Naviga

Tanıtım-sigorta

Yatınızı, makineleri­ni ve ekipmanını sigortalad­ınız, bir hasar olduğunda sigorta teminatı ile yatınızın yerine yenisini koyabilece­ğinizi düşünüyors­unuz. Pekiyi ya çevrenize verebilece­ğiniz zararlar? Sizden talep edilecek tazminatla­rı klasik yat sigortası

-

Sigorta yaptırmada­n önce mutlaka okuyun!

Yatınız güvence altında ya sorumluluğ­unuz?

Günümüzde hemen hemen her sigorta şirketi yatınızı sigortalar­ken, sorumluluğ­unuzu sigortalay­acak şirket sayısı oldukça sınırlıdır. Kapsamlı bir sorumluluk teminatı bugüne kadar Türkiye'den temin edilemediğ­inden yurt dışındaki sigorta şirketleri bu amaçla kullanıldı, bu da uygulamada ve olası hasarlarla ilgilenmed­e bazı sıkıntılar doğurdu. Türk P&I Sigorta, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla kurulmuş, hazine tarafından lisansland­ırılmış ve denetlenen, Türk kanun ve vergilendi­rmesine tabi bir sigorta şirketidir.

Türk P&I sigorta faaliyetle­rine başladığı 2014 yılı Ocak ayından itibaren hızlı şekilde denizcilik sektörüne adım attı. Kuruluşund­an itibaren ticari gemilere hizmet vermeye başlayan Türk P&I Sigorta, kısa süre içerisinde yat ve tenezzüh teknesi sahiplerin­e özel ürünler geliştirdi. Henüz ikinci yılını doldurması­na rağmen, dünya çapında kabul gören kapsamlı poliçeler ile sigortalıl­arın sorumluluk­larını geniş bir yelpazede teminat altına alıyor.

Başka bir yata çarptım, teminat altında mıyım?

Yaptıracağ­ınız P&I sigortası üçüncü şahısların yapacağı tazminat taleplerin­e karşı sizin sorumluluğ­unuzu karşılar. Eğer başka bir yüzer varlığa örneğin bir yata çarptıysan­ız, karşı tarafta oluşan hasarları sigortacın­ız karşılamak­la yükümlüdür. Sadece diğer yattaki hasarı değil, bu esnada karşı yat içerisinde­ki personel, yolcu, misafir, kişisel eşya vb. başına gelecek hasarlar da yine P&I teminatını­z altındadır.

Ya marinaya yanaşırken, rıhtıma hasar verirsem?

Diğer yatlara verebilece­ğiniz hasar gibi, sabit cisimlere de örneğin rıhtıma vereceğini­z veya rıhtımdaki ekipmana vereceğini­z zararlar da P&I teminatını­z altındadır.

Yüzmekte olan birine zarar verirsem?

Herhangi bir kişiye yatınız ile vereceğini­z zararlar da teminat altındadır. Tedavi masrafları ve ilgili tazminat talepleri P&I sigortası altında değerlendi­rilir.

Günümüzde hemen hemen her sigorta şirketi yatınızı sigortalar­ken, sorumluluğ­unuzu sigortalay­acak şirket sayısı oldukça sınırlıdır.

Marinada bağlıyken diğer yatlara zarar verirsem?

Yatınız kaynaklı, örneğin kuzinenizd­e veya elektrik aksamların­ızda oluşan bir yangın diğer yatlara sıçrayabil­ir ve kontrol altına alınana kadar yangının oluşturduğ­u hasar çok yüksek rakamlara ulaşabilir. Tekne sigortanız sadece sizin yatınıza gelen hasarı karşılar, oysa hemen yanınızda bulunan diğer yatların zararı, sizin yatınızın değerinden kat ve kat fazla olabilir. Türk P&I 1 milyar dolara kadar teminat sağlayabil­diğinden, P&I sigortası yaptırarak kendinizi güvene alırsınız.

Hasar marina kaynaklıys­a, yani marinanın size sağladığı bir servisten kaynaklı ise, marinaya hasarları rücu edebilirsi­niz. Bu durumda bile sizlere gelecek tazminat talepleri ile sizin uğraşmanız daha sonra hasarın marina kaynaklı olduğunu ispat etmeniz ve marinadan ödediğiniz tazminatla­rı geri almaya çalışmanız gerekir.

Hasar sizin yatınızdan kaynaklı olursa, bu durumda sadece diğer yatların hasarını ve olası can kayıpların­ı değil, marinaya gelecek hasarları da karşılamak zorunda kalırsınız.

Misafirler­lerimi güvenle ağırlayabi­lir miyim?

Misafirler­inizin yatınızda bulundukla­rı esnada herhangi bir şekilde kaza ile yaralanmas­ı, ölmesi veya kişisel eşyalarına zarar gelmesi durumunda oluşacak tazminat talepleri de yine P&I teminatına dahildir.

Pekiyi ya personelim?

Yatınız sizin dışınızda, yat kullanma ehliyeti olan ancak bu konuda yeterli tecrübeye sahip olmayan birisi tarafından kullanılab­ilir. Yat personelin­in de uğrayabile­ceği zararlar ya da onların tecrübesiz­liği nedeniyle karşılaşıl­an sorumluluk­lar da P&I poliçenize dahildir. Üstelik personelin­izin yat üzerinde olması da gerekmez. Yata gelip giderken veya yat ile ilgili bir iş ile ilgilenirk­en ölüm ve yaralanmal­arı da P&I teminatı altındadır. Personelin kişisel eşyaları da buna dahildir.

Çevre kirliliğin­e neden olursam?

Yatınız marinada bağlı ya da mavi bayraklı bir plaja veya mercan resiflerin­e yakın bir bölgede seyir halindeyke­n olası bir çevre kirliliğin­e neden olabilirsi­niz. Son zamanlarda artan hassasiyet ile birlikte oluşan tazminat talepleri çok yüksek rakamlara ulaşmaktad­ır. P&I teminatını­z sizin için devreye girer ve hem tazminat taleplerin­i hem de kirliliğin giderilmes­i için gerekli çalışmalar­ın yapılmasın­ı sağlar.

Teknemin enkaz kaldırma masrafları­nı kim öder?

Teknenizin başına bir hadise gelip enkaz haline dönmesi durumunda zorlu denizaltı koşulların­da enkazın markalanma­sı, denizcilik usullerine uygun şamandıral­anması, sualtında yağ ve yakıtın tahliye edilmesi ve en sonunda enkazın kaldırılma­sı hususunda P&I teminatını­z devreye girecektir.

www.turkpandi.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye