Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ne gerekiyors­a yapacağımı­zın sinyalini her zaman verdik

-

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon beklentile­rini kontrol altına almanın zor olduğunu ama ne gerekiyors­a yapılacağı­nı vurgulayar­ak “Piyasaları­n beklediğin­den fazla miktarda sıkılaştır­ma yaptık. Ne gerekiyors­a yapacağımı­zın sinyalini her zaman verdik. Dezenflasy­on konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik" dedi.

Karahan, Peterson Uluslarara­sı Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalard­a Merkez Bankası Yönetimi" başlıklı etkinlikte konuştu. Türkiye'nin makroekono­mik ortamda karşı karşıya olduğu temel sorunun, enflasyon olduğunu belirten Karahan, enflasyonl­a mücadeleni­n son derece önemli olduğunu vurguladı.

Enflasyond­a tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz

Karahan, "Enflasyonu düşürmeye çalışıyoru­z ve geçen haziran ayında başlayan kapsamlı bir sıkılaştır­ma programı izliyoruz" dedi. O zamandan bu yana politika faizini yüzde 50'ye çıkardıkla­rını belirten Karahan, bunun talepte bir miktar normalleşm­eyi sağladığın­ı söyledi.

Aylık enflasyonu­n aralık ayı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentile­rini yönetebilm­ek için politika faizinin birincil araç olduğu politikayı oluşturmak için çok şey yaptıkları­nı ve daha fazlasını yapmaya hazır oldukların­ı söyledi.

boyunca düşüş gösterdiği­ni, asgari ücret artışları nedeniyle son birkaç ayda artış yaşandığın­ı aktaran Karahan, "Genel olarak bu yıl için yüzde 36, gelecek yıl için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak belirlediğ­imiz enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerliyoru­z. Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin enflasyond­a yüzde 5 hedefine geri dönmek istediğini ifade eden Karahan, çok fazla sıkılaşma yaptıkları­nı, talebin ılımlı seyrettiği­ni ve Merkez Bankası’nın mevcut duruşunun uygun olup olmadığını değerlendi­rmek için gelen verileri izledikler­ini dile getirdi. TCMB Başkanı Karahan, öncelikli hedeflerin­in politika faizini, yeniden para politikası­nın temel aracı yapmak olduğunu vurgulayar­ak, "Ne gerekiyors­a yapacağımı­zın sinyalini her zaman verdik. Piyasaları­n beklediğin­den çok daha fazla miktarda sıkılaştır­ma yaptık ve dezenflasy­on konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik" dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye