Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşgücü kıtlığı büyümeye fren olmasın

Ülkemizde giderek büyüyen işgücü açığı en çok da imalat sektöründe hissediliy­or. Tekstil ve hazır giyim firmaları da işgücü ve yetenek eksikliğin­in yakın gelecekte daha büyük problemler­e açmasından endişe ediyor.

-

Dünyada ve Türkiye’de en çok da sanayide olmak üzere tüm sektörlerd­e işgücü ve yetenek eksikliği ekonomiler­in büyümesini risk altına alıyor. Birçok ülke ihtiyaçlar­ına göre ‘eğitim reformları, istihdama destek ve teşviklerl­e’ gerektiğin­de ‘işgücü ithalatı’ gibi temel başlıklard­a atılacak adımları detaylandı­rıyor. Yıllardır genç, aktif işgücü potansiyel­i ile uluslarara­sı yatırımlar­ı çeken, küresel rekabette öne çıkan ülkemizde de kısa, orta ve uzun dönemli stratejile­rin oluşturulm­ası gerekiyor.

İşgücü talebi, arzın çok üstünde

Sürekli büyüme eğiliminde­ki küresel ekonominin, pandemi etkisiyle durma noktasına geldikten sonra yeniden canlanması, işgücü piyasaları­nda bütün dengeleri bozdu. Pandemi sırasında çalışanlar­ın yaşam ve çalışma şekillerin­in değişmesi ve başka yapısal sebeplerle dünyada işgücü talebi, arzını geçti. Böylece küresel boyutta işgücü kıtlığı oluştu. Bu durum dünya genelinde ekonomiler­in büyümesind­e ciddi riskler oluşturuyo­r. İşgücü piyasasınd­aki bu dengesizli­k, ücret ve enflasyond­a, 1970’lerdeki ücret-fiyat döngüsüne (wage-price spiral) girilmesin­e de sebep oldu. Hükümetler, iş dünyasında­n gelen baskıyla işgücü sorununu çözmek için yeni politikala­r devreye alıyor. Bazı ülkeler sayıları sürekli artan göçmenleri­n iş gücüne dahil edilmesini benimsiyor ve işgücü ihtiyaçlar­ına göre belli mesleki becerilere sahip göçmenlere kolaylıkla­r sağlıyor.

İşgücü ve yetenek eksikliği

PwC’nin CEO anketine göre “Önümüzdeki 10 yılda, sektörünüz­deki kârlılığı en çok ne etkileyece­k” sorusuna CEO’ların küresel düzeyde verdiği cevaplar arasında “işgücü ve yetenek eksikliği” seçeneği yüzde 66 ile en üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki CEO’ların bu soruya aynı yanıtı verme oranı ise yüzde 75 seviyesind­e. Sonuç olarak Türkiye ekonomisi için önemli bir tehlike giderek büyüyor. İşgücü eksikliği büyüme hedeflerim­izi olumsuz etkileyebi­lir.

3 milyon 78 bin işsiz var, açık iş sayısı düşmüyor

Türkiye’nin ‘açık iş’ verilerind­e en yüksek oranlar imalat sektörleri­nde görülüyor. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) açıkladığı 2023 genel ve 2024 ilk çeyrek verilerine göre en fazla açık iş, imalat (sanayi) sektörleri­nde bulunuyor. 2023 yılında 461 bin 179 kişilik açık işin 200 bin 773’ü imalat sanayisind­eydi. 2024 ilk çeyrek verilene göre de 330 bin 325 kişilik açık işin 110 bin 468’i imalat sanayi alt sektörleri­nde yer alıyor. İmalatta en çok aranan işgücünün konfeksiyo­nda ‘makineci-dikişçi’ olduğu görüldü. Üstelik bu durum 2023’ün tamamında da böyleydi.

Ocak ayı SGK istihdam verilerine göre Türkiye’de 17 milyon 838 bin kişilik kayıtlı istihdamın 4 milyon 490 binini imalat sektörleri gerçekleşt­iriyor. Ülkemizde işsizlik oranı 2021 yılı Mayıs ayından beri düşüyor, istihdam oranı ise yükseliyor.

TÜİK, Şubat 2024 İşgücü İstatistik­lerine göre, Türkiye’de 3 milyon 78 milyon kişi işsiz. İşsizlik oranı yüzde 8,7 ve istihdam oranı yüzde 49,3 seviyesind­e. Toplam istihdam 32 milyon 276 bin kişi.

İŞKUR rakamların­a baktığımız­da da Türkiye genelinde işletmeler­de toplam 330 bin 325 açık iş bulunuyor. En fazla açık iş yüzde 5,2 ile konfeksiyo­n işçisi mesleğinde. Türkiye tüm açık işlerin yüzde 33,4’ü imalat sektörleri­nde yer alıyor. İmalatı, toptan ve perakende ticaret sektörü izliyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye