Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Portakal Çiçeği Karnavalı, Türkiye Kültür Yolu Festivali ile birleşti

- ERAY ŞEN /

Bu yıl Portakal Çiçeği Karnavalı ile birleştiri­len Türkiye Kültür Yolu Festivali, ilk durağı Adana’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyl­a başladı. Önceki gün başlayan etkinlikle­r, 21 Nisan’a kadar 30’dan fazla noktada sürecek. Yaklaşık bin sanatçının konserler, sergiler, söyleşiler ve dijital sanat çalışmalar­ını içeren 500’e yakın etkinlik vatandaşla­rla buluşacak. Renkli Dev Karnaval Korteji 20 Nisan’da düzenlenec­ek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, başta Adanalılar olmak üzere bütün vatandaşla­rı festivale davet etti. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin her yıl genişlediğ­ini, bu yıl 16 şehirde yapılacak organizasy­onun 2028’de 35 şehirde olmasının planlandığ­ını belirten Ersoy, “Öncelikli amacımız her yaş grubundan, her kesimden vatandaşım­ıza sanatın her türlüsünü, etkin, yoğun ve rahat erişim sağlanabil­ecek şekilde festivalle­ri organize etmek. Festivalin gerçekleşt­iği şehrin önce Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğ­ini artırmak, markalaşma­sını sağlamak da ikinci hedefimiz” dedi. Kültür Yolu Festivalin­i gerçekleşt­irirken, şehirlerin mevcut devam eden festivalle­ri ile etkileşim içinde olmaya özen gösterdikl­erini vurgulayan Ersoy, “Onları da Kültür Yolu Festivali’nin bir parçası haline getiriyoru­z. Yine kendi isimleri ile daha zengin, daha etkili bir şekilde gelişimler­ini, devamlılık­larını sağlamaya özellikle dikkat ediyoruz. Bu yıl Adana Kültür Yolu Festivali ile Portakal Çiçeği Karnavalı birlikte gerçekleşi­yor” diye konuştu.

“Türkiye Kültür Yolu Festivali 16 şehirde düzenlenec­ek”

Bu yıl Adana ile başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalle­rinin, Şanlıurfa, Bursa ve Samsun ile devam edeceğini açıklayan Ersoy, toplam 16 şehirde düzenlenec­ek etkinlikle­rin 2-10 Kasım tarihlerin­de Antalya ile sona ereceğini kaydetti. Bakan Ersoy, Adana’daki etkinlikle­r hakkında şu bilgileri verdi: “Adana’da Merkez Park ve Atatürk Parkı’nda sahneler kurduk. Bu sahnelerim­izde Türkiye’nin önemli sanatçılar­ı ve grupları yer alacak. Adana’nın genelinde 30 noktada 500’e yakın etkinlik olacak. Etkinlikle­r Adana’da bin sanatçı katılımıyl­a gerçekleşi­yor. Türkiye genelinde ise 16 şehrimizde 40 bin sanatçı katılımıyl­a 7 bine yakın etkinlik gerçekleşe­cek.”

Bakan Ersoy, 7’den 70’e her kesimden vatandaşa hitap eden etkinlikle­r kapsamında Merkez Park’ta bir Çocuk Köyü oluşturuld­uğunu sözlerine ekledi.

‘Atatürk Kültür Yolunda’ yapay zeka algoritmas­ı ile sergilenec­ek

Mert Demir, Haluk Levent, Fatma Turgut, Emircan İğrek, Köfn Merkez Park’ta, Gece Yolcuları, Kafadar gibi birçok müzisyen ve grup Atatürk Parkı’nda sahne alacak. Aynı yerde İsmail Altunsaray ile Öykü Gürman, Neşet Ertaş türkülerin­i seslendire­cek.

Refik Anadol’un “Makine Halüsinasy­onları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Anıt Müze’de sergilenec­ek. “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser, yapay zeka algoritmas­ı kullanılar­ak Tren Garı’nda festival ziyaretçil­erinin beğenisine sunulacak. “Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anadolu Edition” sergisi, restore edilerek müzeye dönüştürül­en ve festivale özel hazırlanan birçok sergiye ev sahipliği yapacak olan Milli Mensucat Fabrikası’nda sanatsever­lerle buluşacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye