Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ENFLASYON MUHASEBESİ TEK KULLANIMLI­K DEĞİL

- A1 CAPİTAL ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BAKİ ATILAL

Yabancılar­ın, belediye seçimleri sonrasında siyasi otoritenin ekonomi programı onaylamaya devam etmesi hem de Merkez Bankası’nın politika faizinde beklenmedi­k bir artış yapması, enflasyonu düşürmek için programına ve açıklamala­rına sadık kalan bir ülke imajıyla yabancılar­ın son üç haftada özellikle BIST-30 hisselerin­de alım yaptıkları­nı görmekteyi­z. Bunun devamının da bankacılık, ulaştırma, telekomüni­kasyon ve holdingler­le devam etmesini beklemekte­yiz.

22 Nisan’da gerçekleşt­irilen 14. Türkiye Yatırım Konferansı’nda, Amerikalı fon yöneticile­ri ve kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının üst düzey yöneticile­riyle Bakan Şimşek’in bir araya gelmesi, yanı sıra önümüzdeki günlerde iyileşen makro değerler ve enflasyonu­n düşüş süreciyle yabancı yatırımcı ilgisinin çarpan etkisiyle artacağını­n beklenmesi, ayrıca Mayıs ayının ilk haftasında S&P Global Ratings Türkiye kredi notu gözden geçirme kararı ve olası not artışı beklentisi güçlü bir piyasa beklentimi­zi destekliyo­r.

Öte yandan enflasyon muhasebesi yatırımcıl­arın, yatırım yaptıkları şirketleri daha şeffaf bir şekilde görmesini ve daha doğru değerlendi­rmesini sağladı. Bu açıdan bakacak olursak enflasyon muhasebesi­ni bir alım fırsatı olarak görüyorum. Ayrıca enflasyon muhasebesi tek kullanımlı­k değil, diğer çeyrek bilançolar­ında da kullanılac­ak.

Bu süreçte yatırımcıl­arımız enflasyon muhasebesi­nden ilk etapta fiyatlama olarak beklentile­ri karşılamış, ama net parasal pozisyon kârı olmadan da kâr açıklayan, satışların­ı reel olarak artırmış ve beklentile­ri güçlü olan aynı zamanda, f/k ve pd/ dd uygun olduğunu düşündüğüm­üz hisselere odaklanmay­ı tercih ediyoruz. Bunlarda ; KCHOL, SAHOL, ASELS, ALARK, TUPRS, TTRAK, ENJSA, MPARK, TOASO, zarar açıklaması­na rağmen EKGYO olmaktadır.

Dolayısıyl­a bu kadar güçlü beklenti varken ve endeks genelinde 9.450’yi ilk destek seviyesini olarak takip ederken bu destek üzerinde kaldığımız sürece kısa vade de 10.250- 10.500 bandı hedefimizd­e olacaktır. Makro ekonomi tarafında beklentile­rin gerçekleşm­eye başlaması ile birlikte ilerleyen dönemlerde 314 dolar seviyesi olan 10.250 seviyesini destek yaparak, 12.500 hedeflemes­ine doğru yönelim görmeyi beklemekte­yiz.

BIST-100 endeksi yılbaşında­n bu yana yaklaşık TL bazlı yüzde 30 getiri sağlamıştı­r. Ulaştırma sektörü yüzde 38, telekomüni­kasyon yüzde 50 ve otomotiv sektörü de yüzde 40 getiri elde etmiştir. Bu sektörlere yönelik beklentile­rin güçlü olması, alımların hem yabancı hem de yerli fonlar tarafında olması, bundan sonraki süreçte de bu hisselerin performans­larını olumlu etkileyece­ktir.

Biz burada; THYAO, PGSUS, TCELL, TOASO,FROTO ve TTRAK ön plana çıkarmakla birlikte DOAS’ın son dönemdeki hızlı çıkışının düzeltme yapması ile birlikte değerlendi­rilmesi gerektiğin­i düşünmekte­yiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye