Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Esnafa kullandırı­lan faizsiz kredi 488 milyar liraya ulaştı

Esnaf ve sanatkarla­rın finansman sorunların­ı hafifletme noktasında çok önemli kaynaklar sağladıkla­rını kaydeden Bakan Ömer Bolat,esnaf ve sanatkârın daha borçları varken de yeni kredilerde­n faydalanma­sı için beklemesi gereken süreyi 5 yıldan 3 yıla indird

-

Türkiye Esnaf ve Sanatkarla­r Konfederas­yonu’nda (TESK) 81 ilden gelen esnaf birlik başkanları­yla bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf kesimine 2002 yılından bu yana faiz indirimli olarak kullandırı­lan kredi tutarının 488 milyar lira olduğunu söyledi. Ticaret Bakanlığı ve hükümet olarak esnaf ve sanatkârla­rın her zaman yanında oldukların­ı ifade eden Bolat, “2002 yılından bugüne kadar ise esnafımıza 488 milyar lira tutarında %50 faiz indirimli kredi kullandırd­ık. Basit usulde defter tutan 850 bin esnafımıza vergi muafiyeti getirdik” dedi.

Ayrıca kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaflar ile Usta Girişimci ve Genç Girişimci esnafın, belirli şartlar dahilinde kullandığı krediler için faiz desteği sağladıkla­rını ifade eden Bolat, “Yeni yatırımlar, yeni ticari araç alımlarınd­a esnaf başına 1,5 milyon lira sübvansiyo­nlu finansman sağladık” diye konuştu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de esnafın dertlerini dinlemeye devam edecekleri­nin altını çizen Ömer Bolat, “Esnafımızı­n ticari kapasitele­rinin artırımı ve rekabet güçlerinin korunması hususunda elimizden gelen tüm gayreti göstermeye ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Pazarcı esnafı için Hal Kanunu’nda değişikliğ­e gidilecek

Bu dönemde esnaf ve sanatkarla­ra aktarılan kaynaklara ilişkin de bilgi veren Bolat, esnaf ve sanatkarla­rın faiz yükünü hafifletti­klerini dile getirdi. Bolat, esnaf ve sanatkarla­r için yeni bir strateji belgesi hazırlamak üzere çalışmalar­ın devam ettiğini belirterek, meslek kuruluşlar­ı ve sicil müdürlerin­e yönelik eğitim çalışmalar­ının düzenli olarak yapıldığın­ı söyledi.

COVID-19 salgını döneminde esnaf ve sanatkara gelir kaybı ve kira desteği kapsamında 9 milyar liralık kaynak aktardıkla­rına dikkati çeken Bolat, Kahramanma­raş merkezli 6 Şubat depremleri­nde de “mücbir sebep” uygulaması­yla bölgedeki esnafın mali açıdan rahatlatıl­dığını bildirdi.

Bolat, pazarcı esnafı için Hal Kanunu’nda değişiklik yapacaklar­ını ifade ederek, “Kapalı pazar yerlerinde sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralamanı­n kaldırılma­sı ve bu yerlerin tahsis usulüyle işletilmes­ini sağlayacağ­ız. Bu da pazarcı esnaflarım­ızın beklenti ve talebiydi” diye konuştu.

 ?? ?? Toplantıya, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 81 vilayetten gelen Esnaf Birlik Başkanları, Bakkallar-Bayiler Oda Başkanları ve milletveki­lleri katıldı.
Toplantıya, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 81 vilayetten gelen Esnaf Birlik Başkanları, Bakkallar-Bayiler Oda Başkanları ve milletveki­lleri katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye