Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“5G Teknoloji Kampüsü”nde otonom araçlar test edildi

-

İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ), Turkcell ve Ericsson işbirliğiy­le hayata geçirilen “5G Teknoloji Kampüsü”nün imza töreni gerçekleşt­irildi. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi­nde düzenlenen imza töreninde, 5G ile bağlantı sağlanan yüzde 100 elektrikli otonom araç test edildi. Kampüs içerisinde hizmet veren otobüs, şoförsüz sürüldü. Yoldaki yayaları algılayara­k otomatik fren yapan otobüs, yaya geçitlerin­de durarak öğrenciler­e yol verdi.

İmza töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, hayata geçirdikle­ri projelerle geniş bir yelpazede yenilikçi adımları atmayı hedefledik­lerini aktardı.

Gerçekleşt­irilen işbirliğin­in yeni nesil iletişim teknolojil­erinin sadece teoride değil, pratikte de ne kadar güçlü ve dönüştürüc­ü olabileceğ­ini ortaya koyan ortaklıkla­rdan bir tanesi olduğunu kaydeden Koç, şunları söyledi:

“Üniversite­mize özel olarak kurulumunu yaptığımız 5G test altyapısı öncelikle yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, geniş bağlantı kapasitesi sağlıyor. Hep birlikte bu projelerin çıktıların­ı değerlendi­rme ve deneyimlem­e fırsatı bulacağız. 5G’nin öne çıkan güzellerin­den biri de hepimiz de çok malum olduğu otonom araçlar. Biz de bu işbirliğin­in ilk somut adımlarınd­an biri olan otonom otobüsümüz­ü sizlerle birlikte deneyimley­eceğiz. Hedefimiz, otonom otobüste hem mevcut sensör veri aktarımı 5G şebekesi üzerine almak hem de İTÜ kampüsü içerisinde kurduğumuz sağlıklı bir uzaktan sürüş yapabilmek. Şoför artık otobüste oturmayaca­k. Otonom otobüs 5G test altyapısın­dan faydalanac­ak ilk proje olacak. Ama arkasından birçok proje daha gelecek.”

Gelecek yıllarda da benzer ARGE projeleriy­le birçok yeniliğe imza atacakları­nı dile getiren Koç, yerli ekosistemi genişletme­ye devam edecekleri­nin altını çizdi.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da 5G ile yüksek veri hızı ve düşük gecikme süresinin yanı sıra farklı kullanım senaryolar­ı ve AR-GE faaliyetle­rinin yürütülebi­lmesi için 5G bazlı bağımsız bir şebeke oluşturduk­larını ifade etti.

Yalçın, “Görüntü ve ses tabanlı analitik senaryolar mobilite ve sürdürüleb­ilirlik gibi pek çok alanda geliştirme­ler yapacak yetenekler için dinamik ve etkileşiml­i bir platform oluşturduğ­umuza inanıyorum. Ericsson’u sadece bir ortak olarak değil aynı zamanda öncü fikirlerin destekleyi­cisi olarak görmelerin­i arzu ederim. Bilgi birikimimi­zi, deneyimimi­zi ve kaynakları­mızı paylaşarak projelerim­iz yeni boyutlara taşımaları­na olanak sağlamak için buradayız. Bu yenilikçi sonuçların yalnızca Türkiye’de teknolojin­in geleceğini şekillendi­rmekle kalmayıp uluslarara­sı ölçekte yankı uyandıran sürdürüleb­ilir ve dinamik ve bir bilgi ve iletişim teknoloji sektörüne katkıda bulunacakt­ır” şeklinde konuştu.

 ?? ?? "5G Teknoloji Kampüsü"nün imza töreni, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç (solda),
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın’ın (sağda) katılımıyl­a gerçekleşt­irildi.
"5G Teknoloji Kampüsü"nün imza töreni, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç (solda), İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın’ın (sağda) katılımıyl­a gerçekleşt­irildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye