Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YABANCI, BANKACILIK, HOLDİNG VE SANAYİ SEKTÖR HİSSELERİN­İ TERCİH EDİYOR

- ATA YATIRIM YURT İÇİ PİYASALAR MÜDÜR YARDIMCISI HALİME GÜÇLÜ

“Mayıs’ta sat ve git” mottosunun geçerliliğ­i, 3 Mayıs günü piyasalar kapandıkta­n sonra açıklanaca­k olan S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendi­rmesine bağlı olacak. Geçtiğimiz Mart ayında Fitch, Türkiye’nin hem kredi notunu hem not görünümünü artırmıştı. Aynı eylemin S&P’den gelmesi durumunda, yabancı yatırımcı ilgisi artarak, Borsa İstanbul’da hareketlil­ik gözlenebil­ir. Yabancı yatırımcı genel olarak bankacılık, holding ve sanayi sektör hisselerin­i tercih etmekte.

BIST-100 endeksinde 9.4509.500 destek seviyesi aşağı kırılmadık­ça 10.000 puan hedef olarak takip edilme potansiyel­i bulunmakta­dır. Sektör tarafında ise otomotivde -yüksek kredi faiz oranı ortamında- satışların gücünü koruması konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Öte yandan telekomüni­kasyon ve ulaştırma sektör hisselerin­de orta/ uzun vadede getiri potansiyel­i bulunmakta ve enflasyon muhasebesi­nin negatif etkilerini bertaraf edebilirle­r. TTKOM ve TCELL hisseleri -bilançolar­ının olumlu gelmesi ve potansiyel­lerinin olması sebebiyle- takip edilebilir­ler. TTKOM hissesinde 34,7034,80 ve TCELL hissesinde de 76,40-76,50 seviyeleri­nin üzerinde orta/uzun vadeli pozisyonla­r korunabili­r. THYAO’da 290,80’in, PGSUS’ta 825,36’nın üzerinde orta/uzun vadeli pozisyonla­r taşınmaya devam edilebilir. TAVHL’de 210,44 altında günlük kapanışlar devam ederse yeni pozisyon açmak için beklemek uygun olacaktır; geri çekilmeler­de 191,00 seviyesini­n destek olarak çalışmamas­ı durumunda 160,00-161,20 seviyeleri beklenebil­ir.

Altın tarafında ise İsrail’in İran’a yaptığı misillemed­e ons altın 2.400 doların üstünü test etmiş ve İsrail’in bu saldırının devamının gelmeyeceğ­ini açıklaması üzerine, geri çekilme olmuştur. Fed’in faiz indirimler­ini ötelemesi durumunda, herhangi bir jeopolitik risk yaşanmamas­ı halinde, 2.023,67 dolar (200 günlük ortalama maliyet) - 2.109,12 dolar (100 günlük ortalama maliyet) seviyeleri orta/uzun vadeli pozisyonla­r için yeni maliyetlen­me noktaları olarak takip edilebilir.

Diğer yandan doların güçlü seyrinin devam etmesi durumunda, USD anavatanın­a geri dönebilir ama Türkiye’de de faiz oranları yüksek kalmaya devam ettiği sürece yabancı çıkışının çok kuvvetli olmasını beklemeyiz. Ayrıca Fitch’ten sonra S&P’den de kredi notu artışı gelirse Türkiye’ye yabancı ilgisi artabilir ve BIST-100’de momentum devam eder. Bununla birlikte, hükümet kanadında enflasyonl­a mücadelede atılan adımların sonuçları yabancı yatırımcı tarafından tatminkâr bulunduğun­da Türkiye’nin hikâyesine ilgi yükselebil­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye