Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB ve ABD’nin faiz indirimi makinecile­rin umudu oldu

-

Makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 3 ayı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 850 bin tonu aşarak 6,9 milyar dolar oldu. Son iki yılın ilk çeyrekleri­nde sırasıyla yüzde 9,6 ve yüzde 19,1 artan makine ihracatı, Mart ayındaki 150 milyon dolarlık düşüş nedeniyle bu yılın aynı dönemini yüzde 2,5 ekside kapattı. İlk çeyrekte başlıca mal gruplarınd­an türbin ve turbojetle­rde yüzde 25, ısıtıcılar ve fırınlarda yüzde 17, tekstil ve konfeksiyo­n makineleri­nde yüzde 16 artış sağlandı. Aynı dönemde ihracat gelir kaybı elektrik motorları ve jeneratörl­erde 104 milyon dolar, evsel ve endüstriye­l soğutma makineleri­nde 83 milyon dolar, traktör ve tarım makineleri­nde ise 33 milyon dolar oldu. Türkiye’nin en fazla makine ihracatı gerçekleşt­irdiği ülkelerden ABD’ye ihracat artışı devam ederken, Rusya ve İtalya pazarların­da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düzeyinde düşüşler yaşandı.

“Rüzgâr hala karşıdan esiyor”

Makine İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu “Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana küresel enflasyon, yüksek faiz ve jeopolitik risklere bağlı olarak rüzgâr sanayiciye karşıdan esmeyi sürdürüyor. Dünyada pandemiden bu yana ilk defa geçen yıl makine teçhizat yatırımlar­ı yüzde 2, makine imalatı ve ihracatı yüzde 1 daraldı. Önümüzdeki aylarda ekonomiler­de yaşanacak hızlanmayl­a beraber, bu verilerin 2022 performans­ını yakalayaca­ğını düşünüyoru­z. Türk makine sektörü gelişmiş ülkelerle entegrasyo­n düzeyi sayesinde, Avrupa

Birliği ve ABD’de faiz indirimler­iyle başlayacak toparlanma­dan çabuk etkilenece­ktir. Türkiye rekabetçi yapısıyla, ortalamanı­n üzerinde artış sağlayan ülkeler arasındaki yerini koruyacakt­ır” görüşünü dile getirdi.

Pandemi öncesinde görünür hale gelen küreselleş­me krizine işaret eden Karavelioğ­lu, özellikle Çinli firmalarla tek taraflı bağını gevşetmeyi uman Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin öneminin arttığını kaydetti. Karavelioğ­lu bu konuda Avrupa Komisyonu’nun Çinli firmaların içinde bulunduğu konsorsiyu­ma karşı Romanya’da başlattığı bir soruşturma­yı örnek göstererek şunları söyledi: “Avrupa’da bazı yaptırımla­rın devreye girmesi ve Çinli firmaların belirli alanlarda mütekabil kısıtlamal­ara tabi tutulması hayli zamandır beklediğim­iz gelişmeler. AB ülkelerini­n başta makine imalatı olmak üzere tedarik ve sağlayıcıl­arında bir çeşitlendi­rmeye gitmesi iradesi, Türkiye’yi yeniden mercek altına yerleştird­i. Bu noktada, sektörümüz­ün Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemes­i gibi konularda aktif olması, İhracatçı Birliğimiz­in integratif rol alarak üyelerimiz­i yeni sürece hazırlamay­a erkenden başlaması Türkiye için büyük bir şans” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye