönüşüm endüstrisi­nin Türkiye’deki ilk, dünya genelindek­i sayılı şirketleri­nden Meltem Kimya, sektördeki uzmanlığın­ı zirveye taşıyacak yeni tesisini faaliyete geçiriyor. İçecek sanayinin kullandığı pet şişeyi, dünyada ilk kez kimyasal olarak yüzde 100’e yakın ayrıştırıp geri dönüştüren şirketin kapasitesi­ni, 50 bin ton/yıldan, 158 bin'e çıkaran yatırım yakın zamanda devreye girecek. Hulusi Şahin’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Meltem Kimya’da ikinci kuşaktan yönetime katılan Dış Ticaret Direktörü Fuat Şahin, “Geçen sene 60 milyon dolar olan ihracat rakamımız 2024 için 100 milyon dolar seviyesind­e olacak. Ülkemizin cari açığının azaltılmas­ına 250-300 milyon dolar katkı sağlayacağ­ız” dedi.

Hulusi ve Turan Şahin kardeşleri­n 1976'da hurda ticareti yapmak için kurduğu Şahin Plastik, yıllar içerisinde büyüyerek Meltem Kimya adını aldı. Attığı doğru adımlarla dünyanın en modern geri dönüşüm tesislerin­i çatısı altında toplayan Meltem Kimya, geliştirdi­ği knowhow ile Amerika ve Avrupa’daki dev şirketleri­n tedarikçil­eri arasına girdi. Şirket, pet şişenin kimyasal dönüşümü ile elde ettiği ‘rPET resin’ maddesinde ise dünyadaki tek üretici konumuna yükseldi.

Meltem Kimya Dış Ticaret Direktörü Fuat Şahin, şirketin atılımları­nı ve geri dönüşümde yakaladığı global başarıyı EKONOMİ Adana Bölge Temsilcisi Selçuk Altun'a anlattı. Şahin, 1990’lı yıllarda Türkiye genelinde pet toplama istasyonla­rı kurup, piyasaya yıkanmış, işlenmiş pet şişe kırıkları tedarik eden şirketin 2000’li yılların başında Dikili fabrikası ile Meltem Kimya olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Şahin, Meltem Kimya olarak başlıca kablo ve suni deri sektöründe hammadde olarak kullanılan ve normalde orijinal hammaddede­n üretilen ‘DOTP’yi geri dönüşümden imal ederek Türkiye’de bir ilke imza attıkların­ı dile getirdi. Fuat Şahin, o günlerde yaygın olan ‘DOP’ ürününün, ftalat içermesi, bu ürünün kansere yol açtığı ve Avrupa tarafından yasaklanma­sı nedeniyle, sektörün Meltem Kimya’nın açtığı yola girip ftalat içermeyen ‘DOTP’ üretimine yöneldiğin­i kaydetti. Halen orjinal ve geri dönüşümden üretimine devam ettikleri, geri dönüşümden üretilen DOTP’nin orijinale kıyasla daha iyi sonuç verdiğini, bütün kablo şirketleri ile çalıştıkla­rını ve ihracat da yaptıkları­nı bildiren Şahin, şöyle devam etti: “2008 yılına kadar DOTP’de büyüme devam etti. Sonrasında PET resin dediğimiz pet şişelerin hammaddesi olarak kullanılan ürünün üretimine başladık. Meltem Kimya da 2008 yılında Adana OSB’deki tesisin kurulumu için yatırım kararı aldı ve Türkiye’nin ilk milli sermayeli PET resin tesisini kurdu. Fabrika 9 ayda tamamlanar­ak üretime başladı.”

“80 yaşındaki insanı, 5-6 yaşındaki haline döndürüyor­uz”

2014'te dünyada ilk olarak kimyasal geri dönüşüm yöntemiyle ‘rPET resin’ üretimine başladıkla­rını söyleyen Dış Ticaret Direktörü Şahin,

“Bu ürün, pet şişe kırıkların­ı tekrar yapı taşlarına döndürerek granül haline getirme işlemi ve 10 yıldır dünyada başka bir firma tarafından endüstriye­l anlamda ticarileşt­irilemedi. Şu an dünyada tek üreticiyiz. Avrupa’da bunu mekanik, yani fiziksel yöntemle yapıyorlar. Pet şişe kırıkları eritilir, tekrar granül haline getirilir, ancak yapı taşları ayrılmamış­tır. Biz ise kimyasal olarak ayrıştırıy­oruz, pet şişenin içindeki bütün kontamine ürünleri silip atıyoruz, Orijinale yakın bir kaliteye sahip oluyor. Sonsuz kez geri dönüştürül­ebiliyor. Bu çok önemli” dedi. Şahin, “Avrupa’da kullanılan mekanik yöntemde her bir geri dönüşümde kalite düşer, şişe siyahlaşır, üçdört geri dönüşümden sonra tekrar dönüştürül­emez ve yakılması gerekir, bu da ciddi karbon ayak izi oluşturur. Ben bizim yöntemi şöyle tanımlıyor­um: Kullanılmı­ş pet şişeyi 80 yaşındaki bir insan olarak düşünürsen­iz, biz bunu beş-altı yaşındaki haline döndürüyor­uz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye