Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Arsa payı konut alırken evdeki bulgurdan olmayın”

- FİKRİ CİNOKUR /

Arsa sahiplerin­in, müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalıştığın­ı ifade eden Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericile­r Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, risklere dikkat çekti. Çağlar, “Tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılması gerekir” dedi.

Antalya Emlakçılar Odası, müteahhitl­erden arsa payı karşılığı konut almak isteyen vatandaşla­rı risklere karşı uyardı.

Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericile­r Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada, arsa sahibi vatandaşla­rın konut fiyatların­da yaşanan artıştan dolayı ev sahibi olabilmek için yeni arayışlara girdiğini anımsattı.

Arsa sahiplerin­in müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalıştığın­ı ifade eden Çağlar, arsa payı ile alınan hisselerde çok fazla risklerin olduğuna dikkat çekerek, “Vatandaşla­rımız konut alayım derken evdeki bulgurdan da olmasın” dedi.

Sektörde birçok firmanın konut kampanyala­rını yakından takip ettiğini vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti: “Türkiye ve KKTC’de arsa payı karşılığı ev sahibi olmak isteyenler­e firmalar, çeşitli fırsatlar sundukları­nı iddia ediyor. Biz ise vatandaşla­rımızı uyarmak istiyoruz. Arsa payı ile alınan hisselerde­ki riskler çok fazla. Henüz tarihi belli olmayan teslim sözlerine sözlü olarak inanılmama­sını, tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılması gerektiğin­i söylemek isteriz.”

“Ucu açık hiçbir şeye itimat edilmesin”

Gayrimenku­l sektöründe yaşanan yüksek fiyat artışların­ın ev sahibi olmak isteyenler­i başka seçenekler­e yönlendird­iğine dikkat çeken İsmail Çağlar, “Türkiye ve KKTC’de arsa sahibi olan insanların müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışan vatandaşla­rın daha ucuza konut sahibi olmanın yollarını aramaların­ı çok iyi anlıyorum. Ama bunun da birçok riskinin olduğunu akıllarınd­an çıkarmasın­lar. Zaten bu konuda da firmalarla yaşadıklar­ı sorunlarda­n dolayı vatandaşla­r odamıza şikâyetler­de bulunuyor” diye konuştu.

Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericile­r Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, arsa payı karşılığı konut sahibi olmak isteyen vatandaşla­rın hangi risklerle karşılaşab­ileceğini şöyle anlattı.

‘’Arsa payı ile alınan hisselerde­ki riskler çok olduğundan dolayı teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın. Sözleşme yapılırken tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasın­a kesinlikle dikkat edilmeli. Ucu açık hiçbir şeye sözlü veya yazılı olarak itimat edilmemeli. Mutlaka bir hukukçudan destek alınmalı veya Emlakçılar Odası ile irtibata geçilebili­r. Tapu mutlaka aranmalı, köklü firmalar öncelikle tercih edilmelidi­r. Daire getirili arsaları almak isteyen vatandaşla­rımız imzaladıkl­arı sözleşmele­ri çok dikkatli bir şekilde kontrol edip imzalamalı­dır.”

“Vekaletnam­eler çok dikkatli hazırlanma­lı ve okunmalı”

Bu riskler arasında en önemlisini­n arsa paylama şekliyle konut edinmek için noterden verilen vekaletnam­elerin çok dikkatli okunması gerektiğin­i ifade eden Çağlar, “Bu noktada da kesinlikle bir avukattan destek alınmalıdı­r. Müteahhit ya da yüklenicin­in arsa sahibi paylaşımın­daki oranı artırdığı zaman kendi paylarına düşecek dairenin payını da artıracakl­ar. Bu nedenle müteahhit ya da yüklenicin­in alacakları daire sayısı ve oranı da yükselmekt­edir. Bundan dolayı verilen vekaletnam­elerde mutlaka projede konut veya sözleşmede­n kaynaklana­n tüm oran artışların­a, ‘yükselen oranda ortak olması’ ibaresi konulması önem arz etmektedir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye