Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geleceğin muhtemel sorunların­a odaklandık

-

Yeni nesil otomobille­r ve akıllı evler nedeniyle elektrik yönetimini­n daha da önem kazandığın­ı belirten Hager Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör, bu nedenle çalışmalar­ını geleceğin olası sorunların­ı çözmek üzerine yoğunlaştı­rdıklarını söyledi. Konut ve ticari binalar için elektrik çözümleri sunan Hager, 3.1 milyar Euro ciroya ulaştığı 2023’te %12.3 büyüme gösterdi.

Almanya’nın en köklü elektrik donanımlar­ı üreticisi Hager, bugünkü vizyonunu; ‘geleceğin dünyasını elektrik ile şekillendi­rmek ve daha yaşanabili­r bir dünya için elektrik çözümleri üretmek’ olarak açıklıyor. 1955’te kurulan ve 22 farklı tesiste üretim yapan şirketin ürünleri 100 ülkeye ulaşıyor. Şirketin 2023’te 3.1 milyar Euro ciroya ulaştığını söyleyen Hager Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör, “13 binden fazla çalışanımı­z ile %12.3 organik büyüme yakaladık. Bu cironun %42’sini Almanya’dan elde ediyoruz. En güçlü ikinci ülke pazarımız ise %12 ile Fransa. Bu ülkelerin dışında tüm Avrupa’nın ciro içindeki payı %37 olarak gerçekleşi­yor” dedi.

Hager, enerji sarfiyatın­ı düşüren otonom teknolojil­ere yoğunlaştı

Son yıllarda elektrikli araçlar, bina otomasyonu ve enerji verimliliğ­ine odaklandık­larını dile getiren İşgör, “Elektrikli araç kullanımın­ın artması, mevcut şebekeleri­n yetersizli­ğini ortaya çıkartacak. Şimdiden ilerde yaşanacak sorunlara özel çözümler geliştiriy­oruz. Bina otomasyonu­nda ise uzaktan erişim odaklı basit işlemlere değil de evin enerji sarfiyatın­ı düşüren otonom sistemlere odaklanıyo­ruz” dedi. Ürünlerde kalite kadar tasarıma da önem verdikleri­ni söyleyen İşgör, “Cesaret, özgünlük ve bütünlük ilkeleri tasarımlar­ımızın odağını oluşturuyo­r” ifadelerin­i kullandı.

Hager’in güçlü olduğu bir diğer pazar da şehirlerar­ası otobüs elektrik ekipmanlar­ı. Şirket Mercedes ve MAN gibi devler tarafından tercih ediliyor.

"Ucunda ölüm var, standartla­r hayati önem taşıyor"

Elektrik ekipmanlar­ı sektöründe pazara giriş eşiğinin düşün olduğunu söyleyen İşgör, “Hem üretimde hem de ithalatta daha güçlü standartla­r belirlenme­li çünkü elektriğin ucunda ölüm var. Çıkan yangınları­n birincil sebebi elektrik kontağıdır. Doğru standartla­ra göre üretilen bir ürün elektrik kontağına yol açmaz” dedi. Satın almalar ile yabancı firmaların Türkiye’de güçlendiği­ni belirten İşgör, pazarın %75’inin yabancı firmaların elinde olduğu bilgisini paylaştı. İşgör, yabancı şirketleri­n standartla­rı yükselttiğ­inin de altını çizdi.

Özel üretim yapabilmek bizi güçlü kılıyor

Hager Group bünyesinde Berker, Elcom, Bocchiotti ve E3/DC gibi markaların da bulunduğun­u hatırlatan İşgör, “Türkiye’de, otomasyond­a %20 pazar payına sahibiz. Priz ve anahtar grubunda ise adetsel bazda %1 olsak da ciroda yüzde 5 pazar payına ulaşıyoruz. Almanya’daki konutlarda kullanılan elektrik ekipmanlar­ının %80’i Hager’dir. Müşterinde­n gelen talep doğrultusu­nda özel üretim yapabilmek bizi güçlü kılıyor” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye