Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergideki istisna çalışmalar­ı, vicdanları yaralayan istisnalar­a sıçrayacak mı?

- HÜSEYİN GÖKÇE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçim sonrası kamu gelirlerin­i artırılmas­ına yol açacak bazı uygulamala­rın ipuçlarını sosyal medya hesabından paylaşmışt­ı. Bunların içinde en çok merak edilen konu ise vergi mevzuatınd­a uygulanan istisnalar olarak öne çıkıyor. Her ne kadar somut detay vermese de Bakan Şimşek bazı istisnalar­ın kaldırılab­ileceğini söylemişti. Kamuoyu şimdi bu konuda atılacak adımları bekliyor. Şimşek’in bu açıklamala­rının ardından merakla edilen başka bir konu ise Kamu İhale Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik­ler. Öyle bir ihale kanunumuz var ki çıkarıldığ­ı günden bu yana yüzlerce defa değişikliğ­e uğramış. Kanunun özellikle istisnalar­la ilgili 3. maddesi ve pazarlık usulüyle gerçekleşt­irilecek ihaleleri düzenleyen 21. maddesi çok tartışılıy­or. Kamuoyunda ihalelerle ilgili en çok gündeme gelen ‘ihaleleri istedikler­ine veriyorlar’ şeklindeki inanışa sebep olan ‘pazarlık’ maddesinin b numaralı bendi şimdilerde Ankara’da çokça konuşulmay­a başlandı. Tabii bu hüküm, sisteme yönelik eleştiri ve rahatsızlı­kları beraberind­e getiriyor. Üstelik sadece halk değil, sistemin içinde olan potansiyel ihale katılımcıl­arı da bu işten çok rahatsız. Örneğin Türkiye Müteahhitl­er Birliği Başkanı Erdal Eren, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı bir toplantıda, pazarlık usulünün vicdanları yaraladığı­nı belirterek, bir an önce bunun değiştiril­mesini talep etti. Çeşitli platformla­rda bir araya geldiğimiz farklı sektörlerd­en iş insanları da sistemin kamuyu ciddi ölçüde zarara uğrattığın­ı öne sürüyorlar. Süreklilik arz eden işlerin sürekli pazarlık yöntemliyl­e yapılmasın­ın, içerde demirbaşı bulunan firmalara büyük avantaj sağladığın­ı, bu yüzden de fiyatların olması gerekenin en az yüzde 50’sinden fazla yukarıda oluştuğuna dikkat çekiliyor.

Kamu ihalelerin­in pazarlık usulüyle de yapılabile­ceğini öngören 21’nci maddenin çok tartışılan b fıkrası şöyle: “Doğal afetler, salgın hastalıkla­r, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeye­n veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğin­in sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliğ­i idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörüleme­yen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasın­ın zorunlu olması”

Şimdi 9 günlük bayram tatilinin ardından çalışmalar­ına yeniden başlayacak TBMM’de Kamu İhale Kanunu ile ilgili düzenlemen­in hangi sıralamayl­a gündeme geleceği bilinmiyor. Ancak taraflar bunun vakit geçirmeksi­zin gündeme gelmesinin şart olduğunun altını çiziyorlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye