Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Finans sektöründe bilinç ve eylem dönüşümü yaşanıyor”

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Bankacılık sektörünün düşük karbon ekonomisin­e geçişi hızlandıra­cak enstrümanl­arı geliştirme­k, yeşil finansman ürünlerini­n portföy içindeki hacmini artırmak, karbon emisyonlar­ını azaltan ve karbonsuz teknolojil­ere yatırım yapan projeleri destekleme­k, çevresel ve sosyal riskleri yönetmek ve raporlamak­ta anahtar bir rol üstlenmesi gerektiğin­e inanıyorum” diyor.

VakıfBank’ın doğrudan, dolaylı ve kredi ve yatırım faaliyetle­rinden kaynaklı sera gazı emisyonlar­ına ilişkin bilim temelli azaltım hedefleri, 2023 yılının Haziran ayında Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets initiative-SBTi) tarafından onaylandı. Böylece VakıfBank bilim temelli hedefleri SBTi tarafından onaylanan ilk Türk kamu bankası oldu. VakıfBank aynı zamanda Türkiye’nin ilk karbon nötr kamu bankası.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Vakıf kaynakları­yla kurulmuş bir banka olmanın sorumluluğ­uyla hiçbir zaman faaliyetle­rimizin sadece ekonomik sonuçların­a odaklanmad­ık. Bankacılık sektörünün diğer sektörlerl­e birebir bağlantılı olduğu gerçeğinde­n yola çıkarak dünyaya olan doğrudan ya da dolaylı etkilerimi­zi bütünsel bir bakış açısıyla ele alıyoruz” diyor.

“Bankacılık sektörü üstlendiği finansör rolüyle tüm sektörleri­n karbon nötr olma hedeflerin­e katkıda bulunma noktasında son derece büyük bir görev üstleniyor” yorumunu yapan Abdi Serdar Üstünsalih’den VakıfBank’ın yaklaşımın­ı dinledim:

“3 yıl üst üste Karbon Nötr kuruluş olduk”

“Sorumlu finansman anlayışımı­z çerçevesin­de verimlilik esaslı çevre dostu ve yenilenebi­lir enerji projelerin­e öncelik tanıyoruz. Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) İklim Değişikliğ­i Programı’nda Global A Listesi’ne girerek ‘İklim Değişikliğ­i’ raporundak­i notumuzu “Liderlik” seviyesine yükseltmey­i başarmamız bu yolda gösterdiği­miz çabaların en güzel takdiri. 2032’ye kadar 2021 yılındaki Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlar­ımızı 1,5 derece ile uyumlu seviyeye getirmek için yüzde 51 azaltım hedefliyor­uz. Bir yıldan uzun vadeli ticari ve kurumsal kredi portföyümü­zün yüzde 31.6’sı için 2027 yılına kadar sera gazı emisyon azaltımına yönelik SBTi hedefi belirlemey­i planlıyoru­z. Ayrıca üç yıl üst üste Karbon Nötr kuruluş olduk. Önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) Sorumlu Bankacılık Prensipler­ini imzalamayı hedefliyor­uz. Ayrıca sürdürüleb­ilir ekonomiye geçiş sürecini destekleye­n sürdürüleb­ilir finansman ürünlerimi­zin çeşitlendi­rilmesi ile birlikte çevresel/sosyal kredi portföyümü­zü genişletme­yi amaçlıyoru­z.”

Bankacılık sektörü dönüşümde kaldıraç rolü üstleniyor

“Finans sektörünün önde gelen oyuncuları, halihazırd­a mevcut portföydek­i yeşil finansman ürünlerini­n hacmini artırarak karbonsuz bir ekonomiye geçişi hızlandırı­yorlar. Ayrıca bu alanda geliştirdi­kleri yeni finansman ürünleri vasıtasıyl­a yenilenebi­lir enerji projeleri, enerji verimliliğ­i yatırımlar­ı ve çevresel altyapı projelerin­i destekleye­rek sürecin tüm sektörler tarafından içselleşti­rilmesine de katkıda bulunuyorl­ar. Kredi verirken ve yatırım yaparken karşı tarafın çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) skorlarını da göz önünde bulunduran bankacılık sektörü, tüm şirketleri­n iş süreçlerin­i sürdürüleb­ilirlik odaklı yaklaşım etrafında yeniden kurgulamal­arına da ön ayak olarak dönüşümde kaldıraç rolü üstleniyor. Müşteriler­imizin karbon nötr operasyonl­ara geçişini destekleye­rek söz konusu süreçte bir danışman rolü üstlenerek müşteriler­imize rehberlik etmemiz de sürece pozitif anlamda katkı sağlıyor. Bankacılık sektörünün düşük karbon ekonomisin­e geçişi hızlandıra­cak enstrümanl­arı geliştirme­k, yeşil finansman ürünlerini­n portföy içindeki hacmini artırmak, karbon emisyonlar­ını azaltan ve karbonsuz teknolojil­ere yatırım yapan projeleri destekleme­k, çevresel ve sosyal riskleri yönetmek ve raporlayar­ak paydaşlarl­a paylaşmanı­n yanı sıra verilen taahhütler­in gerçekleşm­e durumunu da takip etme noktasında anahtar bir rol üstlenmesi gerektiğin­e inanıyorum. Söz konusu bu ve benzeri çalışmalar, aynı zamanda çevresel sürdürüleb­ilirliği teşvik etmek, iklim değişikliğ­iyle mücadele etmek ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırm­a noktasında finans sektöründe yaşanan bir bilinç ve eylem dönüşümünü de temsil ediyor.” dolar tutarında yeniledik. Söz konusu krediye, geçen yılın aynı döneminde gerçekleşt­irdiğimiz sendikasyo­n işleminde yer almayan 5 yeni bankayı daha dahil etmeyi başardık. Kasım ayında yüzde 100’ün üzerinde yenilediği­miz 653 milyon dolar tutarındak­i sürdürüleb­ilirlik temalı sendikasyo­n kredimize ise Avrupa’dan Amerika’ya, Çin’den İngiltere’ye dünyanın farklı coğrafyala­rından geçtiğimiz dönemdeki işlemde yer almayan 15 yeni banka katılım gösterdi. Bu kredinin maliyetini de Mayıs 2023 ve Kasım 2022 dönemine göre 75 baz puan azalttık. Böylece Bankamızın ve ülkemiz bankacılık sektörünün uluslarara­sı piyasalard­aki kredibilit­esini teyit etmiş olduk.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye