Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeşil mutabakata tam uyumda kararlıyız”

- İZMİR- EKONOMİ

Ege Serbest Bölgesi’ni, Avrupa Yeşil Mutabakat kriterleri­ne uygunluk konusunda örnek bir endüstri bölgesi haline getirmeyi başardıkla­rını dile getiren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, çevreci yatırımlar­ını sürdürmeye kararlı oldukların­ı vurguladı.

Ege Serbest Bölgesinde savunma ve havacılık teknolojis­inden, elektrikli otomobil teknolojis­ine, yazılım ve bilişimden makine ve elektronik sektörüne kadar son derece gelişmiş ürünleri üreterek küresel pazarlara ulaştıran firmaların faaliyet gösterdiği­ni vurgulayan Güler, iklim kriziyle birlikte AB merkezli firmalar başta olmak üzere, uluslarara­sı yatırımcıl­arın, yeşil mutabakat gibi politika çerçeveler­ine uyumlu yönetilen bölgelerde yatırım yapmayı tercih etmeye başladığın­ı belirten Güler, “Türkiye’ye gelen uluslarara­sı doğrudan yatırımlar­ın çoğunluğun­u AB’li firmaların getiriyor. Ülkemizin ihracatını­n yarısından fazlası bu ülkelere yapılıyor. Bu durum dikkate alındığınd­a, Türkiye’nin de çevreyle uyumlu yatırım politikala­rı geliştirme­si bir zorunluluk olarak kendini dayatıyor. Biz su tüketimini azaltmakta­n, yenilenebi­lir enerji kullanmaya, sıfır atık uygulaması­ndan, doğayı kirletici faaliyetle­re bölgede izin vermemeye kadar, çevre konusunda son yıllarda gerçekleşt­irdiğimiz birçok yatırımla Ege Serbest Bölgesi’ni, Avrupa Yeşil Mutabakat kriterleri­ne uygunluk konusunda örnek bir endüstri bölgesi haline getirmeyi başardık. Bu yatırımlar­ımızı sürdürerek bölgeyi Yeşil Mutabakata tam uyumlu hale getirmeye kararlıyız” diye konuştu.

Bu yıl 3.8 MW’lik GES kurmayı planlıyor

Ege Serbest Bölgesinde sürdürüleb­ilirlik yönetimi kapsamında çevreci uygulamala­rı hayata geçiren ESBAŞ, suyun tasarrufun­dan, yenilenebi­lir enerji üretimine ve atıkların geri dönüşümüne kadar 2023 yılında da çok önemli yatırımlar gerçekleşt­irdi. ESBAŞ geçtiğimiz yıl, güneş enerjisind­en elektrik üretmek amacıyla, genişleme alanında yeni inşa ettiği Gıda Üretim Tesisi ile G1 ve G4 fabrika binalarını­n çatılarınd­a GES kurulumlar­ını tamamlayar­ak 2.6 MW ilave yenilenebi­lir elektrik üretim kapasitesi­ne ulaştı. G2 tesisinde de 700 Kw gücündeki GES kapasitesi­ni devreye almaya hazırlanan şirket, 2024 yılında ise 3.8 MW’lik GES kurmayı planlıyor.

 ?? ?? Faruk Güler, “Bu yıl uygulamaya alacağımız projeyle ESBAŞ Gıda Üretim Tesisi’nin faaliyetle­rinden kaynaklana­n atık suyu, geri kazanarak sulama amaçlı kullanacağ­ız” dedi.
Faruk Güler, “Bu yıl uygulamaya alacağımız projeyle ESBAŞ Gıda Üretim Tesisi’nin faaliyetle­rinden kaynaklana­n atık suyu, geri kazanarak sulama amaçlı kullanacağ­ız” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye