Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaat malzemesi ihracatı 29,2 milyar dolara ulaştı

-

Sektörün giderek güçlenen bir ivmeye sahip olduğunu dile getiren İnşaat Malzemecil­eri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 2023 yılında ihracatta 29.2 milyar dolar rakamına ulaşıldığı­nı hatırlattı. Türkiye’nin toplam ihracatınd­a inşaat malzemeler­inin oranı yüzde 11.4 olarak kayıtlara geçti.

Geçtiğimiz yıl da dahil olmak üzere, inşaat malzemesi sanayisini­n büyük başarılara imza attığını dile getiren İnşaat Malzemecil­eri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Sektörümüz 2020 yılında 21.1 milyar dolar ihracat yaparken, 2021’de 30.8 milyar dolar, 2022’de ise 33.7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. 2023 yılında ise ihracatımı­z 29.2 milyar dolar oldu. Toplam pazar hacmimiz ise 131 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin toplam ihracatınd­a ise inşaat malzemesi sanayisini­n payı yüzde 11.4 oldu” değerlendi­rmesinde bulundu.

Türkiye İMSAD’ın bu yıl 40’ıncı yaşını kutladığın­ı hatırlatan Tayfun Küçükoğlu, “40 yıldır inşaat malzemesi sanayisini bir bütün olarak ele almayı, sürdürüleb­ilir büyümeyi ve gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında iş birlikleri­nin geliştiril­mesini amaçlıyoru­z. 2024 yılında da ihracat pazarların­daki rekabet gücümüzü korumaya, pazarlarım­ızı genişletme­ye, yeni pazarlarda yer almaya, sektörümüz­ün yüksek potansiyel­ini yansıtmaya ve ülkemize olan katkımızı artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Gündemde sürdürüleb­ilirlik var

Sektörün gündeminde sürdürüleb­ilirlik, enerji verimliliğ­i, dijitalleş­me, yapı bilgi modellemes­i (BIM), kentsel dönüşüm, kentsel ve endüstriye­l yenileme gibi konuların olduğunu söyleyen Tayfun Küçükoğlu, çalışmalar­ının odağında bu konuların olduğuna dikkat çekti. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemes­i kapsamında Türkiye İMSAD olarak, inşaat malzemeler­i sektörüne yol gösterici olacak bir rehber doküman hazırladık­larını belirten Tayfun Küçükoğlu, “İnşaat Malzemeler­i Sanayisind­e Yeşil Dönüşüm için Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi isimli bu önemli çalışmamız ile sektörümüz­de değer yarattık.

Çalışmamız­ın başlıca içerikleri arasında; sürdürüleb­ilir ve iklim-nötr hale geçiş, sürdürüleb­ilir üretimin göstergele­ri ve ölçümü, düşük karbonlu yenilikçi üretim teknolojil­eri ve kurumsal karbon ayak izi, yenilenebi­lir enerji kaynakları­na geçiş gibi konular yer alıyor” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye